Feministele, sursa multor nefericiri in relatia de cuplu
Emanciparea femeii a generat dezechilibru in societate, deoarece a venit brusc dupa o perioada foarte lunga de stabilitate si rigiditate a perceptiilor si comportamentelor femeii si barbatului in cadrul cuplului. Acum se pune accentul pe individ, pe trasaturile sale de personalitate, pe dezvoltarea si implinirea personala si profesionala a fiecarui partener in parte.
Lipsa de pregatire pentru marea schimbare
Aceasta schimbare in cadrul familiei sau al relatiei de cuplu era necesara. Insa barbatul si femeia nu au fost pregatiti pentru a face fata efectelor acestei schimbari.
Femeile si-au dat seama ca una e sa vrei sa schimbi ceva si alta e sa stii ce sa pui in loc. Ele nu au luat in calcul reactia barbatilor vizavi de noile lor cerinte, nu au intuit empatic care ar putea fi asteptarile acestora in noile conditii si posibilitatile efective de a le oferi femeilor ceea ce acestea asteapta de acum incolo de la ei.
Astfel, femeia moderna a ajuns in situatia de a oscila permanent intre nevoia de independenta si dorinta de a se agata de noile valori.
In opozitie, si barbatul s-a trezit intr-o noua ipostaza, fiindu-i dificil sa accepte faptul ca femeile au anumite cerinte si asteptari de la ei, carora acestia trebuie sa le corespunda.
Aceasta proaspata realitate i-a cam speriat. Constrans sa se adapteze situatiei de a-si transforma rolul cu care s-a obisnuit in cadrul familiei, barbatul a devenit frustrat si incapabil de a se ridica la standardele partenerei sale.
Pe langa faptul ca s-a simtit injosit si umilit de noua postura, a mai primit direct sau indirect si reprosul partenerei cum ca isi indeplineste sarcinile in mod nesatisfacator.
Inversarea rolurilor in relatie
Atunci cand femeia are o atitudine ferma, fiind mandra de noua sa postura, barbatul devine din ce in ce mai mic pana la stadiul de nulitate. Metaforic vorbind, femeia se transform? intr-o adevarata zeita razboinica, ce este condusa de propria pasiune si furie, iar barbatul se transforma intr-un copilas ce se teme ca-si va pierde avantajele acumulate de atata timp. Relationarea dintre cei doi devine greoaie si problematica, avand implicatii nefaste asupra fericirii cuplului.
Feminismul din secolul XX le-a incurajat pe multe femei sa-si manifeste latura masculina a personalitatii lor, sa aiba mai multa incredere in fortele proprii fara a mai cere de la barbat confirmarea indelung asteptata. „Amazoanele” sunt cele care au initiat miscarea feminista. Sosirea amazoanelor a reprezentat prima piatra aruncata asupra cuplului traditional cu scopul de a-l destabiliza. Succesul initiativei lor nu s-a lasat asteptat, schimbarile la nivelul parteneriatului tradi?ional fiind uimitoare.
Marile reprosuri nu au intarziat sa apara…
Tanara generatie este din ce in ce mai afiliata la miscarea feminista. Barbatii le reproseaza tot mai des partenerelor lor ca sunt reci, dure, autoritare si intransigente.
Pe de alta parte, tinerele femei au fost educate de mamele lor sa fie tari, rationale, mai putin emotionale si sa nu creada orbeste in sentimentul iubirii.
Insa acestea exagereaza prin atitudinea lor permanent ostila, ceea ce va conduce in final la moartea relatiei de cuplu. Drama care se petrece este constientizata mult prea tarziu pentru a mai salva ceva.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei