Ghid de ingrijire in primele ore de la cezariana
Operatia de cezariana reprezinta o interventie chirurgicala ce consta in sectionarea peretelui abdominal si a celui uterin, avand drept scop extragerea fatului si a anexelor sale din cavitatea uterina. Pacienta trebuie urmarita atent in primele ore dupa interventie, iar echipei operatorii formata din medic obstetrician si anestezist i se recomanda monitorizarea riscului tromboembolic individual, operatia de cezariana fiind in sine un factor de risc pentru boala tromboembolica.
Factorii de risc major tromboembolic in perioada postoperatorie sunt:
- istoric personal de boala tromboembolica;
- proteze valvulare cardiace, trombofilii;
- varsta peste 35 de ani, obezitate;
- imobilizare prelungita, multiparitate, sarcini multifetale;
- varice voluminoase;
- paraplegie, patologii hematologice care determina hipervascozitate;
- infectii severe, sindrom nefrotic, preeclampsie;
- insuficienta cardiaca congestiva;
- pierdere importanta de sange.
Medicul obstetrician trebuie sa considere ca o lauza cu varsta sub 35 de ani si fara factori de risc asociati prezinta un risc tromboembolic mic. Majoritatea studiilor nu recomanda tromboprofilaxia medicamentoasa de rutina pentru lauzele fara factorii de risc prezenti, ceea ce incurajeaza o mobilizare a pacientei cat mai precoce (primele 12-24 ore postoperator). Pentru pacientele cu un factor de risc, se recomanda fie profilaxie mecanica (ciorapi compresivi), fie profilaxie medicamentoasa (heparina nefractionata sau greutate moleculara mica), iar pentru pacientele cu doi sau mai multi factori de risc prezenti, se recomanda asocierea celor doua metode.
Profilaxia farmacologica se incepe la 6-12 ore postoperator si se poate continua pana la 5-7 zile, evolutia postoperatorie imediata vizeaza insa urmarirea semnelor vitale, a debitului urinar, a lohiilor si a retractiei uterine. Se recomanda repaus in decubit dorsal aproximativ 8 ore de la anestezia rahidiana. Sonda Foley se mentine pana la 8-12 ore postoperator, insa nu se considera utila prelungirea peste acest interval. Mobilizarea trebuie facuta cat mai precoce. Procesul de reepitelizare a plagii incepe imediat, dureaza pana la aproape 48 ore si asigura o sigilare bacteriana a plagii. Pansamentul se indeparteaza dupa acest interval si nu este recomandata toaleta repetata a plagii cu dezinfectant in zilele care urmeaza. Alimentatia nu trebuie sa intarzie, astfel ca, dupa primele 8 ore, sunt introduse alimentele solide. Realimentarea precoce este bine tolerata si duce la o reluare mai rapida a tranzitului intestinal, precum si la scurtarea perioadei de spitalizare cu pana la 24 ore. Studiile au demonstrat ca realimentarea precoce stimuleaza reflexul gastrocolic si astfel rezulta o reluare mai rapida a peristaltismului. Pierderea medie de sange la o operatie de cezariana este evaluata la 1.000 ml. Pierderile pot fi dificil de apreciat in mod obiectiv si, in acest scop, se recomanda utilizarea cantarului pentru materialul moale folosit si evaluarea cantitatii de sange aspirat in timpul interventiei.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie