Fă pace cu trecutul tău. Nu te reprezintă!
Paulo Coelho a spus odată: „Fă pace cu trecutul tău pentru a nu-ți distruge prezentul”. Există multe lucruri pe care majoritatea dintre noi dorim să le păstrăm ascunse de noi înșine și de oamenii din jurul nostru, lucruri care ne-au cauzat atât de multă durere și suferință. Toată lumea trece prin vremuri bune și rele. Și dacă vrem să mergem mai departe, trebuie să învățăm să renunțăm la trecut și să acceptăm cine suntem, mai degrabă decât să ne lăsăm trecutul să ne determine viitorul, ar trebui să învățăm din trecutul nostru și să folosim experiența pentru a ne face mai puternici, mai înțelepți și mai rezistenți la ceea ce ne oferă viața noastră.
Adevărul este că, dacă alegem să nu facem nimic, să ignorăm experiențele noastre întunecate și dacă nu ne vindecăm rănile, trecutul nostru va continua să ne bântuie și să ne limiteze viitorul. Pentru a merge mai departe și pentru a duce o viață de succes, trebuie să învățăm să preluăm controlul asupra trecutului nostru, decât să ne lăsăm trecutul să determine cine suntem.
De ce este important să faci pace cu trecutul tău
Simți vreodată ca și când tot ce se poate întâmpla rău, se va întâmpla, și ți se întâmplă doar ție? Dacă întârzii la o întâlnire, este pentru că tu presupui deja că traficul va fi unul de coșmar. Când îți investești banii câștigați cu greu, locul în care ai investit dispare brusc, sau își pierde valoarea și ai pierdut toți banii. Când muncești din greu, șefii tăi nu îți văd valoarea, iar alții sunt cei care obțin promovarea. Ți se întâmplă să trăiești sentimentul că viața ta va fi întotdeauna așa?
Dacă acest lucru ți se pare familiar, probabil că ești încă afectat de evenimentele din trecut care te fac să te simți neajutorat, inferior, speriat și frustrat. Ghici ce, vei continua să o simți așa până când vei face ceva pentru a schimba situația.
Autosabotajul este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare pe care oamenii le experimentează dacă nu și-au vindecat trecutul și aleg să continue în același mod. Când li se prezintă o oportunitate, oamenii iau în considerare experiența lor trecută. Dacă nu au avut o experiență bună, vor alege să renunțe la acea oportunitate. Pe de altă parte, dacă au avut o experiență extraordinară, vor profita de oportunitatea care apare. Așa că, e nevoie să înveți cum să faci pace cu trecutul tău dacă vrei să duci o viață de succes și fericită.
Iartă și dă drumul resentimentelor
Potrivit lui Wayne Dyer, celebrul antrenor de succes: „Iertarea altora este esențială pentru creșterea spirituală”. Acest lucru este adesea mai ușor de spus decât de făcut. Toată lumea știe că nu poți schimba trecutul și tot ce ai putea face ar fi să scapi de resentimente, dar, cei mai mulți încă se agață de trecutul lor și nu reușesc să renunțe. Important este să înțelegi că nu ești fără cusur. Că și tu ai defectele tale. Mai întâi trebuie să te ierți pe tine însuți și apoi să decizi să-i ierți pe ceilalți. Orice ai fi făcut, spune-ți că ai luat acele decizii pe baza a ceea ce știai cel mai bine în acel moment. Dacă ai putea arunca o privire asupra viitorului, cu siguranță că ai lua o decizie diferită, dar pur și simplu nu ai puterea de a prezice viitorul. Așa că, iartă-te pentru toate greșelile pe care le-ai făcut.
Apoi, iartă-i pe cei care ți-au făcut rău în trecut. Acest lucru poate fi dificil de făcut, deoarece iertarea nu va veni în mod natural. Știința a dovedit că iertarea celorlalți, a persoanelor care ți-au făcut nedreptăți, a partenerilor, a profesorilor, a părinților, a prietenilor etc. te vor face mai sănătos, mai puțin anxios, îți poate scădea tensiunea arterială, îți va îmbunătăți sistemul imunitar și te va face mai fericit. Un mod foarte eficient de a ierta pe cei care ți-au greșit este să înțelegi de ce au acționat așa cum au făcut-o. Când vei înțelege de ce oamenii fac ceea ce fac și te gândești din perspectiva lor, te vei simți mai bine. Odată ce te-ai iertat pe tine și pe ceilalți, poți să renunți la o experiență negativă.
Acceptă cine ești acum
Uneori, este greu să renunți. Și dacă nu poți renunța, acceptă pur și simplu cine și unde ești acum. A accepta cine ești și a da drumul trecutului sunt două lucruri diferite. Când dai drumul trecutului, decizi să nu te oprești niciodată asupra experienței și mergi înainte. Cu toate acestea, atunci când îți accepți trecutul, îți recunoșți greșelile și eșecurile, astfel încât să poți merge mai departe.
A accepta cine ești, nu înseamnă că ai renunțat. Este posibil să fi fost o victimă în trecut, dar ești încă aici, indiferent de provocările apărute. Acest lucru te face un supraviețuitor, poate că nu simți, dar ești mai puternic. Când te ocupi de trecutul tău, poți fi mândru pentru că ai supraviețuit sau poți alege să cedezi eșecului și să nu mergi niciodată înainte. Deci, vrei să te vezi ca pe o victimă neajutorată sau ca pe cineva care încă stă în picioare, se luptă, crește și călătorește pentru a-și face viața mai bună? Atunci când îți accepți trecutul, poți crește și te poți îmbunătăți.
Caută binele
Napoleon Hill, autorul care a scris cartea revoluționară, „Think and grow rich”, a spus odată: „Fiecare adversitate, fiecare eșec, fiecare durere de inimă poartă cu sine sămânța unui beneficiu egal sau mai mare”.
Pur și simplu trebuie să cauți binele în rău. Oricât de rea ar fi o situație, va există întotdeauna ceva bun ce poți învăța. Așadar, caută binele în orice rău.
Concentrează-te pe viitor
O altă sugestie extraordinară pentru a face pace cu trecutul este să te concentrezi asupra viitorului. Când te concentrezi și te gândeșți la viitorul pe care ți-l dorești, te face să te simți entuziasmat, fericit. Când vine vorba să faci față trecutului, timpul poate fi cel mai bun prieten al tău. Când te concentrezi pe viitor, trecutul tău va părea o amintire îndepărtată. Lasă timpul să-ți vindece rana. Timpul va face ca memoria să se estompeze, și va devora durerea din trecut. La urma urmei, trecutul tău este o istorie pe care nu o poți schimba, ceea ce poți schimba este viitorul tău. Desigur, va trebui să lucrezi la prezent pentru a crea viitorul pe care îl dorești. Și dacă petreci prea mult timp gândindu-te la trecutul tău, nu vei mai merge niciodată înainte. Timpul nu așteaptă pe nimeni. Bruce Lee are un citat semnificativ: „Dacă iubești viața, nu pierde timpul, căci din timp este alcătuită viața”. Prin urmare, lucrează la viitorul tău. Concentrează-te pe viața pe care ți-o dorești și mergi mai departe. Alege să stabilești noi obiective care să te facă puternic și să îți ofere energie.
Ferește-te de negativitate
Dacă vrei să ai o viață pașnică, fii conștient și rămâi conștient la gândurile tale. Observă cum și când apar gândurile și sentimentele negative. A fi conștient de fiecare gând care apare este o cheie importantă pentru gestionarea emoției. Oamenii de succes nu se lasă controlați niciodată de gândurile negative. Ei observă gândul negativ și apoi aleg să meargă mai departe. Însă, majoritatea oamenilor obișnuiți aleg să-și lase gândurile să-i controleze. Când își propun obiective, permit gândurilor negative să-i copleșească. Drept urmare, ei amână ce au de făcut. Deci, atunci când un gând negativ apare, deviază-l și găseşte un alt punct de focalizare. Gândeste-te la viitorul tău, găseşte binele, iar gândul negativ va dispărea. Cu cât înveți să fii conștient de gândurile tale și să înveți să le controlezi, cu atât vei fi mai bine.
Nu trebuie să înțelegi neapărat de ce!
Uneori, pentru a face pace cu trecutul tău, nu trebuie să înțelegi de ce s-au întâmplat lucrurile așa. Când continui să pui întrebarea „DE CE”, te vei scufunda și mai adânc în negativitate. Dacă tot întrebi „De ce sunt atât de ghinionist?”, „De ce trebuia să mi se întâmple asta?” sau „Ce am făcut pentru a merita acest lucru?”, mintea ta va căuta apoi răspunsul relevant. Răspunsul poate va fi: „Sunt ghinionist pentru că sunt prost” sau „Am ghinion pentru că nu sunt în stare și ”Nu se va întâmpla nimic bun pentru mine”. Acest lucru nu poate să îți aducă beneficii, ci mai degrabă va înrăutăți situația.
De aceea, nu mai întreba DE CE și nici nu este neapărat necesar să înțelegi. Universul este în perfectă ordine. Uită-te la natură, valurile din ocean, vântul, vremea, ploaia etc, totul este în perfectă ordine și trebuie doar să crezi că lucrurile se întâmplă dintr-un motiv. Căutarea unui răspuns pentru toate situațiile de viața nu te va face să te simți mai bine. Când ești la pămînt, răspunsurile tale vor fi doar o reflectare a propriei interpretări negative a trecutului. Așa că, nu mai pierde timpul încercând să înțelegi lucruri care nu îți vor oferi nici un rezultat satisfăcător.
Lucrurile se vor schimba.
Trebuie să înțelegi că orice s-a întâmplat, era scris să se întâmple. Tehnologia se schimbă, la fel și lumea. Dacă ai eșuat anterior în afacerea ta, nu înseamnă că vei eșua din nou în viitor. E important să înțelegi că nu va ploua pentru totdeauna. Și că, soarele va veni după ploaie, întotdeauna. După ce iarna a dispărut, va urma primăvara și copacii vor înflori din nou. La fel și cu viața și trecutul tău.
Când te simți căzut și trist, să știi că sentimentul nu va rămâne acolo mult timp. Când vei înțelege acest principiu, nu te vei simți niciodată rău cu trecutul tău. Mai degrabă, te vei simți încrezător și vei vedea speranța și vei crede că orice e posibil.
Practică respirația profundă și meditația
S-a dovedit că metoda de respirație profundă și meditația sunt eficiente în reducerea stresului și că te pot liniști. O minte turbulentă plină de experiențe anterioare proaste consumă energia, te obosește, te epuizează și te frustrează. Nu putem forța sau cere direct liniștea sufletească în noi, dar ne putem pregăti mintea să rămână relaxată. Meditația și respirația profundă îți pregătesc mintea pentru a te calma ușor. Sigur, nu trebuie să petreci o oră în meditație dacă nu vrei. Poți începe oricând cu doar 15 minute pe zi. Încearca să îți faci un obicei să meditezi 15 minute dimineața, după ce te trezești. Vei vedea diferența după câteva zile. Respirația este unul dintre cele mai importante aspecte în determinarea stării de spirit. Respirația lungă și profundă detoxifică și eliberează toxine. Îți calmează mintea și ușurează tensiunea.
Crează-ți un mediu propice pentru starea de bine
Mulți oameni de știință au dovedit că mediul nostru joacă un rol important în modelarea vieții noastre. Când te amesteci cu oameni negativi, vei gândi și vei acționa negativ. Când te amesteci cu oameni pozitivi care te încurajează, vei deveni și tu pozitiv și încrezător. Așadar, alătura-te doar persoanelor care sunt pozitive și sunt dispuse să te susțină. Încearca să eviți să te amesteci cu oameni care sunt negativi, care se plâng întotdeauna și care te fac să te simți o victimă. Sincer, nu vei obține niciodată nimic din acele conversații negative. Când ai constatat că oamenii din jurul tău sunt negativi, încearcă să-i eviți și încearcă să te alături altora care sunt mai pozitivi.
Fii atent și la binecuvântări
A fi recunoscător este un mod foarte puternic de a scăpa de negativitate și de a face pace cu trecutul tău. Fii întotdeauna bucuros pentru ceea ce ai reușit să realizezi până în acest moment. S-ar putea să simți că nu ai realizat prea multe, dar, încearca să îți schimbi viața și să o faci mai bună.
Tu ești trecut, prezent și viitor și doar tu le poți așeza pe toate trei în armoni