Fertilitatea si uterul retrovers
Uterul retrovers nu reprezinta o boala sau o anomalie uterina. Uterul retrovers semnifica faptul ca uterul este orientat catre posterior, catre rect, si nu catre vezica urinara. Reprezinta o varianta anatomica si este intalnit la circa 1 din 5 femei (20%). Totusi, pe langa aceste variante anatomice fiziologice, exista si cazuri in care retropozitia uterina este provocata de anumite conditii patologice: interventii chirurgicale pelvine, endometrioza sau antecedente repetate de boli inflamatorii pelvine. Pozitia uterului poate fi evaluata cu ocazia examenului clinic ginecologic, prin tuseu vaginal, si, de asemenea, prin efectuarea unei ecografii abdominale sau transvaginale cu ocazia careia poate fi evaluat axul in care se afla uterul.
Unele paciente cu retroversie uterina pot acuza dureri pelvine si disconfort in timpul actului sexual, insa si aceste simptome pot aparea ca urmare a altor patologii existente, nu neaparat din cauza pozitiei uterine.
Pozitia anatomica a uterului retrovers NU afecteaza fertilitatea
In trecut, acesta era impropriu asociat cu infertilitatea, trecandu-se cu vederea adevarata etiologie a cuplurilor care nu puteau concepe. In realitate, pozitia de retroversie uterina este intalnita intermitent in primul trimestru de sarcina in circa 10-20% din cazuri. Dupa varsta de 10-12 saptamani, uterul retrovers fiziologic isi verticalizeaza pozitia, devenind din organ pelvin organ abdominal.
Un alt mit legat de pozitia anatomica a uterului este acela ca, in cazul uterului retrovers, spermatozoizii nu pot ascensiona in uter si apoi in trompele uterine pentru a putea fertiliza ovocitul. De asemenea, unele femei sunt sfatuite chiar si in cazul existentei unui uter anterovers sa adopte, dupa un contact neprotejat, o pozitie de decubit dorsal cu picioarele si sezutul ridicate pentru a maximiza sansele de a obtine o sarcina. Nimic mai fals! Mobilitatea si directia in care „inoata” spermatozoizii tine de chemotactism si alti factori, ce nu implica in niciun caz gravitatia. In consecinta, adoptarea unei pozitii de ridicare a sezutului dupa contactul sexual nu ajuta cu nimic, iar pozitia uterului este cu atat mai putin importanta. Totusi, daca pozitia uterina este determinata de existenta unor antecedente patologice sau boli cronice pelvine, acestea pot deveni cauza infertilitatii.
Uterul retrovers nu se trateaza decat daca exista o patologie asociata care provoaca aceasta pozitie (ex.: endometrioza pelvina). In secolele trecute erau imaginate o serie de tehnici chirurgicale inovatoare cu scopul de a readuce uterul in pozitia anatomica considerata atunci corecta (anteroversie). Insa aceste operatii provocau, de obicei, dureri cronice, aderente pelvine si complicatii ulterioare mult mai importante. De asemenea, obtinerea si dezvoltarea unei sarcini pe un uter redresat prin tehnici chirurgicale erau problematice.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie