Frigiditatea: semne si simptome
Frigiditatea este definita ca o tulburare a sexualitatii feminine si reprezinta incapacitatea femeii de a simti satisfactie in timpul raporturilor sexuale. Frigiditatea poate presupune absenta totala a dorintei de a intretine raporturi sexuale sau poate exista dorinta sexuala, insa pacienta nu poate ajunge la orgasm niciodata in viata sau foarte rar. Totusi, pacientele care nu pot ajunge la orgasm (diagnosticate cu anorgasmie) simt placere in timpul actului sexual, insa nu pot ajunge la punctul culminant. Frigiditatea trebuie deosebita de alte tulburari ale disfunctiei sexuale, in special cele cu cauza organica.
Cauzele frigiditatii pot fi multiple si de multe ori incomplet intelese
Frigiditatea femeii este inca un subiect controversat in lumea medicala, multi dintre specialisti considerand ca nici macar nu exista ca diagnostic. Totusi, multe femei se confrunta cu aceasta problema delicata, iar diagnosticul poate fi foarte complex.
Tipuri de frigiditate
Exista mai multe tipuri de frigiditate, in functie de momentul aparitiei simptomelor – poate aparea de la inceputul vietii sexuale a femeii sau se poate instala in timp, poate fi permanenta sau ocazionala (in functie de situatie). De asemenea, poate aparea ca o problema de intimitate cu un partener stabil, vechi, dar sa dispara la schimbarea partenerului.
In cazul frigiditatii primare (aparute de la inceputul vietii sexuale), poate fi vorba despre diverse fobii, credinte religioase, lipsa de preocupare fata de sexualitate. Daca frigiditatea a aparut in timp, atunci pot fi identificati diversi factori cauzatori, cum ar fi oboseala, stresul, un episod traumatizant din viata femeii, o interventie chirurgicala suferita, o intrerupere de sarcina etc.
Studii extinse au fost facute pentru identificarea factorilor cauzatori. S-au identificat atat factori organici, cat si psihici.
Dintre factorii psihici mentionam evenimente traumatizante in copilarie, in special abuzul sexual, acesta fiind frecvent asociat cu grade diferite de disfunctie sexuala. De asemenea, o experienta traumatizanta, chiar si la varsta adulta (ex. viol), primul contact sexual dureros, un avort si teama exagerata de o eventuala sarcina pot duce la frigiditate. De asemenea, frigiditatea poate fi provocata de alterarea perceptiei asupra propriului corp si de lipsa de comunicare cu partenerul. Nu de putine ori, exista situatii in care partenerul se canalizeaza doar pe propria placere, iar femeia relateaza senzatia de rusine, de teama, de inferioritate in timpul actului sexual.
Tratamentul cazurilor de frigiditate
Tratamentul cazurilor de frigiditate poate fi complex si de lunga durata in functie de cauza identificata. Primul pas este consultul la medicul curant pentru a elimina cauzele organice. Odata eliminate cauzele organice, atentia va fi orientata catre latura psihologica a bolii.
Pacienta poate singura sa incerce sa identifice factorii cauzatori care constituie un impediment in intretinerea unor relatii sexuale normale sau cu ajutorul unui psihoterapeut.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie