Ghid de dating pentru mamele singure
S-ar parea ca mamele care nu au un partener de viata si care si-au dedicat aproximativ tot timpul cresterii copiilor le este mai greu sa se intoarca la viata sociala sau sa isi stabileasca intalniri. Vocea lor unica emite un ecou ce poate fi descifrat in cateva cuvinte: Sunt o mama singura si mi-as dori sa schimb asta dar nu stiu cum.
Multe mame petrec multi ani langa copil insa isi neglijeaza viata intima. Problematicile de crestere a copilului nu se incheie niciodata, insa prinsa in dinamica lor, mama uita ce inseamna a avea grija si de implinirea ei intima, sau chiar daca constientizeaza acest aspect, gandul de a intra in viata sociala sau in lumea intalnirilor devine infricosator. Cand a petrecut foarte mult singura sau cand a facut totul de una singura este cumva normal sa apara temeri legate de altcineva care ar putea aparea in viata copilului sau a mamei si care nu cunoaste rostul lucrurilor sau nu cantareste greutatea lor si nu isi asuma responsabilitatile asa cum ar trebui. Inceperea cautarilor dupa un partener potrivit se lasa intotdeauna pe locul doi. Este o dorinta, dar nu este insotita de o cautare propriu-zisa, o cautare activa.
Sugestii pentru mamele singure care doresc sa isi reia viata sociala:
- Timpul este un factor demn de luat in seama. Cu cat asteptati mai mult pentru a incepe cautarile cu atat este mai dificil. Deschiderea catre ceva nou e bine sa apara imediat dupa ce ruptura de celalalt s-a vindecat si sa-ti propui sa-ti dai inca o sansa. Sunt persoane care dupa o despartire incearca sa isi gaseasca singure termenii potriviti pentru confort si atunci cand il gasesc neaga cu desavarsire alte variante. In aceste variante negate este implicit si posibilitatea de a avea un partener.
- Ia in considerare si dating-ul online – Este un mod mai eficient de a te orienta spre cineva atunci cand nu ai timp suficient pentru a iesi cu fiecare tip pe care il cunosti si a petrece timp pentru cunoastere. Poti cunoaste mai multi tipi si selecta dupa preferintele tale pe cel potrivit, poti stabili reguli, limite, ritmul intalnirilor etc.
- Permite-ti mai intai de toate sa cunosti si dupa aceea sa alegi. Alegerea va fi mai usoara. A oferi exclusivitate cuiva inseamna deja o alegere. Este adevarat ca o relatie monogama de lunga durata formeaza convingeri despre cum ar trebui sa fie o relatie si dupa un divort este destul de dificil la a-ti forma o alta strategie de curtat. Dar a-ti oferi sansa sa cunosti mai multi oameni, este de fapt o sansa sa poti compara pana esti gata sa te angajezi intr-o relatie sau sa te decizi daca merita intr-adevar sa te angajezi, fara a absorbi complet o singura persoana. Atunci cand te decizi pentru angajarea intr-o relatie, este evident ca te dedici acelei persoane alese. Dar pentru a ajunge la un rezultat permite-ti sa testezi terenul.
- Refacerea emotionala este importanta inainte de alte demersuri de cautare. E important cand decizi ca nu mai vrei sa continui de una singura drumul in viata, sa te autoevaluezi d.p.v. emotional, sa iti propui sa iti raspunzi mai inainte de toate la intrebarea ce iti doresti de la o relatie viitoare, pentru a impiedica revenirea intr-o relatie nu tocmai potrivita. Ar fi ideal sa simti ca poti infrunta orice esec sau macar sa fii multumita de viata actuala inainte de a aduce pe altcineva in context. Nu e o optiune de a aduce pe cineva sa te salveze de la o cadere, ci alianta cu cineva sa dezvolte spirite noi de imagine si dorinta, ambele parti sa beneficieze de o crestere impreuna si de a contura probabil un nou context de viata, un alt scenariu fericit si sanatos. Terenul batatorit e bine de lasat in urma.
- Introducerea copiilor este o optiune ce trebuie gandita si calculata. Acest aspect nu trebuie sa fie nici prea devreme, nici prea tarziu, ci la momentul potrivit. Ca mama, iti poti da seama daca partenerul are capacitatea si calitatile necesare pentru o relatie buna cu copiii si pentru nevoile lor. Un punct de evaluare pentru aceste aspecte l-ar putea reprezenta insusi modul in care se comporta cu tine, calitatea interactiunilor dintre voi doi, atentia pe care ti-o acorda, modul de a te trata, respectul aratat, viziunea pe care o are despre familie, viitor, copii etc.
Citeste si Cum faci fata statutului de mama singura
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog