[Ghid de prim ajutor util părinților] Ce faceți când cel mic s-a lovit la cap
În primul rând, este bine ca părinții să conștientizeze faptul că cei mici se lovesc la cap destul de des. Există foarte multe cazuri în care copii cad din pat și se lovesc cu capul de podea, cad de la măsuța specială, când aleargă și se împiedică sau în alte situații pe care ni le imaginăm sau nu. Părinții trebuie să aibă în vedere și că orice lovitură la cap a copilului este un semnal de alarmă, iar evoluția situației trebuie observată cu atenție. În cazul în care copilul resimte durere, este esențial un consult medical de urgență.
Părinții trebuie să se informeze în legătură cu detaliile referitoare la loviturile din zona capului, despre leziunile și contuziile care pot să apară. Există posibilitatea ca unele dintre aceste accidentări la cap să pună în pericol viața celui mic, iar părinții trebuie să știe exact cum să reacționeze și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze într-o astfel de situație. De multe ori, bebelușii se pot lovi la cap pentru că trag de tot felul de obiecte, fără să știe cât sunt de grele sau că urmează să îi rănească. Pentru a nu se ajunge la complicații severe, este imperativ ca simptomele să fie urmărite și să se ajungă la un medic specialist în timp util pentru evaluare și tratament.
Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub formă de jeleuri gumate, special creat pentru susţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar. Conţine un amestec optim de nutrienţi,vitamina C şi zinc, care contribuie la întărirea organismului. Naturalis Imunovit gummy este un produs pentru întărirea imunităţii la copii.
Lovitura la cap la bebeluși și copii – simptome ușoare, care nu indică o complicație
În situația unei lovituri ușoare la cap, unul dintre simptome îl poate reprezenta apariția cucuiului. Această umflătură devine vizibilă pe scalpul copilului și dispare de la sine în scurt timp, de regulă la câteva zile după accidentarea ușoară. În situația în care observați cucuie care nu au apărut în urmă vreunei lovituri, trebuie mers la medic pentru a identifica adevărata cauză. Chiar dacă simptomele sunt ușoare, sunt și situații în care se poate ca accidentarea să fi fost mai gravă decât ați crezut inițial. Există posibilitatea să se formeze un cheag de sânge și să nu fie observat la timp, ceea ce poate duce la complicații severe.
Lovitura la cap la copii – simptome alarmante
În situația în care lovitura la cap la copii este urmată de pierderea cunoștinței, chiar și doar pentru câteva clipe, este obligatoriu să ajungeți de urgență cu el la medic pentru consultație. De asemenea, este esențial să ajungeți cu copilul cât mai repede la medic în cazul în care, după lovitura la cap, acesta nu se oprește din plâns, vomită de mai multe ori, nu poate merge normal, acuză dureri de cap și la nivelul gâtului, se trezește cu dificultate sau este greu să îl puteți liniști.
Starea de sănătate a copilului trebuie evaluată urgent și dacă starea de amețeală persistă la mai multe ore după lovitura la cap, dacă îi curge sânge din nas, dacă este deranjat de sunete puternice și de lumină, dacă apar dureri în zona urechilor sau dacă remarcați un comportament neobișnuit.
Ce trebuie să faci dacă cel mic s-a lovit la cap? Cum acționezi?
Atunci când nu avem de-a face cu pierderea cunoștinței după o lovitură la cap la copii, iar cei mici sunt alerți și nu prezintă semne ale unui comportament nefiresc, există câteva măsuri pe care le puteți avea în vedere pentru ameliorarea situației. De exemplu, puteți aplica pungi cu gheață sau comprese reci și îl puteți verifica pe cel mic atunci când doarme pentru a observa eventuale probleme de respirație. Trebuie să cereți ajutor medical de urgență și dacă pupilele copilului nu au dimensiuni egale, dacă observaţi slăbiciune sau paralizie, convulsii sau rigiditate la nivelul gâtului.
Ce nu trebuie să faci în cazul unei lovituri la cap?
În caz de lovitură la cap la copii, urmată de inconștiență, este esențial să țineți cont de câteva sfaturi în legătură cu ceea ce nu trebuie să faceți. În primul rând trebuie să nu mișcați copilul, pentru că există posibilitatea să prezinte fisuri la nivelul gâtului sau al coloanei vertebrale. De asemenea, nu încercați să curățați rana pentru că puteți agrava sângerarea și puteți provoca complicații grave în situația în care există fractură la nivelul craniului. În cazul în care există un obiect blocat în rană așteptați ajutorul specialiștilor, nu îl atingeți și nu încercați să îl scoateți.