Factorul Rh in sarcina
Factorul Rh este o proteina prezenta pe suprafata hematiilor numit antigenul D. In cazul in care o persoana are acest antigen inseamna ca aceea persoana este Rh pozitiva. Daca o persoana nu poseda aceasta proteina inseamna ca este Rh negativa. Existenta unui Rh pozitiv sau negativ nu afecteaza in nici un fel sanatatea unei persoane. Complicatiile apar atunci cand o femeie gravida cu Rh negativ naste un copil cu Rh pozitiv, ceea ce determina incompatibilitatea de Rh.
Ce se intampla in acest caz?
De regula, in timpul sarcinii sangele matern si cel fetal nu intra in contact. Insa, daca acest lucru se intampla, sistemul imunitar al mamei va dezvolta anticorpi impotriva antigenelor D prezente pe suprafata hematiilor fetale numiti anticorpi anti-D, fenomen ce poarta denumirea de izoimunizare. Daca acesti anticorpi intra in contact cu hematiile fatului vor produce distrugerea acestora si astfel scaderea numarului de hematii fetale, ceea ce duce anemierea fatului.
In ce conditii sangele matern poate intra in contact cu cel fetal?
– Sarcina extrauterina
– Sangerari vaginale
– Fals travaliu dupa 12 saptamani de sarcina
– Amniocenteza
– La nastere, cu preponderenta in cazul unui travaliu prelungit, extractie manuala de placenta sau operatie cezariana.
Cum aflam Rh-ul copilului?
Daca gravida prezinta Rh negativ, iar sotul Rh pozitiv, atunci copilul va avea fie Rh negativ, fie Rh pozitiv. In cursul sarcinii se va considera ca fatul este Rh pozitiv iar gravida va fi investigata suplimentar.
Cum putem evita izoimunizarea?
Odata produsi, anticorpii anti-D raman in corp toata viata. De aceea este foarte important sa prevenim producerea acestora. Preventia se face prin injectarea de imunoglobulina anti-D care distruge hematiile fetale din circulatia materna inainte de producerea de anticorpi anti-D. Imunoglobulina anti-D se gaseste sub forma injectabila si se administreaza intramuscular. Tratamentul este valabil pentru fiecare sarcina ulterioara. De obicei tratamentul se administreaza dupa nastere in primele 72 ore. Daca deja exista o izoimunizare, atunci imunoglobulina anti-D nu se administreaza pentru ca aceasta nu este capabila sa neutralizeze anticorpii deja produsi.
Cum se realizeaza supravegherea gravidei cu Rh negativ?
Se face prin detectarea anticorpilor anti-D din sangele matern in primul trimestru de sarcina, la 28 de saptamani si imediat dupa nastere. In cazul in care acestia sunt absenti se va administra in primele 72 de ore de la nastere imunoglobulina anti-D. In cazul in care acesti anticorpi exista se va face dozarea acestora si urmarirea lor in dinamica in cursul sarcinii. Deasemenea fatul este evaluat pentru depistarea efectelor produse de anemie de catre un medic de medicina materno-fetala.
De retinut!
– Este foarte imporatnt ca atat gravidele cat si partenerul acestora trebuie sa isi cunoasca grupul de sange si Rh-ul.
– Daca Rh-ul este negativ atunci se va face depistarea anticorpilor anti-D in cursul sarcinii in primul trimestru de sarcina, la 28 de saptamani si imediat dupa nastere.
– Daca acestia sunt absenti se va face prevenirea aparitiei acestora prin vaccinarea cu imunoglobulina anti-D in primele 72 ore de la nastere.
– In cazul prezentei anticorpilor se va face dozarea acestora si urmarirea lor in dinamica.
Text: Dr. Pasare Maria Cristina, medic rezident obstetrica-ginecologie