Fertilitatea dupa 40 de ani
In secolul nostru, tot mai multe femei opteaza pentru amanarea momentului conceptiei in favoarea carierei. Daca, in trecut, media de varsta pentru prima nastere era de 20-25 de ani, acum aceasta medie a fost impinsa peste 35 de ani.
Fertilitatea scade odata cu avansarea in varsta atat la femei, cat si la barbati. La femei, se asteapta o incheiere a fertilitatii cu aproximativ 5-10 ani inainte de intrarea in menopauza. Desi femeile din ziua de azi sunt mai sanatoase si au acces la servicii medicale de calitate, acest lucru nu influenteaza declinul natural al fertilitatii odata cu inaintarea in varsta.
Cea mai frecventa cauza a infertilitatii
Pentru femeile de peste 40 de ani, cea mai frecventa cauza a infertilitatii o reprezinta diminuarea considerabila a rezervei ovariene. La aceste femei, investigatiile trebuie tintite si efectuate rapid pentru a nu pierde timp suplimentar. Daca infertilitatea este definita ca incapacitatea cuplului de a concepe in termen de 1 an de incercari regulate, in cazul depasirii pragului de 40 de ani, specialistii in infertilitate recomanda consultul la un specialist in infertilitate dupa 6 luni de nereusita.
Femeile se nasc cu un numar prestabilit si fix de ovocite primordiale (rezerva ovariana). Daca, la nastere, numarul este de circa 1 milion de foliculi, acesta scade la 300 de mii pana la pubertate si, in medie, doar 300 vor ovula pe perioada reproductiva. Pe masura ce avanseaza in varsta, capacitatea femeii de a produce ovocite de buna calitate si in numar suficient scade dramatic. Astfel, se considera ca femeile peste 40 de ani au pierdut deja cea mai mare parte a rezervei ovariene. Procesul degenerativ de pierdere a rezervei ovariene nu pare a putea fi stopat sau amanat. De asemenea, se pare ca pacientele fumatoare epuizeaza mai repede rezerva ovariana.
Specialistii in infertilitate pot estima rezerva ovariana ramasa prin anumite teste tintite. Prin masurarea FSH si AMH (hormon anti-Mullerian), se poate determina cat de repede si de agresiv se poate incepe tratamentul in vederea conceptiei.
Pe langa numarul de ovocite disponibil, este importanta si calitatea lor. Un aspect important care reflecta calitatea ovocitului este numarul de anomalii genetice, numar care creste exponential odata cu inaintarea in varsta. Desi barbatii nu sunt crutati de aceste procese degenerative aparute in urma avansarii in varsta, se pare ca, la ei, calitatea spermei este afectata mai tarziu, neavand probleme semnificative de fertilitate pana in decada a 6-a. S-a constatat ca, la barbati, declinul fertilitatii nu este atat de abrupt ca la partenerele de sex feminin si ca nu exista o varsta maxima la care barbatul nu mai poate concepe (ex: barbati de 60-70 de ani care inca pot procrea cu partenere mai tinere).
Modificarile de calitate a spermei sunt legate de morfologia si motilitatea spermatozoizilor. De asemenea, ca in cazul femeilor, odata cu inaintarea in varsta, creste riscul de defecte genetice.
Alta caracteristica a partenerilor de sex masculin este ca, odata cu avansarea in varsta, dezvolta diverse patologii care au impact negativ asupra functiei reproductive si sexuale.
Evaluarea infertilitatii de cuplu
Evaluarea infertilitatii de cuplu incepe dupa 1 an de contacte sexuale regulate neprotejate la pacientele cu varsta sub 35 de ani si dupa 6 luni la pacientele cu varsta peste 35-40 de ani. Daca exista probleme medicale evidente care interfereaza cu capacitatea cuplului de a concepe, cum ar fi amenoree, disfunctii sexuale, boli pelvine sau interventii chirurgicale care ar putea afecta capacitatea reproductiva, investigarea infertilitatii ar trebui inceputa imediat.
Daca exista patologii asociate, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, diabet, alte patologii cronice hepatice, renale etc. care ar putea influenta cursul sarcinii si viceversa, consultul preconceptual este esential. Evaluarea initiala presupune evaluarea organelor genitale interne: permeabilitate tubara, uter, cervix, detectarea ovulatiei, investigarea starii generale de sanatate si spermograma obligatorie.
Fertilitatea naturala intra intr-un declin firesc pe masura ce femeia avanseaza in varsta. Declinul este resimtit si de barbat, dar nu la aceleasi cote. Pacientele care decid amanarea unei sarcini peste 35-40 de ani trebuie sa detina toate informatiile vizavi de riscurile unei sarcini obtinute la aceasta varsta, de testele disponibile si posibilitatile de tratament, privind realist sansele de succes ale terapiilor de conceptie asistata.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie