Geamanul parazit
Geamanul parazit sau fetus in fetus este o malformatie rara, cu o incidenta de 1 caz la 500.000 de nasteri si presupune existenta unui geaman „parazit” in interiorul corpului celui de-al doilea geaman. De la inceputul secolului al XIX-lea, cand a fost descris prima data, au fost raportate putin peste 100 de cazuri.
Exista doua teorii principale in legatura cu originea acestui geaman
Una dintre ele sustine ca este vorba cu adevarat despre un geaman, initial fuzionat de corpul celuilalt bebelus, ca mai apoi sa fie inglobat in interiorul acestuia. Alta teorie are la baza ideea ca geamanul „parazit” este unul fals, in sensul ca este o formatiune tumorala de tip teratom, foarte bine dezvoltata si diferentiata, incat ajunge sa semene foarte bine cu fetus incomplet dezvoltat.
Particularitatile anatomice ale acestui geaman „parazit” par sa pledeze mai degraba pentru ideea de teratom. Parazitul este, in principal, compus din tesut osos si tesut moale, poate avea maini si picioare cu degete, par, unghii. Lipsesc structurile vitale precum inima, plamanii, tubul digestiv si oricare alt organ vital, mai ales creierul. Tesutul din care este forma geamanul „parazit” este unul viu, in sensul ca primeste sange de la geamanul in interiorul caruia se afla si astfel, pana la indepartarea chirurgicala, este un tesut care traieste prin sangele primit de la gazda.
Metode de tratament si diagnostic
In cele mai multe cazuri, geamanul „parazit” este localizat in regiunea retroperitoneala, adica in partea profunda a abdomenului. In alte instante, fetusul a fost descoperit in interiorul cutiei craniene, in interiorul unor grupe musculare, in jurul regiunii terminale a coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, diagnosticul se pune in prima luna de viata, dar au existat si cazuri diagnosticate la varsta de adult. Pentru ca localizarea in interiorul abdomenului este cea mai frecvent intalnita, majoritatea copiilor cu aceasta malformatie sunt investigati dupa depistarea unei formatiuni tumorale in abdomen, in cadrul palparii la examenul clinic din maternitate sau la vizita medicala din prima luna de viata.
Investigatiile imagistice de inceput constau in realizarea unei radiografii abdominale pe gol, in cadrul careia, de cele mai multe ori, formatiunea tumorala este vazuta ca avand continut osos, frecvent coloana vertebrala. Urmat de o ecografie abdominala si un examen computer tomograf al abdomenului, alaturi de analize de sange, investigatiile in vederea interventiei chirurgicale sunt complete.
Ca formatiune tumorala, geamanul „parazit” este o tumora benigna, dar are totusi indicatie de inlaturare chirurgicala, pentru ca exista cazuri in care tumora se poate transforma intr-una maligna. Dupa inlaturarea din corp, nu exista risc de recidiva, in afara unui singur caz intalnit pana acum.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru