Factorii cu impact asupra reproducerii la femeie
Urmatorii termeni sunt folositi atunci cand se discuta despre fertilitate:
● Fertilitatea se refera la capacitatea de a concepe si de a produce urmasi.
● Infertilitatea este incapacitatea de a concepe in ciuda raporturilor sexuale frecvente si se refera la o stare in care capacitatea de fertilitate este redusa, dar nu neaparat absenta. Sterilitatea este incapacitatea de a produce urmasi.
● Fecunditatea este probabilitatea de a obtine o sarcina intr-un singur ciclu menstrual.
Ce este fertilitatea naturala normala?
Cele mai multe sarcini au loc in primele 6 cicluri menstruale. Intervalul fertil in fiecare ciclu este de aproximativ 6 zile si include cele 5 zile inainte de ovulatie, plus ziua ovulatiei. Femeile pot incerca sa prezica momentul ovulatiei prin urmarirea modificarilor mucusului cervical sau prin utilizarea unui kit pentru a masura hormonul luteinizant urinar (LH).
Cele mai ridicate rate de sarcina apar la cuplurile care au contact sexual la fiecare 2 zile.
Cum afecteaza varsta fertilitatea?
Femeile de 30 de ani sunt de aproximativ 40% mai putin fertile decat femeile de 20 de ani.
Probabilitatea de conceptie este dependenta de varsta mamei, dar si varsta paterna joaca un rol minor, mai ales dupa 50 de ani.
Efectul factorilor de mediu si stilului de viata asupra fertilitatii
1. Consumul de tutun
Studiile observationale sugereaza ca afectarea fertilitatii asociate cu fumatul poate fi inversata intr-un an de la abstinenta. Cele mai multe serii raporteaza ca fecunditatea este redusa in cazul in care partenerul de sex feminin fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi.
Mecanisme posibile pentru scaderea fertilitatii la fumatori includ modificari nefavorabile asupra trompelor uterine si/sau colului uterin, deteriorarea gametilor si cresterea ratei de avort spontan sau sarcini extrauterine.
2. Indicele de masa corporala
Un IMC de 18.5 la 25 kg/m2 este asociat cu riscuri extrem de mici asupra starii de sanatate.
Cele mai multe studii raporteaza ca un IMC mai mare de 27 kg/m2 sau un IMC mai mic de 17 kg/m2 este asociat cu cresterea infertilitatii anovulatorii prin rezistenta la insulina.
3. Activitatea fizica
Fertilitatea feminina poate fi afectata negativ de intensitatea crescuta si de durata mare a exercitiilor fizice. Din acest motiv, se recomanda femeilor cu IMC < 25 kg/m2, care incearca sa conceapa, limitarea exercitiilor la maximum 5 ore pe saptamana.
4. Consumul de alcool
Consumul moderat de alcool < 2 bauturi/zi (1 bautura = 10 g de etanol) nu are probabil efecte adverse asupra fertilitatii. Abstinenta in timpul conceptiei si in timpul sarcinii este recomandata in general, pentru ca nu a fost stabilit un nivel de siguranta al consumului de alcool prenatal.
5. Dieta
In cuplurile sanatoase, nu exista dovezi puternice ca variatiile alimentare, cum ar fi dietele vegetariene, dietele cu un aport scazut de grasimi si vitaminele sau dietele antioxidante imbunatatesc fertilitatea.
6. Cafeina
Fertilitatea feminina nu pare sa fie afectata de consumul de cofeina (< 200 mg pe zi).
7. Stresul
Multe studii observationale au sugerat ca stresul este asociat cu infertilitate si, la randul sau, diagnosticul si tratamentul infertilitatii poate fi stresant. Studiile clinice au demonstrat ca reducerea stresului inainte de tratamentul infertilitatii imbunatateste ratele de sarcina.
8. Comportamentul sexual
Infectiile netratate cu Chlamydia sau gonococ pot duce la boala inflamatorie pelvina, care poate avea drept efect infertilitate feminina.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie