Flirtul pe Facebook, amicitie sau infidelitate?

Nu intotdeauna flirtul pe facebook sau pe orice canal de socializare poate sa insemne ca partenerul te insala sau ca are de gand sa o faca. Cat este joc si cat este tentatie de a insela sau cat este joc si cat mai ramane pana ce jocul se poate transforma intr-o experienta reala? Cred ca ne punem cu totii aceasta intrebare atunci cand surprindem anumite atentii pe pagina de Facebook a partenerului (fie mesaje mai elaborate in continut decat un simplu salut sau conversatii neutre, fie like-uri abundente de la aceeasi persoana de care iti vorbeste in ultimul timp mai mult decat de obicei, fie iconuri cu inimioare trimise de la aceeasi persoana etc.
C. nu credea ca are vreun motiv de ingrijorare in privinta iubitului ei deoarece avea o casnicie fericita. Intr-o zi, fiind singura acasa, foloseste laptopul sotului uitat deschis sa isi verifice email-ul. Totodata, observa ca acesta nu se delogase de pe contul sau de facebook, fapt pentru care a dat curs tentatiei de a urmari putin pagina acestuia. Nu mica i-a fost surprinderea cand a descoperit casuta de mesaje plina cu texte explicite de dragoste de la o alta femeie.
Fictiunea cazului ales, lasa loc la un set de intrebari cheie: Cat ne regasim fiecare in tentatia de a explora continuturile din paginile personale ale partenerului? Ce temeri exista si ce emotii negative traiesti cand descoperi continuturi pe care nu esti pregatita sa le primesti?
Flirtul online poate aduce o ruptura ireversibila intre cei doi parteneri
Probabil ca in fiecare se declanseaza o prabusire interna si totodata o furie nebuna si confruntarea cu celalalt pentru aflarea adevarului e iminenta. Multe dintre relatii au fost incheiate din aceste considerente si fapte ascunse si descoperite. In ciuda dragostei declarate si a unei sinceritati aparente, flirtul online poate aduce o ruptura ireversibila intre cei doi. Decizia de separare sau divort justificata prin sentimentul de neincredere nascut din tradare si infidelitate emotionala e des intalnita in astfel de cazuri.
Pe de alta parte, Facebook-ul ofera oportunitatea de a mentine sau descoperi legaturi importante pentru viata noastra: colegi, prieteni din tinerete etc., dar tentatiile de a merge si in alta parte, de a explora pagini ale unor persoane necunoscute, a le urmari activitatea, a lega prietenii misterioase, s-au dovedit de atatea ori a fi destul de numeroase.
Fiind din ce in ce mai cunoscute, astfel de comportamente au atras atentia si sociologilor care s-au aplecat asupra fenomenului. Acestia conchid ca nu trebuie sa subestimam impactul revolutiei digitale asupra relatiilor noastre sociale, inclusiv a relatiilor noastre intime. Potrivit sociologilor, notiunea de infidelitate a suportat in timp alte valente. Oamenii aveau inainte timp mai mult sa gandeasca inainte de a actiona si sa realizeze consecintele actiunilor lor, insa in prezent oportunitatile date de retelele sociale ocolesc aceasta reflectie. O alta tendinta a infidelitatii este acea dorinta de a trai in dualitate, de a experimenta si altceva ce nu ofera relatia actuala, dar a mentine relatia de baza. Se cauta intensificarea emotionala, satisfacerea curiozitatilor, a fanteziilor, dar si pastrarea relatiei de baza care satisface nevoia de stabilitate.
Consecintele unor astfel de comportamente duale nu conduc in mod obligatoriu la destramarea relatiei sau nu atrag sentimente de furie, negare, neincredere decat daca au fost descoperite. Partenerul care cauta astfel de trairi euforice sau jocuri de seductie nu este hotarat sa renunte la relatia pe care o are si care ii ofera stabilitate si echilibru.
Este important ca atunci cand au fost descoperite astfel de tentatii, partenerii sa fie capabili sa lamureasca si sa incerce sa inteleaga impreuna de ce a aparut nevoia de acel tip de conexiune (in afara relatiei) si sa profite de ocazie (chiar daca termenul de profit pare nepotrivit in acest context) pentru a afla mai multe despre ei insisi, pentru a se cunoaste mai bine.
Citeste si Semnele infidelitatii online
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog