[Ghid de prim ajutor util părinților] Ce faceți când cel mic mănâncă, bea, înghite sau inhalează ceva periculos?
![[Ghid de prim ajutor util părinților] Ce faceți când cel mic mănâncă, bea, înghite sau inhalează ceva periculos?](https://www.safeforyou.ro/wp-content/uploads/2022/03/photo-1485783522162-1dbb8ffcbe5b-660x400.jpg?x31481)
Din păcate, părinții se confruntă foarte des cu situația în care cel mic mănâncă, bea, înghite sau inhalează ceva periculos și de aceea este util să aibă în vedere un ghid de prim ajutor pentru astfel de întâmplări nefericite. De cele mai multe ori este vorba despre accidente care au loc acasă, așa că trebuie să fiți gata să acordați copiilor primul ajutor până la sosirea echipajului medical de urgență. Sunt foarte des întâlnite situațiile în care copiii ajung să înghită detergent sau medicamente chiar dacă sunt supravegheați de părinți, pentru că este nevoie doar de o clipă de neatenție ca cel mic să se accidenteze.
Este bine ca părinții să înțeleagă faptul că cei mici se pot otrăvi din greșeală și, chiar dacă sunt cazuri fericite în care supraviețuiesc, se poate ajunge uneori și la tragedii. Otrăvirea este considerată urgență medicală și este esențial să cereți ajutor medical specializat de urgență. În foarte multe situații, copiii se otrăvesc înghițind diverse produse pentru curățenie, pastile sau lichide inflamabile, dar se poate ca otrăvirea să aibă loc și fără să înghită respectivele substanțe. Uneori este vorba despre inhalarea de gaz metan sau de monoxid de carbon, sau de substanțe care intră pur și simplu în contact cu pielea copiilor.
Cum trebuie să acționezi când cel mic mănâncă, bea sau inhalează ceva periculos?
Dacă cel mic mănâncă sau inhalează ceva periculos, se poate ca obiectul respectiv să rămână blocat în tractul respirator și să provoace dispnee (dificultăți de respirație). De asemenea, se poate ajunge și la afectare infecțioasă sau inflamatorie. Pe de altă parte, atunci când copilul înghite un obiect, respectivul obiect urmează să între în tubul digestiv și poate provoca alte condiții care pun în pericol sănătatea copilului. Desigur, acest tip de accidentare se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă, dar copiii care nu au împlinit încă vârsta de aproximativ trei ani sunt mai predispuși din cauza curiozității specifice.
Ce trebuie să faceți când căile respiratorii ale copilului sunt obstrucționate?
În cazul în care copilul a mâncat, a băut sau a inhalat ceva periculos, este esențial să ajungeți cât mai curând cu el la un medic pentru o examinare de specialitate – mai ales în situația în care cel mic prezintă unele simptome care sugerează obstrucția cailor respiratorii. În prima fază, pentru a elibera traheea puteți folosi manevra Heimlich dacă a avut loc o blocare mecanică a cailor respiratorii. Dacă cel mic tușește, acesta este un semn că organismul încearcă să elimine obiectul înghițit. Este un semn că obiectul respectiv nu este foarte mare și nu reprezintă neapărat un risc major. Cu toate acestea este esențial să supravegheați copilul și să se consulte medicul la cel mai mic semn că ceva nu este în regulă.
Ce trebuie să faceți când copilul înghite o baterie?
În situația în care copilul înghite o baterie, este obligatoriu să va prezentați la medic pentru îndepărtarea imediată a acesteia. În compoziția bateriilor se află cantități semnificative de hidroxid de sodiu, litiu și oxid de argint, substanțe care ajung în stomac și pot să declanșeze unele complicații extrem de severe.
Măsuri de prevenire a situațiilor riscante
În situația în care copilul care a înghițit ceva periculos este dispneic, una dintre recomandările specialiștilor este aceea ca părinții să nu încerce să îl hrănească forțat. Recomandarea este valabilă și în cazul în care copilul plânge intens sau este polipneic. În cazul în care copilul a inhalat gaze otrăvitoare, trebuie să opriți sursa de gaze, să deschideți ferestrele și să ajungeți cât mai repede la spital sau să sunați la 112.
Specialiștii recomandă părinților să nu lase copiii mai mici de trei ani în preajma obiectelor de mici dimensiuni, indiferent că este vorba despre unele jucării sau despre anumite mâncăruri – nuci, alune, struguri, bomboane, popcorn, etc. Trebuie că alimentele să fie tăiate în bucăți cât mai mici înainte de hrănirea copiilor, iar aceștia trebuie încurajați să mestece corect și suficient înainte de a înghiți alimentele. De asemenea, este important ca părinții să nu încurajeze râsul, vorbitul sau joaca în timpul mesei, pentru că din cauza acestor activități pot să apară accidente cu urmări grave. Este ideal ca părinții să acorde atenția necesară acestor aspecte, pentru că este preferabil să previi decât să tratezi.