Factorii ce pot influenta ritmul maturizarii sexuale
Cei mai importanti factori ce pot influenta ritmul de maturizare sexuala:
1. Ereditatea. Are un rol important in ritmul maturizarii sexuale, in corelatie insa cu factorii de mediu care determina in limitele variabilitatii ereditare maturizarii mai precoce sau mai tardive, in functie de actiunea favorabila sau defavorabila a acestor factori de ambianta.
2. Tipul antropologic. Rezultatele unor cercetari facute in tara noastra au aratat, in raport cu pigmentarea parului, ca la blonde si brunete varstele medii puberale erau practic egale, in timp ce la fetele cu parul saten se constata o diferenta medie de aproape o luna si jumatate.
Corelarea cu pigmentatia irisului a pus in evidenta o varsta medie puberala mai precoce, la fetele cu ochii albastri sau verzi diferenta fiind de o luna fata de cele cu ochii caprui si de doua luni fata de cele cu ochii negri.
Diferentele acestea intre mediile puberale la grupele de fete mentionate au fost foarte reduse, putand fi anihilate de catre interventia factoriilor de mediu.
3. Urbanizarea. Rolul urbanizarii in accelerarea procesului de maturizare sexuala este ilustrat de constatarea unor diferente in aparitia pubertatii in cadrul aceleiasi zone geografice intre mediul urban si cel rural, care la fete avea valoarea medie de 1 an si 4 luni, iar la baieti de 1 an si 6 luni.
Pentru explicarea acestei aparitii mai precoce a pubertatii in mediu urban s-au emis numeroase ipoteze, implicand factori foarte diversi, ca de exemplu: factori genetici si factori ce tin de mediu inconjurator, diferit in urban si rural.
In cadrul acestei ipoteze privind influenta mediului inconjurator, s-a acordat importanta exclusiva sau partiala unor factori foarte diferiti, cum sunt:
• alimentatia mai diversificata, calitativ superioara si pregatita in conditii de mai buna respectare a normelor de igiena in mediul urban;
• solicitarea neuropsihica mai intensa a copiilor din centrele populate urbane;
• prezenta iluminatului artificial electric mai raspandit in mediul urban;
• posibilitatile de informare mai precoce asupra aspectelor vietii sexuale in orase, prin intermediul cinematografiei, televiziunii, presei;
• prezenta unei conditii igienico-sanitare mai favorabile in mediul urban, fata de cel rural.
4. Conditii geografice. In conditiile geografice ale tarii noastre, urmarirea aparitiei primei menstruatii in raport cu altitudinea nu a pus in evidenta o intarziere in aparitia pubertatii la fetele din zonele geografice cu o altitudine pana la 1000 m, aspect explicat prin standardul de viata ridicat al satelor din zonele in care s-au facut cercetarile. De asemenea studiile efectuate in unele zone de pe litoral nu au pus in evidenta o intarziere a aparitiei mai precoce a pubertatii datorita caracteristicilor climatului marin, asa cum sustin unii autori.
5. Variatiile sezoniere. Cu toate ca exista o mare variabilitate sezoniera in aparitia primei menstruatii, datele din literatura mentioneaza o mai crescuta frecventa a acesteia in cursul lunilor ianuarie si august .
Este foarte probabil ca acest fenomen sa fie favorizat de actiunea factoriilor biotropi asupra functionarii sistemelor neuroendocrine, responsabile de declansarea ciclului menstrual.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie