Fericirea – o alegere?
Fericirea este o alegere, in sensul ca putem alege cum sa ne traim viata. Nu circumstantele de viata ne dicteaza alegerile, ci avem posibilitatea de a alege sa ne traim viata sub sechestrul emotiilor, a evenimentelor care ar putea fi uneori greu de suportat sau putem alege sa traim o viata fericita, pe care o cream pentru noi insine. Alegerea nu este ceva de care depind altii sau nu este ceva ce trebuie asteptat ca sa primim aprobari, nu are nimic de-a face cu lucrurile pe care le spun sau fac alte persoane. Putem fi inspirati de altii, dar fericirea vine din interior. Este cumva responsabilitatea noastra sa cream acest cadru. „Astazi aleg sa ma simt bine. Voi intreprinde actiuni in acest sens. Voi face ceea ce imi creeaza placere. Voi respinge ceea ce nu imi creeaza placere. Voi alege!”
O persoana care da importanta fericirii va stii ce sa aleaga si ce nu.
Fericirea este de asemenea o atitudine a mintii. O atitudine buna poate crea fericire. A te gandi la lucruri ce pot crea o stare negativa….este tot alegerea noastra. Si atunci…de ce sa nu luam o decizie cu privire la alegeri? Eu decid ca vreau sa fiu fericit! Si…sa calatorim in acest univers. Sa ne cunoastem mai bine. Sa stim ce anume ne face sa ne simtim bine. Sa facem cate putin in fiecare zi din ceea ce ne face sa ne simtim bine.
Odata ce am inteles si am acceptat ca fericirea vine din interior si ca nu este imposibil sa fii fericit chiar si in momentele dificile pe care le traversezi, vom stii cum ar trebui sa lasam evenimentele sa se intample, vom stii la ce sa ramanem deschisi si la ce nu, oricare ar fi circumstantele. Poate parea iluzorie aceasta credinta. Insa, este posibil ca aceasta alegere sa fie cel mai mare si cel mai important pas pe care il puteti lua pentru a fi fericit. Bineinteles ca nivelul aspiratiilor trebuie sa fie in raport direct cu posibilitatile reale de realizare. Pentru ca altfel singur iti pui obstacole in calea fericirii.
Actul alegerii fericirii se poate face reflectand la aceste posibilitati si sa apreciem chiar lucrurile mici care ne fac sa simtim pacea si care ne definesc personalitatea. Indiferent cat de mici, da-ti putin timp in fiecare dimineata de a aprecia aceste lucruri pentru a pleca la drum cu motivatia pentru a-ti urma alegerea. Atitudinea pozitiva fata de ziua in care va treziti este energia voastra.
Putem gandi despre tristete ca este o alegere?
Ni se pare uneori atat de justificata potrivit evenimentelor de viata pe care le traim, incat nu putem sa o incadram ca alegere. O expunere la un eveniment de un anumit tip pare sa nu fie alegere, dar in mod constant si consistent (cu implicari cognitive, efective comportamentale) expunerea este o alegere. Crezi ca expunandu-te la o situatie neplacuta…poti schimba ceva. Si acolo te duci. Vrei sa intelegi mai mult, vrei sa faci ceva concret, sa schimbi situatia…dar nu reusesti decat sa iti creezi o stare afectiva proasta.
„Important este nu ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi”– Hans Selye, medic austriac, primul care a studiat si definit „conceptul de stres”. Alege sa respiri, sa reflectezi, sa ai timp pentru tine, ofera-ti spatiu, timp, pentru a face multe lucruri bune, inceteaza sa te invinovatesti pe tine si pe cei din jur pentru cele trecute, trage doar invataminte pentru viitor si apoi tine cont de ele, fii tu insuti, aminteste-ti ca esti unic!
O alta dimensiune a fericirii este recunostinta fata de persoanele din jur.
Un studiu privind fericirea, condus de dr. Robert Waldinger, a sugerat ca mentinerea relatiilor bune este o contributie majora la fericirea unei persoane. Studiul a fost realizat prin intervievarea periodica a participantilor despre viata lor, pe parcursul a 75 de ani. S-a aratat ca fericirea este inradacinata la cat de mult investim in oamenii pe care ii consideram esentiali pentru fiinta noastra, precum si in cei care investesc in noi.
Uneori alegerea pe acest drum al fericirii nu este deloc usoara. Pentru unii oameni poate dura o viata intreaga. Potrivit lectiilor neinvatate sau potrivit controlului pe care doresc sa il manifeste in cele mai multe cazuri. Nu este recomandat sa incercati sa preluati controlul asupra lucrurilor dincolo de intelegerea voastra si intotdeauna faceti-va timp pentru a savura si aprecia lucrurile mici care ofera zilei voastre stralucire.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog