Factori care influenteaza conceptia
Conceptia presupune procesul prin care o celula reproducatoare feminina si o celula sexuala masculina se unesc formand produsul de conceptie. Evident ca in fiziologia conceptiei sunt o multime de factori care pot influenta produsul de conceptie, de la viata sexuala a cuplului pana la tehnici de contraceptie uzitate, de la statusul fiziologic si biologic al fiecarui partener al cuplului, pana la cultura educational culturala a educatiei sexuale a societatii din care cuplul face parte.
Principalii factori care pot influenta in mod pozitiv sau negativ conceptia
Daca luam in calcul si conditiile economice care au implicatii directe si indirecte in conceptia din cadrul cuplului, putem spune ca in mare s-au punctat principalii factori care pot influenta in mod pozitiv sau negativ conceptia.
In principiu calitatea si capacitatea cuplului de a concepe presupune ca din punct de vedere fiziologic ambii parteneri sa fie apti din punct de vedere biologic pentru a putea procrea. De regula o mare importanta in determinarea partenerilor de a aduce un urmas pe lume o are cultura organizatorica a grupului social de unde provine cuplul si anume s-a observat ca in anumite grupuri sociale etnice (considerate la risc) „este normal” a concepe un copil inaintea implinirii varstei de 18 ani – chiar din timpul pubertatii, pe cand in cuplurile ce provin din grupul social cu venituri peste medie asa-zis inalt educate, conceperea unui copil raman „pe planul doi”, dupa asa-zisa realizare profesionala; adica dupa varsta de 35 de ani. Cuplurile care fac parte din grupurile sociale mentionate anterior si care sunt considerate drept limite sociologice si medicale ale unor astfel de cazuri, omit sa ia in considerare statusul biologic si faptul ca asa-zisa capacitate de procreare a cuplului are un varf de maxima capacitate in jurul varstei de 20- 30 de ani.
Cuplurile care decid sa conceapa un copil in afara acestor limite de varsta pot intalni probleme ce tin de statusul si evolutia sarcinii, de statusul gravidei, cat si de implicatiile ce le presupune costurile si managementul medical cu asistenta medicala specializata in astfel de situatii. Aceste limite de varsta au doar un rol orientativ, existand cazuri (rarisime) in care cuplul a reusit conceptia unei sarcini si peste varsta de 40 de ani, dar cele mai multe cupluri ajunse in jurul acestei varste au fost declarate de medici ca infertile, infertilitatea fiind fie de cauza masculina, fie de cauza feminina.
Un alt factor ce poate influenta capacitatea cuplului de a concepe un urmas consta in depistarea precoce a infectiilor cu transmitere sexuala sau a altor infectii care pot genera infertilitate. Acest risc poate fi eliminat total daca cei doi parteneri apeleaza la recomandarile unui medic specialist care sa-i indrume in vederea unui tratament adecvat. De asemenea s-a constatat ca monogamia si respectarea regulile de igiena, inclusiv igiena locala, cat si respectarea regulilor de utilizare a toaletelor publice sau comune, a dusurilor sau a bucatariilor, in special a spatiilor comune duce la o scadere a infectiilor aparatului reproducator.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie