Frica şi efectele ei
”Când te copleșește frica, te insulți pe tine. Eliberează-te de frică și ai tăria să te învingi pe tine însuți!” Rabindranath Tagore
Frica este o emoție umană care este declanșată de o amenințare percepută. Este un mecanism de supraviețuire de bază care semnalează corpurilor noastre să răspundă la orice pericol cu o reacție de luptă sau fugă. Ca atare, frica este o parte esențială necesară pentru a ne menține în siguranță.
Cu toate acestea, atunci când oamenii trăiesc în frică constant, fie datorită pericolelor fizice din mediul lor, fie din cauza unor amenințări pe care le percep, ei pot deveni incapacități.
Cum funcționează frica
Frica ne pregătește să reacționăm la pericol. Odată ce simțim un potențial pericol, corpul nostru crește fluxul de hormoni către o zonă a creierului cunoscută sub numele de amigdală pentru a ne ajuta să ne concentrăm asupra pericolului prezentat și să-l stocăm în memoria noastră; creierul încetinește acele funcții care nu sunt necesare pentru supraviețuire (cum ar fi sistemul nostru digestiv) și crește acuitatea funcțiilor care ne pot ajuta să supraviețuim (cum ar fi vederea). Ritmul cardiac crește și sângele curge către mușchi, astfel încât să putem alerga mai repede.
Există o serie de consecințe potențiale ale fricii asupra sănătății generale, fizice, emoționale, de mediu și spirituale.
Efectele potențiale ale fricii cronice asupra sănătății generale
- Disfuncția sistemului imunitar;
- Disfuncția sistemului endocrin;
- Modificări ale sistemului nervos autonom;
- Întreruperea ciclului de somn / trezire;
- Tulburări de alimentaţie;
- Alterări în axul hipotalamus-hipofiză-suprarenală.
Efectele fricii cronice asupra sănătății fizice
- Durerile de cap care se transformă în migrene;
- Durerile musculare se transformă în fibromialgie;
- Durerile de corp se transformă în dureri cronice și dificultățile de respirație se transformă în astm;
- Frica ne slăbește sistemul imunitar și poate provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerele și sindromul de colon iritabil, probleme cardiovasculare și scăderea fertilității. Poate duce la îmbătrânire accelerată și chiar la moarte prematură.
Efectele fricii cronice asupra sănătății emoționale
- Disocierea de sine;
- Incapacitatea de a avea sentimente de iubire;
- Sentimente de neajutorare;
- Anxietate fobică;
- Modificări ale dispoziției;
- Gânduri obsesiv-compulsive.
Consecințe ale fricii cronice asupra sănătății mediului
- Continuarea vieții în situații generatoare de frică din cauza incertitudinii de ieșire și a pericolelor asociate;
- Neputința de a găsi o locuință sigură;
- Frica de a pleca de acasă din cauza paranoiei.
Consecințe ale fricii cronice asupra sănătății spirituale
- Amărăciune / frică față de Dumnezeu sau de ceilalți;
- Confuzie / dezgust pentru Dumnezeu sau religie;
- Pierderea încrederii în Dumnezeu și /sau biserică;
- Așteptarea ca Dumnezeu să repare problema pe care tu o ai;
- Disperarea legată de pierderea percepută a spiritualității.
Frica afectează inclusiv capacitatea de a învăța, nu doar datorită problemelor de concentrare cât și din cauza tulburărilor la nivelul memoriei. Frica poate afecta formarea amintirilor pe termen lung și poate provoca daune anumitor părți ale creierului, cum ar fi hipocampul. Acest lucru poate face și mai dificilă reglarea fricii și poate face ca o persoană să fie și mai anxioasă. Pentru cineva cu frică cronică, lumea pare înfricoșătoare și amintirile pe care le evocă confirmă acest lucru.
Frica dereglează procesarea și reactivitatea creierului
Frica poate întrerupe procesele din creierul nostru care ne permit să reglăm emoțiile, să citim indicii non-verbale și alte informații prezentate nouă, să reflectăm înainte de a acționa sau atunci când ar fi necesar sa acționăm etic. Acest lucru ne afectează gândirea și luarea deciziilor în moduri negative, lăsându-ne susceptibili la emoții intense și reacții impulsive. Toate aceste efecte ne pot lăsa incapabili să acționăm corespunzător .
Cum putem gestiona frica?
Frica este necesară în anumite situații, pentru că ea reprezintă un mecanism de supraviețuire, însă poate fi și distructivă în același timp așa cum am descris mai sus. Ce putem face pentru a depăşi frica de ceva/de cineva?
1. Ia-ţi un timp pentru a gândi la rece situația respectivă! Când ești cu anxietatea la maxim nu poți vedea lucrurile clar. Plimbă-te, relaxează-te, schimbă perspectiva!
2. Învaţă exerciții de respiraţie! Atunci când respiri profund, creierul se vascularizează și acel aport de oxigen primit scade inclusiv stresul. Pentru aceasta însă este nevoie să faci zilnic exerciții de respiraţie până devine un obicei, iar când ești anxios, apelezi la acest truc ca și cum ai avea o pastilă magică care te ajută să depăşeşti momentul. Stă doar în puterea ta!
3. Fii curajos si înfruntă-ți frica/temerea! Cu cât eviţi mai mult anumite frici, ele pot crește. Tu le hrănești. Daca vei înceta sa le hrănești si le vei înfrunta, ele vor începe să se diminueze.
4. Ce ar fi dacă…? Daca catastrofezi o situație și o privești din afară, ea nu mai pare la fel de rea. Vezi povestea cu drobul de sare!
5. Renunţă la perfecţiune! De ce sa fii tu cel perfect? Viaţa nu e perfectă, nimeni nu e perfect! Bucură-te de ceea ce ai și de viață în general.
6. Descrie-ti frica, povesteşte despre ea! Comportă-te ca și cum ai putea sa îți vezi dușmanul invizibil, şi te poți lupta cu el.
Nu uita că atunci când nu te descurci cu fricile tale, întotdeauna vei găsi ajutor într-un specialist în psihoterapie care te poate ajuta să găsești strategii noi de abordare a fricilor tale!
Farmaciştii Catena recomandă StresControl de la Naturalis, supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.