Gheisele din zilele noastre

Un mister pentru europeni, gheisele, acele femei idolatrizate care au ca stil de viata intretinerea si destinderea celor care le cauta, fiind in esenta un obiect al dorintei. Desi inca se pune un mare semn de intrebare referitor la asemanarea dintre gheise si prostituate, acestea nu par a fi foarte deranjate. In ciuda numarului lor in permanenta scadere, gheisele isi fac simtita prezenta si astazi.
Portret de gheisa
Termenul de geisha se traduce din punct de vedere literar „persoana care exceleaza in arte”. Imaginea gheiselor este cea a unor femei cu buze de un rosu aprins, pielea alba ca de portelan, un machiaj care denota imaginea unei masti, coafuri elaborate si accesorizate. Acestea pot fascina aproape orice barbat. Cariera lor nu este eterna. Ca urmare, la un moment dat, acestea se vor retrage din viata publica, motivand fie inaintarea in varsta, fie casatoria sau capatarea statutului de instructoare a unei gheise incepatoare. Acest moment este comemorat printr-o ceremonie, denumita hiki-iwai.
Gheisele sunt, de fapt, femei educate intr-o multitudine de arte precum arta dansului, a muzicii, arta Ceremoniei Ceaiului sau a arajamentelor florale. Latura literara le este dezvoltata de la compozitia poetica la arta conversatiei. Aparent, prezenta lor pare a fi una pur ornamentala. Insa acest lucru este departe de adevar. Performanta lor provine din educatia intransigenta si foarte bogata, ceea ce explica faptul ca prezenta lor a contribuit la aparitia unei sensibilitati estetice si unor filosofii existentiale inedite, de un rafinament extrem.
Unicitatea gheiselor in lume
Aceste femei reusesc performanta de a face din puterea lor de seductie o profesie cu adevarat captivanta si artistica. Este important de mentionat faptul ca educatia lor artistica si literara, de un nivel foarte ridicat, depaseste nivelul altor femei din alte categorii sociale, ceea ce face ca puterea lor de seductie si impactul intelectual pe care gheisele il aveau asupra contemporanilor lor si il au si in prezent sa fie grandioase, in ciuda tentativelor de copiere a elegantei si comportamentului lor de catre acestea.
In scrierile stravechi care fac referire la ghiese se regaseste si urmatorul citat: „Vocea lor opreste norii, cantecele lor zguduie apele”.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Foto: google.com