Gandirea pozitiva, un mod de viata
Gandirea pozitiva este solutia pe care o ofera o multime de specialisti in managementul stresului si in imbunatatirea sanatatii. Ideea de baza a acestei tehnici este, in limbaj curent, a vedea partea plina a paharului – ca viziune optimista asupra vietii si atitudine pozitiva fata de tine insuti si fata de ceilalti.
Gestionarea eficienta a stresului este asociata cu numeroase beneficii pentru sanatate. Dar de unde vine stresul?
Stresul este o reactie individuala si rezultatul interactiunii dintre exigentele mediului, pe de o parte, si resursele, capacitatile si posibilitatile individului de a le face fata, pe de alta parte. Fiecare individ are un mod propriu de a gandi o situatie. Fiecare poate derula in capul sau un flux nesfarsit de ganduri nerostite, care pot fi pozitive sau negative, unele cu un grad mai mare de logica sau ratiune, altele pot aparea de la idei preconcepute sau din cauza lipsei de informatii etc. Daca aceste ganduri sunt in mare parte negative, viziunea asupra vietii este foarte probabil pesimista, iar daca gandurile sunt in mare parte pozitive, persoana este optimista. Cu totii trebuie sa intelegem beneficiile gandirii pozitive, iar cei ce au tendinta de a fi pesimisti pot invata unele abilitati de gandire pozitiva si pot intelege ca tehnica activa acest mod de raportare la realitate – in sensul ca, in locul ascunderii capului in nisip si ignorarii situatiilor mai putin placute ale vietii, putem gasi moduri pozitive si mai productive de a ne raporta la ele sau de a le aborda. Oamenii care se angajeaza intr-un mod de a gandi pozitiv experimenteaza beneficii de sanatate; avand o perspectiva pozitiva care le permite sa faca fata mai bine situatiilor stresante, ei beneficiaza de un grad mai scazut al efectelor nocive pe care le poate avea stresul asupra propriului organism.
Gandirea pozitiva este o atitudine mentala si emotionala, care se concentreaza pe partea luminoasa a vietii.
O gandire pozitiva anticipeaza fericirea, bucuria, sanatatea si rezultatele favorabile. Adoptand o astfel de atitudine, obisnuim mintea sa astepte succesul, si nu esecul; un rezultat favorabil, si nu dezastrul sau catastrofarea. Gandirea pozitiva este un mod de viata. Oamenii pozitivi si optimisti au tendinta de a trai un stil de viata sanatos, ei duc o viata activa, urmeaza un regim alimentar sanatos, nu fumeaza si nu consuma alcool, evita excesele. Urmatorul portret psihologic ar trebui sa ne dea de gandit, iar cei care se vor identifica cu mai multe aspecte negative din lista de mai jos au nevoie sa lucreze la schimbarea atitudinii si a gandurilor si sa constientizeze ca acest lucru nu se poate realiza decat cu vointa si efort. Transformarea unui model de gandire nu se poate schimba peste noapte.
Asadar,
– aveti o stima de sine scazuta, va e teama sa participati la concursuri deoarece considerati ca veti avea un esec sau ca ceilalti sunt mai buni decat voi… aveti deseori ganduri negative in ceea ce priveste locul de munca, viata sociala, dezvoltarea personala sau alte segmente ale vietii, anticipand esecuri… sunteti tensionati, aveti probleme de concentrare, ori diverse temeri, ori frustrari, gandind adesea ca faceti o impresie proasta celor din jur… aveti deseori sentimente neplacute, o dispozitie depresiva, sau apatie, tristete, nu aveti chef de vorba, nici prea multa energie, aveti senzatia de pierdere a interesului si a placerii.
Ar trebui sa stiti urmatoarele:
– ca un mod negativ de a gandi afecteaza aproape toate segmentele vietii cotidiene; acest lucru se intampla instinctiv si la un nivel subconstient, gandurile activand cuvintele, sentimentele, comportamentele noastre de orice natura….
– atat gandirea pozitiva cat si cea negativa sunt contagioase; nu este de mirare ca unele persoane evita sa stea in jurul altor persoane ce emana negativism in jurul lor, lucru observabil prin cuvinte, atitudine, actiuni negative sau nefericite; gandurile negative conduc la esec, frustrare si dezamagire.
– gandurile si modul de a gandi au o mare putere asupra actiunilor, iar prin actiuni si comportamente omul contribuie de fapt la modelarea propriei vieti in general; de obicei, acest lucru nu se face constient, insa de ce nu am putea face acest proces constient, daca avem de castigat?
In acest sens, urmatoarele sfaturi ar putea fi de folos:
- foloseste-ti imaginatia pentru a dezvolta situatiile favorabile si benefice
- foloseste un limbaj pozitiv in dialogurile interioare (meditatie) sau atunci cand vorbesti cu ceilalti
- ignora persoanele rau-voitoare sau persoanele care consideri ca vorbesc urat despre tine
- zambeste mai des
- incearca sa inlocuiesti un gand negativ cu unul pozitiv sau unul mai bun decat cel negativ aparut initial (chiar daca vei descoperi o anume rezistenta in modificarea sau inlocuirea gandurilor negative, trebuie sa stii ca acest lucru este posibil; uneori, poate dura mai mult timp pentru ca modificarile sa aiba loc, dar in cele din urma vei reusi)
- exercitiul de autosugestie are la baza un principiu, si anume: cand credinta si vointa sunt in tandem, puterile lor nu se aduna, ci chiar se inmultesc. Autoadministrarea unor sugestii precum „Eu pot”, „Eu sunt in stare”,”Eu voi reusi”, imbinand puterea de concentrare, vointa, autodisciplina si pacea mintii, contribuie la dezvoltarea unui spirit pozitiv, o stare de spirit pe care o putem adopta si care ne va conduce catre schimbari benefice.
- o atitudine pozitiva reala si eficienta necesita concentrarea pe ganduri si emotii pozitive, care vor canaliza comportamente si actiuni pozitive.
- tehnica de constientizare a gandurilor, de control si modificare a celor negative, nu trebuie sa fie utilizata in forta; este foarte important ca mai inainte de toate sa incepem prin a fi atenti la ganduri, sa le identificam, sa le urmarim cu calm si apoi sa incercam a le gasi „inlocuitori” pozitivi, constructivi si, de ce nu, fericiti.
Iar ca un sfat final: Nu fiti pasivi la propriile ganduri negative!, deoarece, dupa cum spunea Mahatma Ghandi, „Omul este produsul gandurilor lui; el devine ceea ce gandeste.”
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala