Forme de violenta psihologica
Violenta psihologica este mai frecventa decat am vrea sa credem. Din pacate, lipsa de semne evidente, precum cele provocate de violenta fizica (vanatai, rani deschise) pot face ca semnele mai putin evidente (tresarit, tremurat, ochii inrositi de plans) sa treaca neobservate sau ignorate. De la inceput trebuie sa intelegem ca victima violentei psihologice poate fi absolut oricine, indiferent de varsta, gen sau statut social, iar urmele devastatoare ale acestei forme de violenta pot ramane ascunse multi ani.
Acest tip de abuz este la fel de devastator precum cel fizic, chiar daca de multe ori este subestimat. Ranile pe care acest tip de abuz le lasa sunt unele profunde, pe termen lung, rani ce afecteaza relationarea victimei nu doar in viata de cuplu sau de familie, dar si in relatia cu propria persoana, deoarece increderea in sine este zguduita din temelii, iar relationarea cu alte pesoane este sceptica, lipsita de incredere. In cazul copiilor abuzati psihic, situatia este si mai dramatica deoarece, acei copii se transforma incet, incet in adulti disfunctionali, care cu greu reusesc sa schimbe matrita in care a fost turnata metoda lor de relationare interumana.
Care sunt gesturile pe care un abuzator le face:
- Foloseste porecle jignitoare. Chiar daca acestuia i se pare amuzant, iar victima zambeste, a folosi denumiri haioase, cand interlocutorul nu si-a dat in mod intentionat acordul, poate deveni usor, dar sigur o metoda de abuz.
- Ridica tonul. Sunt situatii (speram ca rare) cand ne pierdem cumpatul si ridicam tonul, dar cand aceasta devine metoda principala de comunicare cu o persoana sau mai multe, atunci putem sa spunem ca suntem abuzatori.
- Jigneste, injura si vorbeste urat. Atunci cand un om iti vorbeste de cele mai multe ori urat, te jigneste si iti gaseste numai defecte, cu siguranta este vorba despre un abuzator.
- Orice fel de amenintare, chiar daca stim ca este vorba doar de vorbe si nu se ajunge la gesturi poate fi raportata politiei.
- Imita sau ingana. Cand o persoana te imita in mod zeflemitor, iti scoate defectele in evidenta, mai ales de fata cu alte persoane, spre amuzamentul lor, este considerat tot abuz si poti ruga persoana sa inceteze.
- Ignora nevoile persoanei vizate. Fie ca ignora preferintele, opiniile, sau mai rau, nevoile primare, a fi ignorat reprezinta tot o forma de abuz, una ce te face sa te simti mic, inutil si de nebagat in seama.
Cum recunoastem o persoana abuzata psihologic?
De cele mai multe ori, o persoana abuzata este o persoana retrasa, intrinseca, timida, o persoana careia ii este frica sa vorbeasca si cand o face foloseste cuvinte putine. La abuzul de lunga durata, persoanei i se modifica si aspectul fizic: devine mai cocosata, simte nevoia sa ocupe cat mai putin spatiu (ca si cum nu ar vrea sa deranjeze), adopta un stil vestimentar cat mai simplu si usor de ignorat, face tot posibilul sa nu iasa in evidenta cu nimic. Alte semne la fel de evidente pot fi: ochii inrositi de plans, evitarea privirii, privitul in gol, atitudine absenta, lipsa de atentie sau lipsa de coerenta in discutii, tresaritul la zgomotele puternice sau neasteptate.
Multi oameni abuzati fac tot posibilul sa evite orice fel de confruntare, iar pentru asta isi sacrifica timpul, energia si sanatatea. Din pacate, astfel de oameni devin si victimele persoanelor oportuniste, care stiu sa profite de situatia lor pentru a se mai usura de munca, astfel, abuzul continuand constant.
Cum putem ajuta un om abuzat?
De cele mai multe ori, persoanele abuzate nu au nevoie de mult: o vorba buna, un zambet, un umar pe care sa planga sau un bun sfatuitor. Din pacate, insa exista si persoane care au nevoie de mai mult. Sunt situatii in care o persoana poate interveni din exterior, mai ales cand este vorba de copii abuzati, iar solutia ar fi apelarea la Serviciile de Protectie a Copiilor. Bine ar fi sa nu ramanem indiferenti la suferinta semenilor nostri, chiar daca este cea mai simpla solutie. Violenta psihologica se poate incheia dramatic, prin sinucidere.
Citeste si Ce le determina pe femei sa ramana intr-o relatie abuziva?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic