Fatetele rusinii in cuplu
Rusinea ramane in mare masura un fenomen ascuns in viata de cuplu. Exista mai multe forme de manifestare a rusinii. Pentru a intelege cum apare rusinea dam exmplul barbatului, care confruntandu-se cu teama de o femeie si implicit cu o forma de anxietate, raspunde prin protectie si suport. Insa daca el nu stie cum sa protejeze si simte ca un esec, forma de protectie pe care o ofera, tinde sa-si induca agresiunea, sa o canalizeze inspre el, de obicei sub forma de critica sau prin retragerea in frustrare.
In general un om devine critic, defensiv sau dispretuitor cu el insusi cand traieste sau incearca sa evite experienta de un esec in postura de furnizor, protector sau iubitor. O femeie este probabil sa devina critica, defensiva sau dispretuitoare cu ea insasi, in cazul in care ea experimenteaza frica de ceva rau, izolarea sau privarea. Aceasta dinamica interrelationala trebuie inteleasa de catre membrii cuplului, deoarece se petrece la nivel inconstient, iar unele situatii de nepotrivire, divergente sau disensiuni, le vor incadra in ceea ce numim in termeni comuni – probleme de comunicare. Consecintele acestei lipse de intelegere vor fi in continuare anxietatea si rusinea reciproca, chiar si in timpul incercarilor de comunicare. Se va crede despre celalalt ca este un partener rau, insensibil, sau egoist, iar in cele din urma vor renunta la relatie, fara a intelege mecanismul emotional de baza care a facut pagube reale.
Ce poate ajuta in intelegerea fricii:
– recunoasterea – este cel mai bun mod de a dezarma dinamica frica – rusine; atunci cand recunoastem ca se produce, vom simti o eliberare si o detensionare a situatiei.
– identificarea – a identifica rusinea inseamna a intelege ca ea iti apartine , ca si orice alta stare psihologica
– declararea – declaratia ca dorim sa rezolvam problema ivita in cuplu, ca relatia este importanta pentru noi si ca vom face ceea ce este nevoie penru a restabili compasiunea, va ajuta la echilibrarea situatiei.
Aceste lucruri fac ca elementele frica – rusine sa capete sens pentru cel ce le experimenteaza si astfel conectat la ele, poate fi rezolvata problema care le-a declansat. Daca privesti fara a fi impicat in propria problematica, ci detasat ca si cum problema ar fi din exterior, va exista un risc in a stimula fara sa vrei mai multa frica sau rusine fata de partener. Rusinea poate fi una din fortele distructive in casatorie, ea putand sa afecteze multe aspecte ale vietii la majoritatea oamenilor.
Rusinea are mai multe fatete: ura de sine, nu te simti destul de bun, ai sentimente de inferioritate, sau simti nevoia de perfectiune, sensibil la critici, sau te simti complet neiubit si in cazul asta o forta incredibila grea si apasatoare te trage in jos si experimentezi rusinea in foarte multe situatii. Aceste aspecte deloc usor de suportat pot conduce persoana la consum de alcool, droguri, sau sex, dependenta fata de acestea, parasirea locului de munca, sau parasirea caminului conjugal, etc. Datorita unui mediu neprielnic cum ar fi familii rigide sau inchise, abuzive, critice sau secretoase, rusinea se poate accentua si capata forme agravate.
Particularitati ale rusinii
Daca este experimentata in doze rezonabile, rusinea poate avea un rol bun in ceea ce priveste sociabilitatea. Fara a experimenta rusinea poate ca am fi tentati sa manifestam mai des acele comportamente lipsite de moralitate. Insa in doze mari, rusinea ajunge sa ne paralizeze multiple segmente din viata sociala sau din viata intima: ne e rusine de cum ne percep ceilalti si incepem sa evitam relatiile interpersonale, fie pentru ca suntem grasi sau slabi, fie ca suntem scunzi sau nu avem haine la moda, fie ca nu suntem documentati pe o anumita tema si se poate percepe ca suntem slabi pregatiti, fie ca suntem prea saraci si nu ne permitem multe lucruri, etc.
In cuplu se intampla sa iti fie rusine de urmatoarele aspecte:
Crezi ca prietenul este pretentios si te vrea sexy in fiecare moment, drept pentru care trebuie sa ai mereu grija la tinuta, corp si atitudine, sa ascunzi kilogramele , sa te aranjezi in fiecare zi de preferinta inainte ca el sa se trezeasca , etc.
Sa privim la modul asta lucrurile, nu ajuta la nimic ci dimpotriva este total gresit. In general astfel de femei creaza barbatilor o imagine a unei femei agitate, inhibate, fara incredere in sine si cu multe prejudecati. Trebuie stiut ca unele lucruri par absurde si sunt bine de evitat . Se stie ca teama de penibil ne impinge uneori sa recurgem la unele lucruri care-s mai penibile decat daca am fi lasat sa decurga de la sine situatia. Nu trebuie sa te grabesti sa te imbraci dupa ce faci sex, nu trebuie sa te rusinezi cand ai nevoie de a merge la toaleta pentru ca ai nevoie de a-ti satisface nevoile fiziologice, nu trebuie sa te rusinezi cu corpul tau si pentru asta eviti sa faci baie impreuna cu partenerul sau sa te dezbraci in fata lui, etc.. Aceste aspecte nu fac decat sa te instraineze de propriul corp , de propria infatisare, de propriile aspecte problematice si sa gasim cai si alternative de a masca complexele sau situatiile pe care le consideram penibile.
Insa ce nu trebuie pierdut din vedere este urmatorul fapt: Se stie ca atunci cand iubesti pe cineva il iubesti cu tot cu posibile defecte – acest lucru putand sa ne valideze iubirea adevarata.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala