Feluri în care îți poți sprijini copilul în timpul pandemiei de COVID-19
Fără îndoială că pandemia de coronavirus generează anxietate, stres și incertitudine, care ajung să fie o problemă reală pentru copii, indiferent de vârsta pe care o au. Dincolo de micile trucuri la care se poate apela pentru a depăși emoțiile de acest fel, faptul că școala este închisă iar evenimentele de orice fel sunt anulate face ca cei mici să nu aibă suficient contact cu prietenii lor iar asta conduce la nevoia de dragoste și de sprijin din partea familiei, mai mult decât înainte.
Păstrează-ți calmul și preia inițiativa
Este foarte bine ca părinții să explice copiilor ce înseamnă COVID-19 și cum trebuie să se protejeze împotriva acestei boli. Totul trebuie făcut cu mult calm și în cunoștință de cauză, pentru că există posibilitatea să fii chiar tu infectat, sau copilul tău, situație căreia trebuie să îi faceți față cât mai bine. Se poate ca tu sau copilul să aveți la un moment dat simptome asemănătoare, generate de o răceală sau o gripă comună, iar atunci ideal este să nu vă faceți griji inutil.
Stabilește o rutină și respect-o
Fără îndoială, copiii au nevoie de organizare și trebuie să identifici noi metode prin care să vă petreceți plăcut timpul împreună. Cel mai bine ar fi că părinții să pună la punct un program al fiecărei zile, având grijă ca acesta să includă suficient timp de joacă, timp pe care copilul să îl aibă la dispoziție pentru a ține legătura cu prietenii, precum și timp departe de tehnologie sau ceva vreme pentru a participa alături de părinți la treburile casei. Pentru copii, totul este mult mai ușor atunci când au un program clar, cu o structură care să le permită să își facă temele sau treburile, care să le asigure de asemenea și vreme pentru joacă.
Lasă copilul să își trăiască emoțiile și ajută-l să le înțeleagă
Copiii duc dorul pieselor de teatru de la școală, duc dorul concertelor, al meciurilor și al activităților pe care le ratează din cauza pandemiei. Este în regulă să îți lași copilul să fie trist, pentru că el percepe aceste pierderi ca pe unele majore. Pentru un copil sau un adolescent, amploarea felului în care se raportează la asemenea dezamăgiri este mult mai mare decât în cazul adulților, care au cu totul alt fel de a înțelege și de a accepta schimbările prin care trecem cu toții. Rolul tău că părinte este să fii alături de copilul tău când experimentează aceste stări, chiar dacă nu știi exact ce să îi spui sau cum să reacționezi atunci când își exprimă nemulțumirile.
Discută deschis cu copilul despre ceea ce aude din altă parte
În această perioada, știrile false și dezinformările (intenționate sau nu) sunt, din păcate, o „modă” care ia amploare. Este esențial pentru un părinte să știe ce a auzit copilul lui și în ce fel înțelege toate aceste zvonuri. S-ar putea să nu fie suficient doar să îi expuneți adevărul, ci să dureze mai mult până să îi puteți corecta percepția vis a vis de un subiect sau de altul.
În cazul în care copilul ridică o problemă despre care nu știi suficient, recomandarea este să nu încerci să ghicești răspunsul și să îi oferi astfel informații eronate. Încearcă să te informezi împreună cu el de pe siteuri specializate, cum ar fi cel al UNICEF sau al Organizației Mondiale a Sănătății.
Fă în așa fel încât să aveți timp pentru distracție
Un alt aspect foarte important în această perioadă, legat de relația cu copilul tău și de felul în care este indicat să interacționați, este acela al distracției. Trebuie să ai grijă să menții constant un echilibru între discuțiile serioase și nevoia de divertisment a copilului. Puteți încerca să organizați câte o seară pentru jocuri în cadrul familiei, o dată la ceva timp. În situația adolescenților este bine să le oferiți o oarecare libertate, însă nu una totală care să îi bulverseze și să le ofere spațiu pentru inițiative orientate greșit.
Nu uita să acorzi atenție propriului comportament
Este important să nu pierzi din vedere faptul că tendința copiilor este de a copia selectiv comportamentul părinților, ceea ce înseamnă că ar putea prelua de la tine anumite gesturi, atitudini sau feluri de a interpreta o situație sau alta. Fă tot ce poți pentru a-ți gestiona anxietatea în absența copilului, pentru a nu risca să îi transmiți fără să vrei anumite emoții negative care îl pot afecta pe termen lung. Chiar dacă emoțiile tale sunt intense, uneori este nevoie să le ascunzi pentru a păstra climatul de protecție și siguranță pe care orice părinte trebuie să îl ofere copilului său.