Fumatul si sarcina
Toate gravidele ar trebui sa fie intrebate in mod regulat cu privire la consumul de tutun.
Normele sociale care descurajeaza fumatul in randul femeilor gravide conduc, in cazul unor femei, la nedezvaluirea statutului de fumatoare, de aceea, detectarea cotininei in urina, un metabolit al nicotinei, creste sansele detectarii expunerii la fumul de tutun in randul femeilor gravide.
Fumatul si consecintele lui
- Subfertilitate − Produsele chimice din fumul de tigara par sa accelereze epuizarea foliculara si sa impiedice gametogeneza. Sansele de sarcina pe numar de cicluri de tratament FIV au fost semnificativ mai mici la fumatoare, comparativ cu situatia in cazul femeilor nefumatoare.
- Reducerea greutatii la nastere − Fumatul in al treilea trimestru pare sa aiba cel mai mare impact asupra greutatii la nastere si pare a fi marcat in randul femeilor in varsta, iar fetusii de sex masculin par a fi mai afectati.
- Greutatea mica la nastere (< 2500 g) − Femeile care fumeaza au mai multe sanse de a avea un copil cu o greutate mica, iar riscul se mareste odata cu cresterea numarului de tigari.
- Avortul spontan − Fumatul pare sa aiba un efect modest asupra pierderii sarcinii. In schimb, fumatul a fost asociat cu pierderea precoce a sarcinii dupa tehnologia de reproducere asistata.
- Nasterea unui copil mort − Desi s-ar putea crede ca fumatul nu creste riscul de nastere a unui copil mort, definit ca moartea fatului dupa 28 de saptamani de gestatie, studii de mare amploare au demonstrat un risc intre 1,2 si 1,4 la fumatoare. Femeile nefumatoare expuse pasiv la fumul de tigara au un risc mai mare de deces intrauterin decat femeile neexpuse, cele mai multe dintre aceste riscuri fiind limitate la pierderi fetale din primul trimestru, in timp ce fumatul activ a fost asociat cu moartea intrauterina mai tarziu in timpul sarcinii.
- Ruptura prematura a membranelor − Exista o crestere consistenta a riscului de PPROM in randul fumatoarelor.
- Decolarea de placenta/placenta previa − Fumatul creste riscul de abruptio placentae, independent de PPROM. Fumatul a fost, de asemenea, in mod constant asociat cu placenta previa.
- Nasterea prematura (< 37 saptamani de gestatie) − Poate fi consecinta travaliului prematur idiopatic sau poate fi secundara unor complicatii ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia, PPROM, chorioamnionita sau decolarea de placenta. Femeile care fumeaza au un risc mai mare de nastere prematura, mai ales inainte de saptamana 32 de sarcina. Exista dovezi in studiile observationale care arata ca renuntarea la fumat in primul trimestru scade rata de nastere prematura la cea a nefumatoarelor.
- Malformatii congenitale − In teorie, este plauzibil ca fumatul poate creste riscul de anomalii congenitale ca urmare a expunerii fetale la peste 2500 de substante chimice gasite in fumul de tigara. Ramane neclar insa daca fumatul creste, de fapt, riscul de malformatii congenitale.
- Alaptarea − Fumatul este asociat cu productia scazuta de lapte.
- Morbiditatea postnatala − Riscul de deces neonatal (deces in termen de 28 de zile de la nastere) pare sa creasca la fumatoare. Suplimentele de vitamina C (500 mg) luate de gravidele fumatoare care nu sunt in masura sa renunte la fumat imbunatatesc rezultatele testelor functionale pulmonare ale nou-nascutilor. De asemenea, sindromul mortii subite infantile (SIDS) a fost in mod constant asociat cu fumatul matern.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie