Factori care pot cauza tulburari ale ciclului menstrual
Tulburarile de ciclu menstrual reprezinta situatii patologice ale unui ciclu menstrual normal. Stim bine cu totii ca un ciclu menstrual normal are o durata de aproximativ 28 de zile, iar modificari ale acestei perioade in ceea ce priveste durata, cantitatea eliminata sau modificari de stare a pacientei, constituie anomalii ale ciclului menstrual. Aceste modificari pot fi secundare factorilor endogeni (cum ar fi dezechilibrele hormonale spre exemplu) sau de factorilor exogeni (mediu ambiental stresant pentru pacienta).
Cauze care duc la dereglarea ciclului menstrual
Se cunosc mecanismele fiziologice ce guverneaza evolutia unui ciclu menstrual normal, situatiile patologice find asociate cu mecanismele fiziopatologice ale eliminarii ovulului nefecundat. In analiza ce se face asupra evolutiei ciclului menstrual al unei paciente, medicul ginecolog trebuie sa tina cont de varsta pacientei deoarece mecanismele fiziologice sunt altele de exemplu in cazul unei paciente in varsta aflate la debutul menopauzei, comparativ cu mecanismele fiziologice in cazul unei adolescente. S-a constatat de exemplu ca in cazul pacientelor ce practica sporturi de forta pentru performanta se instaleaza o marire a duratei ciclului menstrual secundar dereglarii hormonale rezultate dupa efectuarea exercitiilor fizice intense. Tot in acest capitol al dereglarilor hormonale intra si patologiile endocrine care sunt anuntate de cresterea in greutate (obezitatea). Stilul de viata al pacientei (alimentatia, respectarea orelor de odihna-somnul, prezenta stresului la locul de munca, etc) reprezinta un factor major ce influenteaza in mod direct cat si indirect durata ciclului menstrual. De exemplu consumul unui singur pahar de vin in timpul menstruatiei poate prelungi durata acesteia cu o zi sau chiar doua (evident durata poate creste in mod direct proportional cu cantitatea de vin ingerata). Pe parcursul efectuarii anamnezei trebuie stabilit daca pacienta urmeaza diverse tratamente ce presupune administrarea de medicamente ale caror efecte adverse secundare pot influenta si ele durata ciclului menstrual.
Avand in vedere si luand in considerare procesul de industrializare al agriculturii, mai ales in cazul fermelor mici si mijlocii si interesul acordat de catre factorii de management ai fermelor respective pentru obtinerea unui profit din ce in ce mai mare prin utilizarea pesticidelor si a chimicalelor (care se vor regasi in legumele si produsele de panificatie ) – fapt ce duce deseori la dereglari hormonale si implicit la dereglari ale duratei ciclului menstrual.
In pas cu dezvoltarile tehnologice si stilul de viata al zilelor noastre, a crescut si varsta de intemeiere a unei familii si implicit de nastere a copiilor, fapt realizabil prin utilizarea substantelor active din medicatia cu rol anticontraceptiv. Utilizarea anticonceptionalelor fara indicatie si supraveghere medicala poate conduce implicit la tulburari de ciclu menstrual . S-a remarcat ca aceste tulburări de ciclu menstrual pot fi secundare si unor patologii ce implica etajul superior al aparatului reproducator feminin (infectii secundare unor patologii cu transmitere sexuala spre exemplu).
Citeste si Ciclul neregulat? Ce analize sa faci in cel mai scurt timp
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie