Frigiditatea după naștere
Sarcina, dar mai ales nașterea schimbă în totalitate corpul și în special, psihicul unei femei. Toată energia și resusele fizice, psihice și emoționale se orientează către buna stare a copilului, iar relația de cuplu, propria persoană, gospodăria ajung pe locuri secundare. Cum se întâmplă însă să apară frigiditatea după naștere? Dar mai ales, cum o gestionăm?
Cum apare frigiditatea după naștere?
Dacă frigiditatea se declanșează după naștere, atunci este secundară și, adesea, are cauze psihologice sau emoționale, rar fiziologice. Frigiditatea primară este de termen lung, descoperită încă din adolescență, sau cu ocazia primelor contacte sexuale și necesită investigații complexe. În cazul frigidității apărute cu ocazia nașterii, vestea bună e că poate dispărea la fel de ușor precum a apărut, dar trebuie să lucrați la acest aspect cu răbdare, empatie și bunăvoință.
Explicația de bază pentru care apare frigiditatea după naștere ar fi că, femeia și-a îndeplinit scopul reproductiv, și acum obiectivul existenței sale ar fi să se asigure că puiul de om supraviețuiește. Din fericire, argumentul acesta este greu de menținut în vremurile noastre pentru că avem sistem medical bine pus la punct, rata mortalității infantile este redusă. În situația în care frigiditatea nu este de natură psihologică, poate fi cauzată de un nivel scazut al estrogenului sau un exces de progesteron, dar și din cauza afecțiunilor genicologice precum infecțiile, rănile, traumatismele. Toate acestea se pot observa la un control genicologic de rutină.
Ce soluții există pentru a îndepărta frigiditatea?
Oricare ar fi cauza frigidității, trebuie să porniți de la premiza că există soluții pentru afecțiunea aceasta și că o să vă bucurați din nou de sex.
Pentru început, controlul ginecologic este fundamental pentru a descoperi dacă este cumva vorba de o dereglare fiziologică, aceasta fiind cel mai ușor de „corectat”. După ce toate investigațiile medicale au fost realizate, iar situația nu s-a remediat, psihologul este următorul la care trebuie să mergeți. Câteva ore de psihoterapie pot face lumină în situația neplăcută a frigidității și vă poate ajuta să identificați cauza, să rezolvați problema de bază pentru a putea merge mai departe, spre vindecare.
Deși fiecare situație în parte este specială, trebuie să vă puneți câteva întrebări pentru a putea începe de undeva.
- Când s-a declanșat frigiditatea?
- Ce înseamnă pentru mine o „seară romantică”?
- De ce am nevoie pentru a mă simți atrăgătoare?
- Ce mă excită, mă face să îmi doresc să fac sex?
- Când a fost ultima oară când am avut orgasm?
Cum poate ajuta partenerul în cazul frigidității?
Partenerul de viață are un rol vital pentru succesul contactului sexual. Nu doar pentru faptul că este disponibil și vrea să facă sex, ci pentru a vă ajuta emoțional să treceți peste acest prag. Dacă nevoile partenerului sunt puse pe primul plan, atunci trebuie să luați în calcul situația în care relația în sine e disfuncțională, nu doar viața sexuală.
Un partener suportiv, iubitor, care înțelege suferința femeii frigide cu care își împarte viața poate ajuta astfel:
- Să îi ofere șansa de a petrece timp singură, prin a prelua zilnic responsabilitatea îngrijirii copilului.
- Să organizeze ieșiri în cuplu, asigurându-se că cel mic este în grija unei persoane de încredere, măcar câteva ore.
- Să preia sarcini gospodărești.
- Să fie empatic, răbdător și altruist.
- Să nu pună presiune, pentru că nevoile lui pot aștepta.
Este fundamentală pentru viața de cuplu, o activitate sexuală plăcută pentru ambii parteneri, aceasta fiind metoda eficientă de a „regla” tensiunile, întări relația, creșterea nivelul stimei de sine, iar în cazul frigidității, răbdarea este soluția cea mai eficientă.