Fertilitatea femeilor peste 30 de ani – schimbari negative
Nu este o noutate faptul ca femeile sub 30 de ani raman insarcinate mult mai usor decat cele care depasesc aceasta varsta. In momentul nasterii, o femeie are stocate in ovare in jur de 300.000 de ovule sanatoase. Circa 300 se maturizeaza si sunt eliberate la ovulatie. Numarul acestora scade treptat odata cu inaintarea in varsta, dupa 30 de ani ramanand disponibile in jur de 12% din totalul lor. Astfel scad si sansele de a concepe un copil. Acest lucru nu inseamna ca dupa 30 de ani nu se vor mai elibera ovule, insa calitatea acestora va fi mult diminuata.
Corpul uman face la fiecare ovulatie o selectie proprie, expulzand in prima faza cele mai sanatoase ovule. Din acest motiv, pe langa faptul ca se reduc sansele conceperii, cresc riscurile nasterii unui bebelus care sa nu fie perfect sanatos. Daca o femeie depaseste varsta de 40 de ani, ramane doar cu 3% din rezerva initiala de ovule.
Incetinirea sistemului reproducator depinde si de stilul de viata pe care-l duci
Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, dietele dezechilibrate grabesc declinul fertilitatii. Alarmant este ca majoritatea femeilor nu sunt constiente de aceste statistici si au falsa prejudecata ca, pana la instalarea menopauzei, ovarele elibereaza permanent ovule sanatoase. Acestea nu stiu nici ca rezerva initiala difera cantitativ de la un individ la altul. Astfel, unele pot avea la nastere 2 milioane de ovule si altele 30-40.000.
Daca unele femei se hotarasc dupa 30 de ani sa-si mareasca familia si au deja un copil, trebuie sa stie ca o sarcina precedenta nu le garanteaza fertilitatea.
Probleme de fertilitate peste pragul de 30 de ani pot cauza si variatiile de greutate, mai ales un indice al masei corporale sub 18 sau peste 32 pentru ca presupun si existenta unor probleme de ovulatie. In zilele noastre, motivul pentru care numarul femeilor care hotarasc sa devina mame dupa varsta de 30 de ani este in crestere pentru ca dupa aceasta varsta se simt suficient de mature si stabile financiar. Pentru ca si-au indreptat pana atunci toata atentia asupra carierei, sunt mai pregatite sa ofere prioritate intemeierii unei familii.
Studiile au aratat ca menstruatiile regulate (intre 24 si 35 de zile) sunt semnul ovulatiei regulate, astfel femeile avand mai multe sanse sa conceapa un copil. Insa, majoritatea femeilor peste 40 de ani, desi au ovulatia regulata, sunt infertile si pot concepe copii doar prin tratamente de fertilitate cu ovule donate de femei mai tinere.
Tot specialistii au descoperit ca femeile care au urmat tratamente de fertilitate in timp ce aveau un nivel prea scazut de vitamina D nu au avut rezultatele dorite. In cazul in care, dupa numeroase incercari, se ia hotararea unui tratament impotriva infertilitatii, sansele ca acesta sa fie un succes sunt mai mari decat la femeile cu varsta mai inaintata.
25% din femeile sub 35 de ani reusesc sa devina mame fata de 7% din cele peste 40 de ani.
Inainte de a te prezenta la medic pentru tratament, este recomandat sa ai contact sexual neprotejat timp de un an daca ai pana in 35 de ani sau timp de jumatate de an daca ai peste 35 de ani.
Riscurile sarcinii la varste inaintate sunt mai mari atat pentru bebelus cat si pentru viitoarea mama. Femeile trebuie sa fie obligatoriu sub supraveghere medicala pe intreaga durata a sarcinii, trebuie sa faca toate testele cerute de medicul ginecolog si trebuie sa-si ia masuri suplimentare de precautie pentru a evita avorturile spontane. Se pot depista din timp diabetul, preeclampsia, fibroamele.
In Romania, fertilitatea populatiei are o tendinta continua de scadere care a inceput dupa Al Doilea Razboi Mondial, s-a accentuat in anii ’50-’60 si s-a redus alarmant in ultimii ani.
Text: Iacob Diana, Farmacist