Fii libera, nu singura
Sa fii libera este o conditie esentiala pentru autodezvoltare. Sa poti sa iei propriile decizii, sa gasesti ceea ce e potrivit pentru tine si, de ce nu, sa faci propriile greseli tine de procesul de maturizare si autocunoastere si este foarte util pentru toata lumea. Dar, uneori, cand esti pe cont propriu, se poate intampla ca drumul pe care l-ai ales sa te faca sa te simti singura.
Sentimentul de singuratate
Sentimentul de singuratate poate fi de multe ori greu de suportat. Sa ai impresia ca nu esti inteles de nimeni, ca nu poti sa te apropii de cineva, ca nu ai pe cine sa te bazezi sau ca nimanui nu ii pasa de tine sunt doar cateva din gandurile care pot aparea atunci cand te simti singur. Insingurarea poate duce la scaderea stimei de sine si la dificultatea de a initia noi relatii. Ne putem simti singuri atunci cand suntem separati de persoanele importante din viata noastra sau chiar si atunci cand suntem inconjurati de prieteni. Singuratatea este o experienta personala care are mai putin legatura cu ce se intampla in jurul nostru si mai mult cu felul in care interpretam noi lucrurile si capacitatea noastra de a ne conecta la ceilalti.
Nevoia de conexiune este o nevoie importanta a omului; avem nevoie sa apartinem de ceva, sa fim legati de cineva sau de ceva. De multe ori, avem parte de aceasta conexiune cu familia, prietenii sau partenerul. Dar ea poate fi resimtita si in relatia cu un animal de companie, cu arta sau cu natura.
Singuratatea si perceptia sociala
Desi a te simti singur este o experienta foarte personala, exista anumite asteptari sociale care pot favoriza aparitia acestei stari. Traditional, oamenii sunt apropiati de familia pe care si-o fac, de sot, sotie, iubit, iubita si de copii. Desi acest lucru este de multe ori adevarat, nu este o regula aplicabila tuturor. Mai mult, exista persoane care se simt singure in familie, nereusind sa stabileasca o conexiune emotionala autentica. Totusi, exista o presiune sociala. Parintii, bunicii sau chiar prietenii au tendinta sa intrebe mereu daca esti singura sau nu si, daca da, de ce, de parca singura modalitate prin care o persoana poate fi fericita este in cuplu.
In societatea contemporana, in care comunicarea la distanta este aproape instantanee, iar distantele s-au micsorat foarte mult, fiecare poate avea un numar enorm de experiente noi si interesante. Astfel, putem sa „facem ceva cu viata noastra” si in afara unei relatii.
Teama de singuratate
Din cauza preconceptiilor prezentate mai sus, unele persoane aleg sa ramana in relatii disfunctionale sau chiar daunatoare de teama sa nu ramana fara un partener. Cu siguranta ca a te simti singur este foarte neplacut. Insa este neplacut si sa nu ai libertate de alegere sau sa stai intr-o relatie in care nu esti fericit sau in care chiar te poti simti singur. Este posibil ca, intre a te simti singur intr-o relatie si a fi singur, dar liber, a doua varianta sa fie mai buna.
Libera, nu singura
Atunci cand nu esti intr-un cuplu, a fi libera sau a fi singura este optiunea ta. Felul in care alegi sa vezi lucrurile si in care abordezi problemele din viata ta influenteaza si felul in care te simti. Singuratatea este resimtita atunci cand nu exista o conexiune cu altcineva. Pot exista cupluri in care cei doi sa se simta singuri, la fel cum pot exista relatii de prietenie in care oamenii sa se simta foarte apropiati. Bucura-te de relatiile pe care le ai, investeste in ele si investeste in experientele tale si, astfel, sentimentul de libertate poate fi cel care domina.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut