Frici irationale cand vine vorba de casatorie
Frica de casatorie se numeste in termeni stiintifici gamofobie si reprezinta teama irationala de a oficializa o relatie cu acte in regula. Cu toate ca gamofobia apare si la femei, barbatii sunt cei care se confunta cel mai des cu aceasta teama. Frica de casatorie nu se manifesta prin refuzul de a merge la altar, ci prin amanarea momentului. Iata care sunt cauzele fobiei de casatorie la barbati!
Pierderea libertatii
Principala teama a barbatilor este faptul ca isi pierd libertatea. Chiar daca locuiesc in aceeasi casa cu partenera de mai mult timp, faptul ca trebuie sa semneze un act li se pare o confirmare a faptului ca nu vor mai avea dreptul sa faca nimic din ceea ce-si doresc. Daca cei doi locuiesc separat, frica se accentueaza cu atat mai mult, iar barbatii cred ca nu-si vor mai putea urma tabieturile, nu-si vor mai satisface hobby-urile si spatiul lor va fi invadat.
Monotonia sexuala
Desi isi iubeste partenera si este dispus sa-si imparta tot restul vietii cu ea, cand vine vorba de semnat un act care sa ateste asta, barbatii se panicheaza si se sperie, iar un motiv important, pe care nu l-ar recunoaste niciodata, este ca va fi ingradit din punct de vedere sexual. Barbatii sunt prin definitie vanatori si sunt constienti ca termenul de amanta nu va fi chiar o optiune usoara. In plus, femeile se feresc sa cucereasca barbati insurati si atunci sansele de a avea diversitate sexuala scad dramatic, un barbat nefiind niciodata pregatit pentru a accepta asta.
Responsabilitatile
Fata de femei, barbatii sunt mult mai iresponsabili, la modul general, prin urmare, odata ce femeia de langa el ii va purta numele se va simti obligat sa-i asigure un anumit trai si, implicit, sa preia anumite sarcini de familie. Daca in calitatea de partener de cuplu unele aspecte nu erau considerate prioritati, barbatul este constient ca situatia se va schimba radical dupa casatorie.
Exemplul parintilor
Daca un barbat provine dintr-o familie dezbinata si dezorganizata, o familie in care conceptul de casatorie a fost tot timpul criticat, atunci, in lipsa unui alt exemplu pozitiv, acesta se va feri, pe buna dreptate, sa semneze actele.
Casatoria anterioara
Daca un barbat a mai fost casatorit anterior, indiferent de motivul care a condus la divort, va tinde, fara indoiala, sa se fereasca sa mai faca acest pas a doua oara sau, cel putin, sa-l faca prea repede. Este normal sa aiba o astfel de atitudine, cu atat mai mult cu cat a ramas cu traume psihice din mariajul anterior.
Cum sa ajungeti, totusi, la altar?
Comunicarea este singura modalitate prin care poti afla frica reala a partenerului, prin urmare este recomandat sa purtati un dialog deschis pe aceasta tema si, in functie de concluzie, sa incercati impreuna sa depasiti obstacolul aferent. Sunt cazuri in care se recomanda sa apelati la ajutorul unui psiholog, deoarece acesta va poate elucida mai bine radacinile temerii si, implicit, va poate ajuta sa le rezolvati. Nu este, insa, recomandat sa-ti obligi partenerul sa te ceara de sotie sau sa-l santajezi emotional pentru a face pasul acesta. O buna solutie poate fi sa-l ajuti sa vada avantajele unei uniuni cu acte in regula, iar un aspect care sa-i schimbe perceptia poate fi legat de venirea pe lume a unui copil. De asemenea, petreceti timp cu prietenii care formeaza deja o familie, lasa-i timp sa observe atmosfera, si roaga-i pe acestia sa-i expuna, indirect, beneficiile casatoriei. In plus, nu uita sa-i amintesti ca in fata legii doar actele vorbesc si pot aparea situatii care sa necesite un certificat de casatorie.
Text: Madalina Manole