Frustrarea sau boala care ne otrăveşte viaţa
Frustrarea este un sentiment care apare destul de frecvent, iar dacă un om spune că nu a simțit niciodată frustrare, minte sau nu vrea să accepte. Toate sentimentele sunt normale, nu reprezintă nicio rușine și trebuie să învățăm să le gestionăm eficient pe toate, dar mai ales să le înțelegem și acceptăm.
Ce este frustrarea?
Frustrarea este un răspuns emoțional puternic care ne poate conduce în timp la manifestări agresive. Când spunem frustrarea că se poate transforma în agresivitate, nu ne referim la faptul că ajungem să fim agresivi fizic, dar putem fi agresivi prin gesturi de tipul: sarcasm, bârfă, mici răutăți comportamentale, toate cauzate la bază de frustrare.
Frustrarea este o emoție adesea în strânsă legătură cu imaturitatea emoțională, omul frustrat alegând să trăiască această stare în lamentare, în loc să se concentreze asupra unei soluții, sau să fie motivat de succesul altui om.
Termenul „frustrare” este folosit în mare parte pentru a defini frustrarea sexuală (incapacitatea de a face sex, refuzurile repetate, performanța scăzută), dar poate însemna și deprivarea omului de anumite recompense. Adesea, recompensele sunt neverosimile sau doar în mintea frustratului ( de ce vecinul are mai mulți bani, de ce nu avansez în profesie, de ce altul este mai apreciat decât mine) și de multe ori ajunge să cauzeze insomnii, stare de spirit nefericită, îl poate face pe omul frustrat să se simtă mai puțin valoros decât ar putea fi, îl poate face să manifeste un comportament răutăcios, imatur.
De ce apare frustrarea?
Frustrarea apare adesea pentru că omul se așteaptă să primească cu ușurință ceea ce alții au muncit cu greu sau consideră că au obținut pe nedrept. De multe ori, frustratul se răzbună pe ceilalți, în loc să se bucure pentru succesul acestuia sau să se simtă motivat. Când un asemenea sentiment ne invadează existența, atunci trebuie luate urgent măsuri pentru a nu ne lăsa conduși de o stare toxică care ne încarcă viața.
Un om care nu are gândire centrată pe soluție, om care nu vede altceva decât nemulțumire, este un om în sufletul căruia apare frustrarea ca răspuns imatur a unei situații pentru care nu ar avea control, cel puțin nu imediat.
Cum putem gestiona frustrarea astfel încât să nu ne otrăvească viața?
Vestea bună pentru stările de frustrare care ajung să ne copleșească e că odată ce le conștientizăm, procesul de redresare a început deja. Putem face mici schimbări pentru a gestiona eficient starea de frustrare și pentru a diminua apariția acesteia, iar asta urmând următoarele sugestii:
- Setează un obiectiv de urmat. Încearcă să îți setezi un scop în viață, unul în care să investești toată energia ta, toate resursele tale, astfel încât să nu ai timp de gânduri negative.
- Nu bârfi. Acest obicei nociv este amplu încurajat pentru că dă sentimentul fals de putere asupra unui om care în mod normal nu este conștient de existența ta. Un om cu stimă de sine scăzută alege să jignească pentru că nu e capabil să ofere un feedback constructiv.
- Spune ceva frumos sau nu spune nimic. Orice om, oricât de antipatic ne poate fi, are și calități. Încercați să le scoateți în evidență pe acelea, pentru că astfel îl transformați într-un model de urmat, nu într-un bun motiv de frustrare.
- Când ai un gând negativ, despică-l în cât mai multe fire. De unde a izvorât frustrarea? Ce ai vrea de fapt să obții? Ce are persoana în cauză și ţie îți lipsește? Cum poți să obții ce îți lipsește?
- Caută un mod în care să crești ca om. De multe ori, oamenii nefericiți sunt cei care devin ușor frustrați. Un om care este fericit, care face ce îi place, nu se pretează la astfel de gânduri. Le elimină cu totul.