FIV – Informații și recomandări

In zilele noastre exista mai multe tehnici care vin in ajutorul cuplurilor cu probleme de fertilitate dar care isi doresc sa aiba copii. In cele ce urmeaza vom discuta in detaliu despre procedura de fertilizare in vitro: pregatire, etape, riscuri FIV, factorii care influenteaza succesul FIV, etc.
FIV este o metodă de reproducere asistată ce presupune combinarea in condiţii de laborator a unui ovul cu spermatozoizi. Atunci când ovulul este fecundat și are loc diviziunea celulară, embrionul astfel generat este implantat în peretele uterului, unde urmează să se dezvolte. În cazul în care trompele uterine sunt afectate sau nu există, ovulul fecundat nu poate să treacă prin trompa uterină. Fertilizarea in vitro este varianta pe care femeile aflate în această situație o aleg de cele mai multe ori pentru a deveni mame.
Fertilizarea in vitro – informații generale
Până în prezent, FIV (Fertilizarea in Vitro) s-a dovedit cea mai eficientă dintre tehnologiile folosite pentru reproducere asistată. Nu este doar o modalitate prin care cuplurile infertile pot să obțină o sarcină; FIV se realizează cu ajutorul mai multor proceduri complexe, reușind chiar să prevină transmiterea unor boli genetice în unele cazuri.
Primele experimente care s-au făcut pentru perfectarea tehnicii de fertilizare in vitro au fost efectuale pe animale, iar primii care au raportat o sarcina biochimică tranzitorie au fost cercetătorii din Australia, în anul 1953. Şase ani mai târziu, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă în aşa fel încât cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro să se poată ajunge la naşterea unui iepure viu. Prima nastere a unui copil uman în urma FIV a avut loc în Anglia aproape 20 de ani mai târziu, in 1978, numele bebeluşului fiind Louise Joy Brown. Prima sarcină obținută astfel a fost raportată de cercetătorii australieni de la Universitatea din Melbourne încă din 1973, însă a durat o perioada foarte scurtă de timp. Chiar și așa, a constituit o etapă esențială pentru studierea acestei proceduri.
Cum se efectuează FIV
Rolul procedurii de fertilizare in vitro este să trateze infertilitatea şi să ajute la evitarea transmiterii unor afecţiuni genetice acolo unde este cazul, pentru ca rezultatul să fie o sarcină sanatoasă.
În prima fază se extrage un ovul din ovare, acesta urmând să fie fecundat în laborator cu spermatozoizi. Ovulul fecundat poartă denumirea de embrion și poate fi introdus în uter, unde mai apoi să crească și să se dezvolte, sau poate fi congelat. Infertilitatea dintr-un cuplu poate fi efectul mai multor probleme, așa că sunt situații în care se folosesc ovulele femeii și sperma partenerului, alte situații în care este nevoie de ovulele femeii dar de sperma unui donator, cazuri în care poate fi vorba de ovulele unei donatoare dar cu sperma partenerului și uneori și sperma și ovulele sunt de la donatori.
Cui și când se recomandă fertilizarea in vitro?
Una dintre situațiile în care fertilizarea in vitro poate fi sugerată de către medic că metodă de tratament pentru infertilitate este aceea în care femeia are trompele uterine blocate sau când acestea nu există. În foarte multe dintre cazuri se poate că medicul să recomande îndepărtarea trompelor blocate, din cauza faptului că pot afecta negativ implantarea embrionilor.
Un alt context pentru care se poate apela la fertilizare in vitro este acela în care bărbatul sufera de infertilitate severă. Este o situație în care numărul spermatozoizilor este foarte redus iar motilitatea acestora foarte scăzută, motiv pentru care este necesar ca sperma să fie extrasă din testicule printr-o procedură chirurgicală.
Atunci când este vorba despre o femeie a cărei vârstă reproductivă este avansată, FIV constituie terapia cu cele mai mari şanse de reuşită pentru că timpul de concepţie este crucial pentru succesul sarcinii. Este o tehnică ce și-a dovetit eficiența inclusiv în situația în care infertilitatea nu putea fi explicată, la fel și în cazul persoanelor care suferă de tulburări de ovulație sau endometrioză.
Dacă unul dintre partenerii din cuplu suferă de o boală genetică pe care a moștenit-o și se încearcă evitarea transmiterii bolii respective și către copil, fertilizarea in vitro este o metodă eficientă. Procedura presupune testarea embriolnilor și transferarea în uter numai a celor sănătoși. Tot FIV este tehnică recomandată și în cazul femeilor cu insuficiență ovariană prematură, situație în care se apelează la ovocite provenite de la o femeie donator.
Care sunt factorii care influențează succesul unei proceduri FIV?
Cauza infertilității sau vârsta mamei sunt doar doi dintre numeroșii factori de care depinde reușita unei sarcini obținute prin fertilizare in vitro. Sunt situații în care este vorba despre o perioadă lungă de timp până la momentul unui rezultat favorabil, ceea ce poate implica, pe lângă așteptare, costuri suplimentare. În cazul în care sunt transferați mai mulți embrioni, în foarte multe dintre situații fertilizarea in vitro poate genera o sarcină multiplă. Cu cât embrionii sunt mai dezvoltați la momentul transferului, cu atât posibilitatea unei sarcini este mai mare.
Atunci când viitoarea mama nu a ajuns încă în preajma vârstei de 40 de ani, există posibilitatea ca ea să poată rămâne însărcinată chiar dacă în procesul de fertilizare in vitro se folosesc propriile ouă. De cele mai multe ori, femeilor care au trecut de vârsta menţionată li se recomandă sa nu excludă varianta de a folosi ouă donate pentru ca procedura FIV sa aibă de succes şi să nască un copil sănătos.
Un alt aspect al folosirii fertilizării in vitro este acela că șansele de a dezvolta o sarcină sunt mai mari în cazul femeilor care au mai născut anterior decât în cazul celor care nu au născut până în momentul respectiv. Femeile care au apelat de mai multe ori la fertilizarea in vitro însă fără succes, au șanse mici să rămână însărcinate astfel. FIV dă foarte rar rezultate și în situația femeilor care suferă de endometrioză severă, șansele unei sarcini fiind mai mari pentru femeile cu infertilitate inexplicabilă.
Un alt factor care poate influența succesul unei proceduri de fertilizare in vitro este stilul de viață. Femeile care nu fumează au cu 50% mai multe șanse să rămână însărcinate în urmă FIV, pentru că în cazul lor se pot recupera mai multe ouă. Obezitatea poate fi o altă cauza e eșecului procedurii de FIV, la fel și consumul exagerat de cofeină. Consumul de alcool și droguri, dar și unele medicamente, dăunează serios și scad posibilitatea unei sarcini.
Recomandări, sfaturi și informații în ceea ce privește pregătirea pentru FIV
Persoanele care apelează la fertilizarea in vitro trebuie să conștientizeze faptul că vor fi nevoite să treacă printr-un proces care le va solicita serios, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. De aceea, înainte de a începe procedurile propriu-zise, este important ca stilul de viață să sufere anumite schimbări pentru ca organismul să fie ajutat să facă față iar șansele unei sarcini sănătoase să fie mai mari.
Pe lângă obligativitatea renunțării la tutun alcool sau droguri, este foarte important și felul în care persoana respectivă face față stresului. Consumul de cafea trebuie redus sau, ideal, eliminat. Este esențial ca dieta să fie una sănătoasă, bazată minerale și vitamine, inclusiv vitamine prenatale. Trebuie ca persoana respectivă să aibă grijă să mențină o greutate corporală normală și să nu călătorească în zone în care poate fi expusă la virusuri sau boli infecțioase ce pot afecta tratamentul pentru fertilizare.
Riscuri asociate procedurii de fertilizare in vitro
Fără îndoială, ca și în alte situații care implică o intervenție medicală, există anumite riscuri în ceea ce privește procedura de fertilizare in vitro. Dacă în loc să fie implantat în interiorul uterului ovulul este implantat în exterior, se poate ajunge în situația unei sarcini extrauterine.
Există și riscul de sarcini multiple, ceea ce înseamnă că bebelușul se poate naște prematur și ar putea avea o greutate foarte mică la momentul nașterii. Printre complicaţiile FIV se numără inclusiv avortul spontan şi pierderea sarcinii, iar în unele situaţii, pot să apară sângerări şi chiar infecţii.