Fibromul uterin este o cauză a avortului spontan?
Fibromul uterin, de regulă, nu are simptome dar poate apărea la multe femei. În unele cazuri, poate manifesta anumite simptome, provoacă disconfort și duce la unele complicații de sănătate, cum ar fi avortul spontan.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătatea ta şi a copilului tău, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Mama şi Copilul care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona suplimente, dermatocosmetice şi parafarmaceutice, cu până la 22% REDUCERE, atât pentru mămici, cât şi pentru femeile care se pregătesc să rămână însărcinate. În plus, posesoarele cardului se pot bucura de broşura Mama şi Copilul, publicaţie editată de Tonica Group şi oferită gratuit.
Fibrom uterin: ce este şi de ce apare
Un fibrom este o tumoare benignă a uterului, care se dezvoltă în interiorul uterului. Este o proliferare de celule care pot lua dimensiuni diferite. Această afecțiune apare la multe femei (este, de asemenea, cea mai frecventă tumoare benignă).
Care sunt simptomele atunci când avem unul sau mai multe fibroame?
Putem avea dureri și sângerări.
Ce este un fibrom submucos?
Fibromul submucos crește în interiorul cavității uterine. Este adesea cauza hemoragiilor și dificultăților de implantare a embrionului.
Ce este un fibrom intramural?
Fibromul se dezvoltă în peretele uterin. Manifestă simptome doar atunci când crește în dimensiune.
Ce este un fibrom subseros?
Fibromul iese din suprafața exterioară a uterului și crește în cavitatea peritoneală. Fibroamele subseroase pot fi pedunculate (cu cordon de inserție) sau sesile (cu o bază extinsă de implantare).
Care sunt factorii de risc pentru apariția unui fibrom?
- Factorii ereditari
- Etnia africană
- Nuliparitate
- Debutul precoce al primei menstruații (înainte de vârsta de 12 ani)
- Supraponderabilitate sau obezitate
- Consumul de alcool
Adevărat sau fals: ce trebuie să știi despre fibroame dacă dorești un copil sau dacă ești gravidă?
Cu cât aștepți mai mult să ai un copil, cu atât este mai probabil să ai fibroame în timpul sarcinii.
Fals. Fibromul se dezvoltă sau nu, indiferent de existența unei sarcini.
Cu fibromele, avortul spontan este aproape inevitabil.
Fals. Doar în 15% din cazuri, polipii sau fibroamele pot fi implicate în avorturi spontane repetate. În special fibroamele submucoase, atunci când acestea pătrund puternic în cavitatea uterină. Fibroamele intramurale sau subserosoase pot afecta evoluția sarcinii în cazurile de necrobioză sau torsiune a fibromului subseros.
Un fibrom care creşte mult în timpul sarcinii poate fi dureros.
Adevărat. Dar există analgezice care sunt compatibile cu sarcina.
În general, femeile însărcinate care au fibroame nasc prematur.
Fals. Totuși, în unele cazuri, fibroamele pot fi cauza travaliului prematur.
Prezența fibroamelor necesită frecvent o operație cezariană.
Fals. Cu excepția cazului în care fibromul este mare și localizat foarte jos (Fibroma Praevia). În acest caz, de fapt, capul bebelușului nu poate ieși, astfel că medicul obstetrician-ginecolog poate decide nașterea prin operație cezariană. De regulă, fibromul nu este un obstacol în calea nașterii vaginale.
Cu toate acestea, hemoragia postpartum este o posibilitate.
Adevărat. Riscul de sângerare crește odată cu numărul și dimensiunea fibroamelor. Este suficient să spunem că, dacă există doar un fibrom și este mic, riscul este aproape inexistent. Dar, din cauza acestui risc de hemoragie, este indicat să consultăm un obstetrician înainte să avem o sarcină, ca să luăm în considerare posibilitatea ablației fibromelor înainte de concepția viitorului copil.
Eliminarea fibroamelor nu este o garanție a sarcinii.
Adevărat. Deseori, managementul chirurgical al componentei submucoase este discutat de la caz la caz înainte de a lua în considerare sarcina.
Fibromul poate provoca sângerări în timpul sarcinii.
Adevărat. Mai ales dacă este un fibrom submucos.
Fibromul poate împiedica creșterea normală a fătului.
Adevărat. Întârzierile de creștere intrauterină se datorează calității vascularizației uterine care poate influența fibromul (complicație rară a fibromelor mari).
Fibromul uterin este sau nu o cauză a avortului spontan?
Fibromul și debutul sarcinii
Atunci când apare o sarcină și, prin urmare, fibromul uterin nu a cauzat infertilitate, el poate cauza totuși avort spontan. Însă, nu toate fibroamele uterine determină avorturi spontane. Fibroamele intramurale, situate în peretele uterului, sau fibroamele suberoase situate în afara uterului au o influență foarte mică asupra cursului inițial al unei sarcini.
Responsabili pentru avorturile spontane repetate în aproximativ 15% din cazuri pot fi factorii anatomici, de exemplu poliopii, fibroamele uterine, sau, cel mai adesea, sinechiile uterine (unirea a două fețe ale cavității uterine).
Fibromul intracavitar, numit și fibrom submucos, poate fi cauza avorturilor spontane. Acest fibrom poate produce avorturi spontane în special atunci când partea majoritară a fibromului este situată în cavitatea uterină.
Fibroamele submucoase sau intracavitare sunt clasificate în 4 tipuri. Se spune că tipul 0 este pediculat, adică situat aproape în întregime în cavitatea uterină și este atașat de aceasta numai printr-un cordon fin numit pedicul. Tipul 1 are mai bine de 50% din volum în cavitatea uterină, în timp ce tipul 2 are mai puțin de 50% din volum în cavitate, restul fiind în peretele mușchiului uterin. Tipul 3 se află în peretele mușchiului uterin și lasă doar o singură amprentă pe mucoasa uterină. Fibroamele cu o componentă intracavitară slabă au, în general, un impact redus asupra sarcinii.
Fibromul în primul și al doilea trimestru de sarcină
Fibroamele uterine tind să crească în dimensiune în timpul sarcinii, indiferent de poziția lor în uter. Un fibrom uterin își poate dubla dimensiunea în timpul sarcinii și poate provoca durere. Sarcina nu va avea practic niciun efect asupra fibromului uterin care are mai puțin de 3 cm.
Fibroamele mari seroase, mai ales atunci când sunt pedunculate, adică atunci când cordonul de legătură la uter este subțire, se pot răsuci sau se pot necroza, fenomen cunoscut sub numele de necrobioză aseptică a fibromului. Aceste două fenomene pot fi deosebit de dureroase și necesită tratamente analgezice puternice.
Fibromul în trimestrele II și III de sarcină
Fibroamele uterine sunt uneori responsabile de iminența nașterii premature, în special în timpul fenomenelor dureroase de necrobioză. Cu toate acestea, este foarte rar ca un fibrom uterin să fie direct responsabil pentru o naștere prematură prin efect mecanic.
Fibromul uterin în momentul nașterii
Cel mai adesea, fibromul uterin nu interferează cu nașterea naturală. În cazuri rare, un fibrom mare situat foarte jos în uter, ar putea constitui un obstacol în calea trecerii capului bebelușului în pelvis și ar putea necesita o naștere prin cezariană.
Principalul risc asociat fibromului uterin în timpul nașterii este cel al hemoragiei imediat după naștere. Acest lucru s-ar putea datora unui defect al retragerii uterului după naștere și expulzarea placentei. Acest risc hemoragic este cu atât mai mare cu cât fibroamele sunt mai mari și mai multe. În toate cazurile, decizia de a efectua excizia fibromului înainte de sarcină se ia împreună cu medicul chirurg, după evaluarea beneficiilor și riscurilor unei astfel de intervenții.
În concluzie…
Dacă ai o durere pelvină care nu dispare, o menstră abundentă, prelungită sau dureroasă, sângerare între menstre și probleme de golire a vezicii urinare, consultă imediat un medic.
Cauza exactă a fibromului uterin nu este cunoscută, dar cercetările au demonstrat impactul anumitor factori, cum ar fi modificările genetice, hormonale si al altor factori implicați în cresterea tesutului corpului. Medicii cred că fibromul uterin se dezvoltă dintr-o celulă stem din țesutul muscular al uterului. O singură celulă se divide în mod repetat, creând o masă distinctă de țesuturile vecine.
Există puțini factori de risc cunoscuți pentru fibroamele uterine, în afară de infertilitate și avort spontan. Și, deși cercetătorii continuă să studieze tumorile fibromatoase, există și câteva modalități de a le preveni. Dacă alegem să trăim sănătos, să avem o greutate echilibrată și să consumăm fructe și legume, șansele să dezvoltam fibrom uterin sunt minime.