Gelozia patologica
Gelozia este o stare emotionala ce apare in diverse forme in functie de experiente, relatii, culturi, etc. In termeni uzuali, gelozia incadreaza o senzatie sau resentiment dintr-o pozitie de rivalitate cu o persoana ce are mai mult succes sau mai multe avantaje. Se poate evidentia in diferite contexte, cum ar fi: la locul de munca, in cercul de prieteni, in relatiile romantice, etc. Aceasta terminologie poate confunda gelozia cu invidia, care este definita ca o stare de constientizare ce implica suferinta si resentimente fata de persoane care se bucura de unele avantaje, dar si dorinta puternica de a poseda acele avantaje. Fata de invidie, gelozia se manifesta prin stari emotionale experimentate in legatura cu fricile/temerile de a te afla in afara lucrurilor planuite de cineva drag.Unii psihologi incadreaza gelozia ca un sentiment innascut care este ghidat de un set specific de neuroni, ca raspuns la amenintarile percepute in contextul relatiilor intime si anume la infidelitatea sexuala si/sau emotionala a partenerului.
Orice om a experimentat intr-o oarecare masura, gelozia – atunci cand au existat dovezi clare ca persoana in care am crezut, ne insala asteptarile, interesele ei fiind focalizate pe altceva/altcineva. Cu toate acestea, gelozia devine uneori periculoasa si capata o forma deliranta, deoarece cel ce se confrunta cu ea refuza sa isi schimbe opinia/credinta, chiar si atunci cand i se aduc informatii contradictorii si continua sa isi acuze partenerul de infidelitate sau anumite comploturi, etc. Credinta fundamentala disfunctionala a geloziei este faptul ca se considera ca partenerul este proprietate exclusiva si ca aceasta proprietate este o necesitate pentru pastrarea relatiei. Starea emotionala specifica geloziei provine de la un sentiment de profunda nesiguranta si este insotita de o stare de anxietate generalizata. Studiile au aratat ca gelozia patologica apare in diferite tulburari psihice care includ dependenta de substante: alcool, droguri, medicamente, etc., schizofrenie, tulburari de personalitate, sau in depresie si manie.
Comportamentul specific al persoanelor geloase include urmatoarele aspecte:
– acuzatii asupra partenerului ca priveste sau acorda atentie altei persoane
– intrebari multiple si agasarea partenerului cu intrebari marunte despre unde si-a petrecut timpul, sau ce motive are sa se imbrace elegant sau sa se ingrijeasca mai mult ca de obicei, etc.
– urmarirea apelurilor telefonice sau a celorlalte surse de comunicare : pagina de facebook, mailul personal, chat-ul, corespondenta scrisa, etc.
– impunerea de conditii de a fi respectate de partener pentru minimizarea suspiciunilor, in sensul de a respecta un program strict, sau de a aduce dovezi cu cine sau cat timp a petrecut in diverse locuri.
– cautarea permanenta de asigurari / reasigurari in ceea ce priveste implicarea afectiva a partenerului; provocarea partenerului de a face declaratii in acest sens.
– folosirea violentei verbale sau fizice fata de persoana considerata rivala, sau chiar fata de partener.
– invinuirea partenerului
– negarea comportamentului gelos, atunci cand este incoltit sa si-l recunoasca.
Individul gelos manifesta multe suspiciuni cu privire la infidelitatea partenerului. Odata ce sunt stabilite indoielile, individul parca sufera o transformare iar simptomele tulburarii incep sa apara. Demonstratiile privind nevinovatia sunt deseori respinse de persoana geloasa, credintele sale chiar irationale persistand si chiar conducand uneori la furie si violenta. In anumite circumstante, ca si efect al acestei irationalitati, partenerul acuzat si afectat de interogarea nedreapta si de acuzatiile de infidelitate repetate, ar putea oferi marturii false care pot mari gradul de furie al persoanei geloase.
Evaluarea de specialitate a unei persoane geloase include urmatoarele aspecte:
– istoricul tulburarii afective si psihotice
– istoricul violentei atat amenintari cat si acte comise
– calitatea relatiei dintre parteneri
– analiza familiei de provenienta
– istoricul de abuz de substante
– anamneza completa – inainte de angajamentul in relatia actuala
Apelul la un specialist cat si o anume evaluare de specialitate sunt necesare pentru stabilirea riscurilor de natura psiho-sociala. Ar trebui luat in considerare riscul la sinucidere, sau violenta interpersonala , asupra unei terte persoane sau asupra copiilor .
Cateva sfaturi ar putea fi de folos pentru aeste persoane incercate de sentimentul geloziei:
– identificati situatiile cele mai susceptibile care va starnesc sentimentele de geloziei; situatii sociale, sau locul de munca, sau acasa, etc – pe care le puteti analiza intr-o lista; in functie de gravitatea situatiei sau de gradul de repetitivitate al starilor puteti sa va dati seama ce declanseaza cel mai mult starea de hipervigilenta, de suspiciune, de indoiala, sau ce contribuie la o zi proasta in general.
– identificati gandurile negative, gandurile automate, ce pot aparea in legatura cu anumite situatii dar care nu se verifica in realitate; aceste ganduri apar aproape inconstient si instantaneu in legatura cu anumite situatii si amplifica gelozia; de ex: daca ai o imagine proasta despre tine in general, gandesti *nu-s demn de iubire* sau *celalalt ii va darui ceea ce eu nu pot* etc
– nu uita ca emotiile tale sunt in stransa legatura cu gandurile; gandurile automate, disfunctionale, pot provoca stari depresive sau alte tulburari; de aceea este necesar a putea sa le identificam pentru a putea contribui la schimbarea lor, sau la schimbarea convingerilor.
– concentrati-va sau ganditi la aspecte de principiu si fundamentale care stau la baza relatiei sentimentale; gandul numai la abandon sau incercarea sentimentelor de inferioritate conduc la aparitia anxietatii , neincrederii si geloziei.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala