Ghid de ingrijire pentru parintii de gemeni
Cu totii stim ca „gemeni” este sinonim cu dublu si pe cat de obositor este, pe atat este si de minunat. Cu siguranta, experienta de a avea gemeni este unica si o adevarata aventura. Cu toate acestea, multi dintre proaspetii parinti de gemeni s-ar putea simti coplesiti de situatie, un sentiment perfect normal, de altfel, insa, cu cateva sfaturi simple, noua viata de familie poate deveni chiar floare la ureche .
Necesarul – cu ce pornim la drum:
– O rezerva suficienta de scutece, servetele umede pentru bebelusi, crema antiiritatie din cauza scutecului si produse de igiena destinate bebelusilor. La inceput, nou-nascutii si sugarii vor fi schimbati de 7-8 ori pe zi si este bine sa va aprovizionati din timp.
– Cateva suzete special adaptate pentru nou-nascuti.
– Biberoane si sterilizator, preferabil cu capacitate mare. Alaptatul este de preferat intotdeauna, dar, in cazul in care acesta nu este posibil, este bine sa fiti pregatiti.
– Doua scoici pentru transportul cu masina, de la spital catre casa. Este interzis prin legile codului rutier transportul copiilor cu alte mijloace in afara celor adaptate pentru varsta.
– Chiar daca, la inceput, poate fi suficient un singur patut, pe parcurs este preferabil ca fiecare bebelus sa aiba patutul sau. Pentru fiecare patut, este bine sa aveti macar trei schimburi de lenjerie. Daca exista doua paturi, este bine sa fie in aceeasi camera.
– Cadita pentru baie si prosoape.
Odata ajunsi acasa, bebelusii vor fi dusi in noua lor camera unde temperatura nu trebuie sa depaseasca 25-26 grade Celsius si unde este bine sa mentineti un nivel optim al umiditatii. Camera este bine sa fie luminoasa si linistita. A se evita acoperirea geamurilor pentru a nu strica ochii copiilor sau alte credinte populare. Cu cat sunt expusi mai mult la ciclul natural al luminii, cu atat ritmul lor circadian se va regla mai repede .
Este de o deosebita importanta ca gemenii sa fie adaptati unui program sincronizat in asa fel incat timpul pentru masa, somn, baie, joaca sa fie simultan. In literatura de specialitate se spune ca, atat timp cat gemenii au un program, parintii au si ei o viata a lor. Exista cateva asa-numite trucuri pentru stabilirea si invatarea unui program. In primul rand, cel mai usor ar fi sa se pastreze programul de masa si somn din maternitate. Urmatoarea „regula “ este ca, atunci cand unul dintre copii se trezeste pentru o masa neprogramata, este bine sa il treziti si pe cel de-al doilea pentru a nu le decala programul. Daca la inceput e greu de tinut minte intervalul de timp intre mese sau care sunt orele de somn, este de mare ajutor notarea intr-o agenda a informatiilor, pentru fiecare copil in parte.
Atunci cand vine timpul mesei, este bine de stiut, pentru mamele care alapteaza, ca este posibila atasarea unui copil la fiecare san – alaptatul simultan. Daca fluxul de lapte nu este egal intre sani, mama se poate mulge; astfel, unul dintre copii este pus la san, iar cel de-al doilea alimentat la biberon. Cu ajutorul unor rulouri sau chiar in scoica de masina, bebelusii se pot pozitiona, astfel incat sa fie alimentati simultan la biberon daca alaptatul nu este posibil si nu exista ajutor pentru orele de masa.
In cazul baitei, bebelusii se vor spala pe rand sau cate unul pe seara, daca nu exista ajutor sau doua cadite pentru baita in acelasi timp.
Somnul este o parte deosebit de importanta in viata unui bebelus. Programul de somn este vital pentru o buna dezvoltare a acestora. Uneori le poate fi de folos daca dorm impreuna in acelasi pat sau daca au posibilitatea de a se vedea dintr-un patut in altul. Este bine sa existe o rutina legata de somn, de cele mai multe ori fiind vorba despre baita si masajul de seara care pregatesc bebelusul pentru somnul de noapte. Nu este bine ca micutii sa fie invatati cu leganatul sau cu o masa de lapte pentru a putea adormi. Pericolul este acela de a deprinde comportamente condionate atat fata de masa, cat si de somn.
Asa cum spuneam la inceput, o viata noua alaturi de gemeni este o adevarata aventura, uneori obositoare sau infricosatoare. Fiecare bebelus este unic in felul sau, iar parintii trebuie sa se muleze pe personalitatea fiecaruia. Intreaga experienta este una de invatare pentru ambele parti, rabdarea este esentiala si dragostea este obligatorie.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru