Femeile prea inalte sau minione si prejudecatile
Este cunoscut faptul ca inaltimea fizica afecteaza destul de mult starea emotionala a unei femei, indiferent daca este prea scunda sau prea inalta. Fetele tinere nu isi doresc, in general, sa faca exceptie de la medie.
Inaltimea influenteaza sentimentul nostru de statut social
Un studiu realizat la Universitatea Oxford le-a cerut participantilor sa treaca prin experienta virtuala de a conduce metroul la inaltimea normala si apoi la o inaltime redusa cu zece centimetri. Acestia a declarat ca s-au simtit frustrati, neputinciosi cu o inaltime mai mica, avand senzatia ca sunt din nou niste copii. Poate ca nu este asa de surprinzator daca te gandesti la cat de mici se simt copiii fata de cei mai in varsta si explica sentimentul de vulnerabilitate al unui copil mic, care nu a crescut inca la inaltimea totala a maturitatii.
Concluzia cercetarii a fost ca inaltimea mai mare te poate face mai increzatoare in situatiile sociale. Femeile inalte sunt percepute de ceilalti ca avand un statut mai inalt, abilitati mai dezvoltate de conducere, un nivel mai mare de atractivitate sociala in comparatie cu femeile scunde si un nivel al sanatatii mai ridicat. In domeniul profesional, angajatorii tind sa prefere femeile mai inalte in detrimentul celor minione. Au fost identificate corelatii intre inaltime si castigurile materiale, avantajul fiind tot de partea celor inalte, care s-au putut lauda cu venituri mai mari decat colegele lor mai micute.
De ce femeile prea inalte sau prea scunde sunt percepute diferit?
Dintr-o perspectiva evolutionista, „mai mult este mai bine”. Inaltimea a oferit avantaje reproductive, de-a lungul timpului, prin procurarea mai rapida a hranei si evitarea pradatorilor, ceea ce conduce la o probabilitate mai mare de supravietuire pentru parintii inalti si pentru descendentii lor. In trecut, femeile inalte erau preferate datorita aparentei de sanatate si a dorintei barbatilor de a avea mostenitori sanatosi. Societatea de astazi este diferita de cea a vanatorului culegator. Dar inaltimea continua sa aiba un impact mic, dar masurabil asupra modului in care ceilalti ne privesc. Oamenii atribuie inconstient trasaturi frumoase celor inalti. Femeile inalte sunt percepute mai inteligente si mai stapane pe ele, inainte chiar sa rosteasca un cuvant. Le sunt acordate cu mai mare usurinta posturile in care este nevoie de exercitarea autoritatii, deoarece sunt considerate pricepute si demne de incredere.
Cercetatorii ne asigura ca stereotipurile legate de inaltime s-ar putea diminua in timp, datorita faptului ca suntem o societate vizuala, bazata pe tehnologie, iar comunicarea prin intermediul computerului va estompa diferentele dintre oameni.
Uneori, un corp mai mic poate fi un bonus
Intr-un corp de dimensiune mica, este nevoie de mai putin timp pentru ca un impuls nervos sa calatoreasca de la creier la membre, ceea ce inseamna ca timpul lor de reactie ar trebui sa fie mai rapid. De aceea, anumiti specialisti in arte martiale, precum Jackie Chan, sunt scunzi. Putem specula cu privire la mobilitatea, agerimea, voiciunea si flexibilitatea unei femei micute de inaltime.
Toate femeile am fost supuse loteriei biologice si se pare ca darurile au fost imprastiate uniform, indiferent de dimensiunea corpului nostru. Nu inaltimea este importanta, ci modul cum noi ne raportam la ea si cum cultivam ceea ce avem mai bun.
Citeste si Cat conteaza aspectul fizic?
Text: Dana Comanescu, psiholog