Gelozia femeilor și gelozia bărbaților
Gelozia este un sentiment ce apare atunci când ne simțim în pericol, când am putea pierde o persoană în favoarea alteia. Gelozia este un sentiment complex, ce reuneşte îngrijorarea, furia și teama. De multe ori acestor sentimente li se adaugă și senzația unei lipse acute de control. Deși sentimentul de gelozie este resimțit similar de majoritatea oamenilor, variind mai mult în intensitate, el poate duce la comportamente diferite. Aceste reacții depind de personalitatea fiecăruia, de sentimente și de mediul în care trăiește. Există totuși anumite comportamente care sunt mai întâlnite la bărbați și altele specifice femeilor.
Bărbații și femeile geloase
Există anumite aspecte comune ambelor sexe în ceea ce privește gelozia. Cel mai evident este că gelozia este un sentiment neplăcut pentru toată lumea. Pe lângă anxietatea cu care vine de fiecare dată la pachet, în multe medii culturale, gelozia este considerată un sentiment nepotrivit, mai degrabă un semn de slăbiciune. De aceea, mulți oameni adaugă senzației deja neplăcute pe care o au și rușinea provocată de aceste mituri. În realitate, gelozia este un sentiment normal și majoritatea persoanelor îl experimentează măcar o dată. Gelozia nu se bazează de multe ori pe dovezi sau explicații raționale, mai mult, aceasta întunecă rațiunea și face persoană mai predispusă să vadă partea negativă, chiar și atunci când nu există.
Atât la bărbați cât și la femei, gelozia se bazează pe un sentiment de nesiguranță, fie legat de stabilitatea relației, fie legat de propria persoană. Cei care au o stimă de sine scăzută și consideră că nu merită anumite lucruri vor fi mai predispuși la gelozie. De asemenea, sunt vulnerabile și persoanele care au suferit experiență de a fi părăsite, înlocuite sau înşelate. Acestea vor fi mult mai atente la diferite semnale și au mai mari șanse să fie geloase. La nivelul gândirii, gelozia are uneori același efect ca și obsesia. Persoana geloasă se gândește aproape constant la faptul că ar putea să piardă partenerul sau caută în mod constant dovezi pentru a-și dovedi teoria.
Atât bărbații cât și femeile au tendința să încerce să controleze situația atunci când gelozia apare. Ei vor încerca să facă diferite lucruri pentru a ține partenerul aproape și „sub supraveghere”.
Cum se manifestă gelozia la femei
Femeile geloase au tendința să verifice foarte des unde este partenerul. Acestea pot, de exemplu, să telefoneze foarte des pentru a se asigura că el nu este cu altcineva. Uneori pot folosi ca pretext îngrijorarea („voiam să mă asigur că ești bine”) sau afecțiunea („te-am sunat să-ti spun că mi-e dor de tine”). Ele pot fi foarte minuțioase în a găsi anumite indicii privind eventuale escapade – pot verifica hainele bărbatului pentru posibile urme de ruj sau parfum, pot căuta în mesaje sau în obiectele personale.
De multe ori încearcă să limiteze numărul de persoane cu care intră în contact partenerul, insistând să facă activități doar în cuplu, și supărându-se atunci când acesta petrece timp și cu prietenii sau familia, acest timp fiind văzut mai degrabă ca o amenințare.
Cum se manifestă gelozia la bărbați
De multe ori bărbații sunt mai vocali decât femeile atunci când sunt geloși, ei întrebând ce activități zilnice are partenera și cu cine. În plus, controlul pe care încearcă ei să îl exercite poate fi mult mai direct. Ei pot cere ca ea să nu se mai întâlnească cu anumite persoane sau grupuri de persoane, să se comporte mai discret, să nu poarte anumite tipuri de haine, toate acestea pentru a diminua șansele ca ea să găsească un alt partener.
În prima fază, chiar dacă apar anumite suspiciuni în mintea lor, bărbații pot avea tendința să le ignore și să încerce să se focuseze pe aspectele pozitive. Totuși, dacă situația persistă și tensiunea se acumulează ei își vor concentra intens atenția asupra partenerei.
„Gelozia se hrănește din suspiciune, se transformă apoi în nebunie sau dispare imediat ce bănuială ni se transformă în certitudine” . La Rochefoucauld