Filofobia sau frica de iubire
Dragostea, iubirea sunt avantajele fiintei umane, iar multi oameni tanjesc dupa aceste sentimente. Insa, exista si o categorie de oameni care cred ca iubirea este ceva ce trebuie evitat. Daca se intampla ca viata sa conduca spre o legatura amoroasa, acest fapt ii face pe acesti oameni sa se simta nervosi si nelinistiti. Este ceea ce numim filofobie, sau frica de iubire.
Etimologia cuvantului arata o imbinare de termeni ce provin din limba greaca si anume: filos, care inseamn? „iubit” sau „iubitor„, si phobos, care inseamna „teama”. Uneori aceasta teama irationala de a deveni indragostit de cineva se accentueaza si este instotia de simptome cum ar fi: nelinistea, greata, transpiratia, panica, iar aceste probleme vor face ca pe parcurs sa adanceasca distanta in relatiile interpersonale. Sentimentele de groaza absoluta asociate perspectivei de a intalni pe cineva de care se poate atasa emotional, pot cauza atacuri de panica, batai neregulate ale inimii, greata si o nevoie intensa de a scapa de prezenta potentialului partener. Persoanele cu aceasta tendinta tematoare neaga orice sentimente speciale pe care le simt pentru cineva anume. In cazuri extreme, persoanele cu aceste temeri pe care nu le pot depasi, prefera sa ramana singuri pentru tot restul vietii.
In general, oamenii filofobici evita si vizionarea de filme romantice sau evita locurile unde de obicei merg persoanele in cuplu, ca de exemplu, participarea la o ceremonie de nunta.
Relatiile interumane necesita o anumita cantitate de impliicare emotinala, dar oamenii care sufera de filofobie, sunt de cele mai multe ori in imposibilitatea de a face aceasta conexiune. Mai intai filofobia se manifesta ca o reactie de respingere a contactului cu persoane de sex opus, iar mai tarziu aceasta evitare se extinde in planul relatiilor cu toate persoanele.
Cauzele filofobiei
Putem aprecia ca exterientele personale traumatizante din trecut pot cauza unor relatii viitoare iar persoanele ce au suferit din relatiile trecute pot dezvolta mecanisme de aparare de acest gen. Esecul in antecedente poate determina frica de a incepe alt drum, mai ales atunci cand s-a incercat mentinerea unei relatii cu grija si cu sentimente emotionale foarte profunde.
In alte situatii poate fi vorba despre participarea intr-o forma sau alta la experientele altora, fie membrii de famili, fie prieteni. Aceste tipuri de experiente, determina la unele persoane sa evite orice abordare in plan sentimental, emotional. Gandul de a avea un sentimente emotional fata de cineva tulbura aceste persoane, deoarece acestea pastreaza in minte cea mai tragica situatie care s-a intamplat in trecut sau generalizeaza acest fapt si in prezent, ca o situatie ce se poate intampla in cazul in care se va ivi dragostea.
O alta cauza a filofobiei ar putea fi o frica intensa de respingere si atunci se evita relatiile ca o modalitate de a evita jena de a fi refuzat de catre un potential iubit sau partener. Parcurgerea unui divort ce a lasat in urma o experienta traumatizanta este o alta cauza a filofobiei ce va determina evitarea unei alte implicari emotionale de frica unui alt divort sau a despartirii. Aceasta stare psihologica determinata de experiente negative conduce la separarea de alte persoane si ulterior la singuratate.
Tratamentul in filofobie
Prin consiliere sau psihoterapie se poate interveni pentru ameliorarea starilor negative sau schimbarea gandurilor sau comportamentelor de evitare, psihoterapia cognitiv-comportamentala fiind cunoscuta ca o forma eficienta de tratament. Aceasta forma de terapie se adreseaza unei game largi de fobii putandu-se adapta un plan terapeutic si pentru aceasta forma de fobie – fobia de iubire sau de atasament.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala