Fertilizarea in vitro si riscul aparitiei cancerului: mit sau adevar?
“Copiii reprezinta cel mai minunat dar de pe Pamant.” Orice femeie se simte cu adevarat fericita si implinita atunci cand isi tine copilul in brate. Cu toate acestea, atunci cand acest vis nu se poate implini decat printr-o procedura de fertilizare in vitro, ne punem fara sa vrem intrebarea fireasca: “Oare la ce riscuri ma expun?”.
Unul dintre riscurile la care ne gandim este cel al legaturii dintre procedura de fertilizare in vitro si posibilitatea aparitiei cancerului. Studii numeroase arata o incidenta mai mare a cancerului de san, a cancerului de ovar si a celui de endometru la femeile care sufera de infertilitate. Exista, de asemenea, numeroase studii efectuate pe zeci de mii de paciente care nu arata o incidenta mai mare a acestor cancere la pacientele care au apelat la procedurile de FIV, dar exista si studii care indica o incidenta crescuta fata de femeile care nu au apelat la aceste proceduri.
Interpretarea rezultatelor din urma a fost insa legata si corelata cu faptul ca aceste femei aveau acest risc crescut tocmai pentru faptul ca sufereau de infertilitate.
Cert este ca o opinie pertinenta va putea fi elaborata peste 20, 30 sau 40 de ani, cand rezultatele vor fi mult mai elocvente prin urmarirea acestor paciente pe o perioada de timp suficient de lunga pentru a stabili daca putem vorbi de o legatura directa sau nu.
In calitate de medic, pot doar sa indemn oamenii sa isi verifice in mod regulat starea de sanatate, pentru a putea contracara in timp util orice tip de boala care ne-ar putea ameninta, fie ca se numeste infertilitate, fie ca se numeste cancer.
Controalele la medic si analizele de sange efectuate in mod periodic sunt cel mai de pret aliat in lupta continua pe care omul secolului XXI este nevoit sa o poarte pentru a-si mentine starea de sanatate.
Text: Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie – embriolog senior, Columna Medical Center