Fetelor, voi recunoasteti hartuirea sexuala?
Incep prin a pune problema in termenii de recunoastere/nerecunoastere a acestui fenomen, cu riscul de a parea ironica intrebarea din titlu, insa se cunoaste faptul ca cele mai multe dintre situatiile de hartuire sexuala nu sunt dezvaluite.
Si asta pentru ca din cauza mai multor temeri sau chiar a unei constientizari slabe a evolutiei lucrurilor, multe dintre persoanele abuzate astfel ascund acest fapt sau recurg la strategii indirecte de rezolvare a problemei.
Ce este hartuirea sexuala si de ce implica controverse?
Actele normative prevad ca hartuirea sexuala este o infractiune cand intruneste urmatoarele elemente: cand este folosita amenintarea sau constrangerea in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca; aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Totodata, fara a avea in continutul sau elementele de amenintare sau constrangere (explicite), hartuirea sexuala la locul de munca poate aparea sub forma unor comportamente abuzive ce incalca refuzul persoanei de a accepta provocarile sexuale de diferite forme prin generarea unei atmosfere de intimidare, de ostilitate, de descurajare sau de influentare negativa a angajatei in segmentele de promovare, salarizare, acces la formare si perfectionare profesionala etc.
Hartuirea sexuala capata uneori si forme de discriminare pe criteriul de sex, atunci cand se comit acte sau fapte de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, in scopul neacordarii, restrangerii ori inlaturarii recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
Forme ale hartuirii sexuale
Formele in care poate fi intalnita hartuirea sexuala sunt foarte variate, de la folosirea unui limbaj cu conotatie sexuala insotit de priviri lascive sau ce denota promiscuitate, pana la atingeri nepotrivite, invitatii nepotrivite sau propuneri directe de avansare, promovare – daca se accepta compromisul sexual – uneori se poate ajunge chiar la forme de amenintare sau violenta fizica. Nu toate comportamentele pot avea intentii de hartuire, insa semnalele incep sa apara atunci cand ele se repeta de mai multe ori, se intensifica sau devin explicite.
Sunt considerate forme ale hartuirii si folosirea de expresii, glume sau insulte obscene, invadarea spatiului intim prin apropierea nepermisa de o persoana, trimiterea de sms-uri sau comentarii cu continut obscen pe paginile personale sau mail, apropourile dese despre calitatile sau defectele fizice ale unei persoane etc.
Studii si cercetari facute in aceasta zona sustin ca peste 50-60% din femei sufera de diverse forme de hartuire la locul de munca.
Fetele prefera sa ascunda sau sa tina mult timp in secret fapte de acest gen, motivele fiind urmatoarele:
– teama de a nu se rezolva problema, fiind nevoite sa se intoarca la locul de munca si sa isi reia activitatea sub coordonarea aceluiasi sef sau in echipa aceluiasi agresor, fiind nevoite sa experimenteze in continuare aceleasi comportamente sau altele mai grave;
– teama ca isi vor pierde locul de munca;
– teama de a nu fi intelese gresit si sa li se impute tot lor un comportament provocator sau insinuarea unor scenarii ce pot fi similare unor ofense la adresa unor persoane cu un statut superior;
– teama ca este un subiect tabu si nu vor fi ascultate sau intelese.
O alta categorie a persoanelor care ascund acest tip de comportament abuziv este aceea a fetelor ce acorda o importanta mai mica sau aproape deloc aparitiei fenomenului hartuirii si nu constientizeaza efectele negative pana cand situatia nu se agraveaza.
De cele mai multe ori, aceasta categorie a tinerelor fete iau in ras sau considera ca li se acorda atentie mai multa de catre persoane cu un statut superior, nedandu-si seama decat mai tarziu de atitudinea ostila sau de comportamentele de abuz ce provoaca umilire, jignire, incarcatura emotionala negativa sau genereaza temeri sau anxietate.
Hartuirea sexuala este un act ce se repercuteaza negativ in viata socio-profesionala dar si personala, avand efecte negative atat asupra sanatatii fizice cat si sanatatii psihice si emotionale a persoanei.
Efectele psihologice ale hartuirii sexuale imbraca formele umilintei persoanei in cauza, a pierderii stimei de sine si a frustrarii, putand duce la depresie, anxietate, sentimente de nesiguranta, jena, rusine, confuzie, neputinta, tulburari de concentrare, atacuri de panica etc. In contextul muncii si al relatiilor profesionale, imbraca forma comportamentelor neproductive sau a deficientelor relationale sau de comunicare: performanta scazuta, absenteism, scaderea initiativei si a interesului in munca.
Sfaturi pentru pregatirea psihologica a tinerelor fete ce pot intampina astfel de situatii:
– demisia nu este solutia in astfel de cazuri; problema psihologica, incarcatura emotionala negativa, autoblamarea, frustrarile nu vor disparea odata cu demisia; incercati sa rezolvati o astfel de situatie cu fermitate, curaj, stapanire de sine; astfel, ii puteti atrage atentia persoanei care initiaza gesturi abuzive ca va deranjeaza ceea ce face, iar daca nu inceteaza, va puteti schimba atitudinea si veti putea sesiza si alte foruri competente atat din organizatia respectiva, mergand cu sesizarea pe scara ierarhica la seful sefului, la managerul principal etc. cat si din exterior, in speta organele legale abilitate.
– scuzele sau argumentele de tipul „am un prieten” sau „la ora la care ma invitati trebuie sa merg la dentist” sau „ce va zice lumea” nu fac decat sa incurajeze dezvoltarea ulterioara in alte forme sau alte conditii a actului de hartuire, pentru ca de fapt nu a fost inteles refuzul categoric, ci doar ca exista anumite lucruri care momentan pun bete in roate sau impiedica o dorinta, lucru fals de altfel.
– o tinuta serioasa si o atitudine ferma sunt potrivite pentru a combate astfel de gesturi;
– in cazul in care situatia se prelungeste, nu ar fi rau daca ati incepe a strange probe (inregistrari, mail-uri, sms-uri) care ulterior se vor dovedi necesare in demonstrarea comportamentelor abuzive sau ofensatoare;
– nu credeti in mituri sau nu va lasati influentate de mentalitati particulare ce incrimineaza ca act provocator modul cum se imbraca, se comporta sau se ingrijeste o tanara; nu aspectul exterior al unei persoane determina hartuirea sexuala, ci fantasmele si dorinta bolnava a hartuitorului de a cuceri sau de a-si manifesta puterea.
Hartuirea sexuala este un abuz ce trebuie dezvaluit si pedepsit!
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala