Familistă vs. carieristă. Tu de care parte a baricadei ești?
Să reușești să îmbini cariera cu viața de familie este o adevărată performanță în zilele noastre, când cerințele și provocările sunt din ce în ce mai mari, iar societatea evoluează cu o viteză covârșitoare. Echilibrul între carieră și familie este un lux pe care nu orice femeie și-l permite și punctăm încă de la început că profesia nu este echivalentă cu cariera. Oricine poate avea un job, un loc de muncă, dar nu oricine o carieră.
Farmaciştii Catena recomandă produsul Rilastil Progression HD Cremă Iluminatoare pentru conturul ochilor, cu acţiune de lifting şi antirid, creată pentru a asigura un aspect luminos şi relaxat. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Casnica, pe cale de dispariție
Indiferent la ce țară și ce cultură ne raportăm, deja femeia casnică este un caz pe cale de dispariție. Prea puține femei mai acceptă să fie întreținute de soț, astfel că gospodina de odinioară, cea a cărei meserie era să întrețină casa, să gătească și să se ocupe de educația și creșterea copiilor, nu prea se mai întâlnește, cel puțin nu în mediul urban și nu în țările civilizate. Era normal să fie așa, având în vedere că femeia și-a câștigat drepturi în societate și a luptat pentru a obține egalitatea cu bărbatul. Mentalitatea, vrând nevrând, s-a schimbat, dar de aici și până la a discuta de carieră mai este un pas.
Familista are un loc de muncă
O femeie care-și dedică viața familiei, care se simte împlinită doar dacă este mamă și soție, este o familistă convinsă. Ea are în majoritatea cazurilor un loc de muncă care este sau nu echivalent cu meseria, profesia sa, însă care o satisface doar în măsura în care câștigă un ban pentru a-și întreține familia. De obicei familistele sunt casnice cu diplomă. Pentru ele timpul liber este dedicat familiei, nu concepe să stea peste program la muncă și dacă o face, acelea sunt cazuri rare și impetuos necesare, însă această tipologie de femeie nu se supune stresului profesional așa cum o face carierista. Sunt situații în care poate ocupa funcții, însă nu ajunge în vârful piramidei profesionale niciodată (cel puțin nu prea devreme) și, pe bună dreptate, nu ai cum să îmbini familia cu cariera perfect și să-ți și iasă. Nu poți fi mamă de top și femeie de afaceri pentru că timpul tău este raportat tot la 24 de ore.
Femeia de carieră are o funcție
Femeia de carieră are o funcție importantă în firma unde lucrează, de cele mai multe ori fiind vorba de o funcție de conducere, sau are chiar propria sa firmă. Oricum, dacă încă nu le are, ea își va dedica timpul pentru a le avea. Femeia de carieră își dezvoltă o personalitate puternică, este independentă financiar și foarte stăpână pe viața sa, având o stimă de sine crescută, de multe ori căsătorindu-se târziu sau deloc. Se hrănește cu recunoașterea meritelor sale și asta o împlinește mai mult decât orice.
Cine are de câștigat?
Nu putem judeca după acest aspect o femeie și ar fi infantil și naiv să spunem că femeia de carieră este deasupra femeii casnice sau invers fără a ne raporta la ceva. Astfel, dacă alegem criteriul familie la care să ne raportăm, cu siguranță, casnica, familista va câștiga, însă dacă alegem să ne raportăm la carieră atunci carierista va fi în frunte. Amândouă pot fi la fel de inteligente, la fel de talentate, la fel de pasionale în ceea ce fac și la fel de mândre și apreciate de cei din jur.
Și totuși…
Și totuși este un aspect pe care aș vrea să-l punctez. Acesta este legat de răspunsul la o întrebare intimă și foarte impactantă: „Te reprezintă cu adevărat ceea ce ai ales?”. Cât de mulțumită ești de ceea ce ai? De ceea ce ai obținut? Ești, de fapt, fericită?
Nu putem exclude faptul că o femeie de carieră poate dezvolta în timp frustrări legate de faptul că nu are o familie, în timp ce o familistă poate fi frustrată că nu are o carieră… Ca o concluzie, aceste două tipologii nu ar trebui să concureze niciodată din această privință pentru că fiecare face ceea ce o împlinește și o face fericită. Ceea ce este cu adevărat important este ca aceea fericire să fie reală, autentică și să nu fie o refulare a unei impotențe sau nereușite pe celălalt plan. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, pot să dezvolte stări anxioase, să-și piardă stima de sine și chiar să ajungă să se confrunte cu depresia.