Femeia, intre statutul de femeie si cel de mama
Desi mame, femeile raman femei in fiecare clipa a existentei lor. Sa nu uitam faptul ca inainte de a deveni mame, ele sunt femei ajunse la deplina maturitate. Sau cel putin asa ar fi normal si sanatos sa se intample desfasurarea etapelor. Exceptie face fenomenul baby boom sau avalansa de sarcini in cazul adolescentelor.
Orice femeie are o serie de nevoi specific feminine. Este adevarat faptul ca, odata cu maternitatea, apar o serie de noi solicitari din partea bebelusului sau a copilului, insa nevoile feminine nu se disipeaza. Dimpotriva, aceste nevoi pot sa capete amploare tocmai datorita faptului ca timpul disponibil pentru propria persoana se reduce considerabil.
Mai mult, asa cum stim cu totii, orice tip de statut, fie ca vorbim de cel de femeie sau de cel de mama, implica o serie de drepturi si obligatii. Obligatiile decurg din solicitarile care apar din mediul exterior. In schimb, drepturile apartin in totalitate propriei persoane. Asadar, desi esti mama, esti si femeie si ai dreptul de a ramane si de fi tratata ca atare.
Jobul de parinte, un job full-time
Cei care au un job cunosc responsabilitatile si consumul de energie presupus. Daca vorbim despre jobul de parinte, atunci lucrurile se complica deoarece acesta este un job full-time, 24 din 24. Complexitatea jobului de parinte este data de gradul de angajare a parintilor in activitatile copilului, sprijinul acordat copilului, timpul alocat pentru educatie, receptivitatea la problemele tinerei generatii, starile emotionale raportate la nevoile copilului. Un copil care beneficiaza de aceasta “oferta de servicii” este un copil care se simte acceptat fiind caracterizat de un nivel inalt al aspiratiilor, de abilitatea de a infrunta dificultatile, are putere de concentrare si focalizare pe activitate si demonstreaza autonomie in organizarea activitatilor.
Statutul de mama, cel mai frumos din lume!
A fi mama este un lucru minunat si provocator deopotriva. O femeie trebuie sa se imparta intre mai multe roluri: angajata, mama, sotie, femeie, fiica, sora, prietena si lista poate continua in functie de scenariul de viata al fiecareia dintre voi.
Pare si este destul de dificil sa iti asumi cu succes toate aceste roluri. Realitatea multimii de femei supraincarcate, supraresponsabilizate si epuizate demonstreaza acest lucru.
Mama este de regula personajul central in jurul caruia se desfasoara intreaga viata a copilului. Chiar daca in anturajul copilului apar si alte persoane, cum ar fi tatal, fratii si surorile, bunicii, ce vor determina o indepartare fizica de mama, mult timp persoana mamei ramane totusi centrala. Mama este cea care revine, intr-o maniera directa si intima, in viata copilului pe tot parcursul dezvoltarii sale, ea ingrijindu-l atunci cand este bolnav, ea conducandu-l la gradinita sau, in primele zile, la scoala etc. Prin prezenta sa directa, mama este cea care asigura copilului un sentiment de securitate si un echilibru afectiv.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei