Fii tu însuţi! Dar cum?
Trăim vremuri ciudate, în care avem șansa să arătăm lumii întregi, prin intermediu social-media toate aspectele vieții noastre. Problema e că majoritatea oamenilor arată numai ce e frumos, glam, demn de invidia celorlalți, în timp ce problemele vieții sunt ascunse sub preș.
Din păcate, mulți trăim cu impresia că viața ar trebui să fie numai zâmbete, veselie, vacanțe și lux și nu doar odată am fi vrut să dăm viața noastră la schimb cu viața vedetelor, deși știm că e doar o iluzie. Sănătos, pentru sufletul și psihicul nostru e să învățăm să ne bucurăm de propria persoană, să nu ne mai străduim atât de mult să fim ca alții.
Cum să fii tu însuți?
După ce o viață întreagă am fost învățați să facem ca alții, să ne placă aceleași lucruri ca celorlalți, să nu cumva să ieșim din normă, să nu de facem de râs, a trăi autentic, fără să ții cont de părerea altora e extrem de greu, dar realizabil:
- Urmează-ți pasiunile! Ți s-a spus, copil fiind că nu ai talent la pictat, la dansat, la cântat? Ei bine, acum nu mai ești copil și nu te mai poate opri nimeni în a te bucura de pasiunile tale. Cumpărați un șevalet și niște culori, înscrie-te la niște cursuri. O să radiezi de fericire.
- Îndrăznește să te îmbraci cum îți place. Poartă culorile acelea îndrăznețe, chiar dacă alții spun că nu sunt de tine. Ai dreptul să fii autentic.
- Fii bine cu tine! Ieși tu cu tine la o cafea, mergi singură la cină, bucură-te de compania ta pentru că oamenii vin și se duc, dar tu o să fii mereu aici.
- Rezolvă-ți problemele. La terapeut nu trebuie să ajungem doar când avem gânduri negre, ci și atunci când vrem să ne creștem calitatea vieții. Câteva ședințe de psihoterapie
- Investește în tine. Deși putem spune că meriți să investești și în obiecte de calitate, cel mai bine e să investești în experiențe memorabile: vacanțe, cursuri, seminarii, workshopuri. Toate te ajută să crești și să te autocalibrezi.
- Evită drama. Scapă de oamenii toxici, scapă de joburi stresante, scapă de obiceiuri nocive, pe scurt, evită tot ce nu îți aduce niciun beneficiu.
- Nu te mulțumi cu puțin. Cu toții merităm să avem cea mai bună viață pe care o putem avea, așa că nu te sfii să ceri mai mult de la viață. Asta nu înseamnă că trebuie să fii veșnic nemulțumit, dar poți crește pentru a te bucura de mai mult.
- Spune lucrurilor pe nume. De multe ori, preferăm să ne ținem gândurile doar pentru noi, dar este profund greșit să nu ne exprimăm de frica penibilului. Încearcă să spui cu diplomație ce gândești pentru că ai dreptul la opinie.
Nu te aștepta de la alții să te placă dacă nu te placi tu
Multe dintre acțiunile pe care noi le întreprindem sunt pentru a îi mulțumii pe alții. Ne comportăm într-un anumit fel, ne îmbrăcăm într-un anumit stil, respectăm anumite rutine, deși poate nu-s pe gustul nostru, dar așa „se face”.
Oricât ai încerca să îi mulțumești pe oamenii din jurul tău, nu o să reușești pentru că oamenii sunt diferiți și e imposibil să îi mulțumim pe toți. Cât timp nu îi rănești pe alții, nu îi jicnești, mergi pe drumul tău, alege tu pentru tine și în final, o să vezi că toate se așează așa cum îți e bine și nici nu te încarci cu frustrare.
Cum să închizi gura lumii
Dacă ești bine cu tine, e imposibil să te afecteze gura lumii. Știi că faci ce e bine pentru tine, ești fericit, duci o viață împlinită, părerea altora ar trebui să te lase indiferent. Cu toate astea, dacă te sâcâie, dacă te agasează și hărțuiește, nu evita să le spui cu fermitate să își vadă de treaba lor, Doar oamenii care nu sunt mulțumiți cu viața lor, se preocupă de viața altora.