Foamea emotionala – cum se trateaza
Foamea emotionala – cum se trateaza
Foamea emotionala, sau – a manca atunci cand nu suntem infometati – este un concept destul de cunoscut. Este foarte important sa fii capabil sa discerni intre foamea emotionala si cea fizica si sa fii capabil sa abordezi cauza foamei emotionale. Cea mai mare problema a foamei emotionale, este ca oricat ai manca si crezi ca acea satisfactie de moment te va ajuta sa te simti mai bine, dimpotriva nu te face sa te simti mai bine, mai putin stresat sau mai fericit. Studiile arata ca de fapt are efectul exact opus si de fapt te face sa te simti mai rau. Dupa ce ai mancat ceva din cauza unui declansator emotional, poti ajunge sa te simti vinovat si frustrat de sinele propriu.
Sunt cunoscute situatiile de cautare a placerii/satisfactiei/relaxarii dupa momente cu incarcatura emotionala, iar refugiul in placerea culinara pare atat de …la indemana:
- Nu ma simt bine intr-o anume situatie… si d-abia astept sa pot sa evadez din ea, sa merg cu prietenii sa mancam ceva, sa bem ceva, sa ne simtim bine..
- Ma simt presat de termenul scurt al proiectului pe care il am de facut… si parca am nevoie de o pauza in care sa simt ca imi recapat energia sa lucrez in continuare… – comand cele mai calorice meniuri de la fast-food!
- Am o activitate rutiniera zi de zi si iesitul la barul de vis-a-vis imi ofera un moment de liniste si placere culinara, rasfat cu cele mai diversificate meniuri!
- Ma simt nelinistit cu privire la rezultatul mult asteptat care intarzie sa apara. Nu mai suport starea de tensiune… Vreau sa ma linistesc. Foamea apare iar linistea o recapat mancand, iar daca rezultatul nu apare nici in viitorul apropiat, folosesc acest obicei de linistire in continuare….
Dupa descrierile de mai sus, ne putem da singuri seama unde conduc aceste situatii. Evident la remuscari ulterioare cand constatam ca de fapt situatia nu s-a imbunatatit, ne-am creat de fapt mecanisme de evitare sau de refugiu din fata greutatilor, nemultumirile se accentueza pe masura ce constatam ca greutatea corporala se modifica dupa acest mancat compulsiv si nu avem control asupra noastra.
Exista doua principii simple care ne ajuta sa distingem intre foamea emotionala si foamea reala:
- Foamea emotionala este o senzatie care apare brusc si impulsiv, in timp ce foamea reala apare gradual si nu devine urgenta in timp scurt. Atunci cand simti ca esti lovit de un impuls urgent pentru o anumita hrana, atunci este implicata o anumita declansare emotionala (constientizata sau nu). Am cunoscut o persoana care spunea ca la miezul noptii daca ii vine pofta de clatite strabate tot orasul pana gaseste clatite, insa nu constientiza ca acest comportament este urmarea unei cauze emotionale. Instrumentul de terapie cognitiv-comportamentala de mai jos a ajutat-o sa isi dea seama de situatie si gandurile care alimentau comportamentele necontrolate.
- Foamea emotionala nu poate fi satisfacuta de alimente. Cand mananci ca urmare a unui declansator emotional, spre deosebire de un declansator fizic, descoperi ca poti sa continui sa mananci destul de mult fara sa te saturi. La un moment dat, dupa cantitati mari ingerate simti senzatia de ghiftuire/imbuibare. In astfel de situatii poti manca cinci clatite si nu te simti satisfacut, iar in situatii de relaxare una sau doua iti sunt suficiente. Alimentele nu pot umple deficitul emotional pe care il experimentati.
Cu cat te apleci mai mult pe cunoasterea corpului tau cu atat mai mult poti identifica simptomele foamei emotionale.
Extrem de eficienta este constientizarea si recunoasterea si abordarea cognitiv-comportamentala a situatiilor activatoare (declansatoare emotional).
Constientizarea!
Fiti atenti la corpul vostru, la stomacul vostru… Ascultati-va corpul. Simtiti foame pentru a manca in acest moment? Cand esti pe punctul de a-ti alimenta corpul, intrebati corpul daca ii este foame; intreaba-ti stomacul daca are loc de depozitare, daca doreste si cat doreste in acel moment, cat este de disponibil.
Impulsul de a actiona spre mancatul necontrolat trebuie intarziat urmarindu-va gandurile ce au insotit nevoia, trebuie avut un dialog interior , un dialog in mintea noastra care sa ne elucideze cu privire la ce am gandit inainte de impuls, in timpul impulsului sau ce gandesc cu referire la momentele de dupa ce voi manca.
Multi oameni apeleaza la mancat, in incercarea de a face fata la altceva ce au de rezolvat, la situatii problematice, la situatii stresante.
Te simti stresat, anxios, trist, plictisit, suparat si ai un impuls spre a manca? Constientizeaza ca aceste cuvinte reprezinta de fapt emotii. Emotiile sunt semnale ale subconstientului nostru, ca trebuie sa facem ceva pentru a ne simti mai confortabil, insa ar trebui sa ne intrebam….mancatul este ce este de facut? Sau altceva?
Modelul ABC – din terapia cognitiv-comportamentala te va ajuta sa abordezi foamea emotionala , sa recunosti si sa identifici factorii declansatori care conduc la foamea emotionala. Procedeul de scriere a gandurilor care insotesc comportamentele tale sau care se declanseaza atunci cand esti trist, suparat, nemultumit, plictisit, stresat si inlocuirea acestora cu alternative mai pozitive, va ajuta la reducerea si eliminarea emotiilor sau starilor negative.
Ascultati-va corpul, verificati daca este vorba de foame emotionala sau foame fizica, recunoasteti atunci cand aveti dorinta de a manca din cauza foamei emotionale si exersati ABC-ul cognitiv-comportamental.
Situatii declansatoare/sau activatoare emotional |
Credinte/ Ganduri |
Consecinte |
Recomandari |
-Ce s-a intamplat inainte de a incepe sa simt asa?
-Ce faceam?
-Cu cine eram?
-Unde eram?
-Cand s-a intamplat?
|
-Ganduri si/sau imagini
-Ce trecea prin mintea mea in acel moment?
|
Emotii / Modificari fiziologice/ Senzatii corporale / Comportamente /actiuni/reactii
-descrie in cateva cuvinte situatia si evalueaza- intre 0-100%
-ce am simtit la nivelul corpului?
–ce am facut? -ce am simtit facand asta? |
-Contestarea/ Infirmarea veridicitatii gandurilor negative.
-Gasirea gandurilor alternative, credinte pozitive si afirmative, care sa sustina un comportament pozitiv.
– Plan de actiune compensator si care poate crea un echilibru
-Cum pot imbunatati acest comportament si sa evit situatia in viitor
|
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog