Fazele ciclului menstrual
Ciclul menstrual este ciclul de schimbari naturale care au loc in uter ?i ovar si care sunt menite sa faca posibila reproducerea sexuala. Apare regulat la femeile fertile, intre varsta menarhei (prima menstruatie) si menopauza (ultima menstruatie).
Durata unui ciclu menstrual variaza foarte mult in randul femeilor (fiind cuprins intre 21 si 35 de zile), cu o durata medie de 28 de zile. Fiecare ciclu poate fi impartit in trei faze, pe baza evenimentelor din ovar (ciclu ovarian) sau din uter (ciclu uterin), sub controlul sistemului endocrin.
Ciclul ovarian
1. Faza foliculara este prima parte a ciclului ovarian, timp in care foliculii ovarieni maturi se pregatesc pentru a elibera un ovul. Ultima parte a acestei faze se suprapune cu faza proliferativa a ciclului uterin. Prin influenta nivelului ridicat de hormon foliculostimulant (FSH), in primele zile ale ciclului, cativa foliculi ovarieni sunt stimulati, dar unul singur devine dominant si continua evolutia pana la maturare si eliberare de ovocit. Aceasta dezvoltare este insotita si de o crestere a estrogenului.
Durata fazei foliculare poate varia mult intre cicluri, de la 13 la 18 zile si depinde de dezvoltarea foliculului la nivelul ovarului.
2. Ovulatia este a doua faza a ciclului ovarian. Daca nivelul estrogenului ajunge la un anumit prag, hipofiza intelege ca foliculul este pregatit pentru eliberarea ovocitului si produce hormon luteinizant (LH), care declanseaza ovulatia, adica eliberarea ovocitului in trompa uterina. Fertilitatea creste odata cu evolutia foliculului catre eliberarea ovocitului, perioada cea mai fertila fiind cu 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa ovulatie.
3. Faza luteala este faza finala a ciclului ovarian si corespunde fazei secretorii a ciclului uterin. Corpul luteal (galben) este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovocitul si urmeaza sa secrete progesteron. Hormonii produsi de corpul luteal suprima productia de FSH si LH necesara corpului luteal pentru a se mentine, prin urmare acesta se atrofiaza. Nivelurile scazute de progesteron declanseaza menstruatia.
Daca faza foliculara are o durata dependenta de evolutia foliculului, faza luteala are o durata fixa de aproximativ 14-15 zile (perioada dupa care se opreste secretia de progesteron din cauza dezintegrarii corpului luteal in lipsa fecundatiei si implantarii).
Pierderea corpului luteal este impiedicata de fertilizarea ovulului, gonadotropina corionica uman? (hCG), care este similara LH-ului, ajutand la pastrarea corpului galben.
Ciclul uterin
1. Perioada menstruala. In prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce captuseste la interior uterul (endometrul) incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. Acest moment este marcat de inceputul sangerarilor vaginale (menstruatia). Durata normala a menstruatiei este de 2 pana la 7 zile.
2. Faza proliferativa este a doua faza a ciclului uterin atunci cand estrogenul face ca mucoasa uterului sa creasca si sa prolifereze.
3. Faza secretorie este faza finala a ciclului uterin si corespunde fazei luteale a ciclului ovarian. In timpul fazei secretorii, corpul galben produce progesteron, care joaca un rol vital in a face endometrul receptiv la implantare si la sarcina, prin cresterea fluxului de sange si reducerea contractilitatii muschiului neted in uter. Daca au loc fecundatia si implantarea, corpul luteal continua sa secrete progesteron pana la inceperea dezvoltarii placentei in al 2-lea trimestru de sarcina.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie