Ghid de supravietuire pentru proaspetii parinti
„Sa iei decizia de a avea un copil este un lucru memorabil. Inseamna sa decizi ca vrei sa iti stii inima gonind in jurul tau, in afara corpului, pentru totdeauna”, spunea odata autoarea Elizabeth Stone. Aducerea pe lume a unui copil este o experienta care iti va schimba viata pentru totdeauna. Odata cu nasterea micutilor, calculul existentei zilnice presupune noi ecuatii. Fiecare familie este unica, insa exista cateva lucruri generale pe care ar trebui sa le stie proaspetii parinti. Iata un ghid de supravietuire pentru perioada urmatoare nasterii copilului:
Cresterea copiilor este epuizanta
Da, sunt minunati. Privirea lor dragalasa ne inunda inima de bucurie. In mod idilic, se considera ca bebelusii sunt o permanenta sursa de fericire. Cercetatorii arata ca un prescolar necesita diferite tipuri de atentie de 180 de ori pe ora, asadar cresterea lor este o adevarata provocare. Asteapta-te la acest lucru si tranzitia va fi mult mai usoara.
Ghid de supravietuire pentru perioada urmatoare nasterii copilului:
Fa o lista cu prioritati
Daca inainte de nasterea copilului aveai o lista cu zece lucruri pe care iti placea sa le faci, acum redu acea lista la trei. Asteptarile inalte creeaza anxietate si frustrare si pot afecta relatiile cu cei din jur.
Mentine perspectiva asupra viitorului
Uneori, te poti simti ca si cum viata ta s-a terminat, ca esti obligata sa renunti la visurile tale. Repeta aceste cuvinte: „Trece asa de repede. Bucura-te de fiecare moment”. In miezul noptii, acest refren te va energiza. „Greul” nu reprezinta intreaga poveste. Nici macar nu este cea mai mare parte a ei. Timpul pe care il petreci efectiv cu copilul este incredibil de scurt. Ei se schimba foarte repede. Parintii cu experienta au avut si ei parte de nopti nedormite, dar au trait si bucuria primei plimbari cu bicicleta, prima absolvire si chiar primul nepot. Ei au trait si restul povestii si stiu ca merita.
Foloseste umorul si atitudinea jucausa
Umorul aduce multe beneficii sanatatii mentale, diminueaza anxietatea, tristetea, pastreaza perspectiva optimista asupra vietii. Puteti nascoci impreuna cu partenerul nume adorabile si haioase pentru mica vietate dragalasa. Acceptati gandurile si sentimentele negative ca fiind normale si trecatoare adaugand un strop de ironie atunci cand vorbiti despre ele.
Accepta ajutor din partea prietenilor si rudelor
Incercarea de a face totul de una singura erijandu-te in mama eroina nu este chiar cea mai inteleapta decizie pe care o poti lua in aceasta perioada. Studiile arata ca relatiile apropiate, autentice cu cei care conteaza pentru tine sunt un izvor puternic de fericire. Solicita ajutor, iar sentimentul pe care il vei avea stiind ca prietenii iti sunt alaturi va fi unul extrem de hranitor.
Practica tehnici de relaxare
Mindfullnes este o tehnica de meditatie validata stiintific care, practicata in mod regulat, are efecte surprinzatoare asupra sanatatii psihice. Un beneficiu important este controlul emotiilor atat de necesar in perioada epuizanta care urmeaza nasterii bebelusului. Dar si tehnicile de respiratie, cum ar fi cea abdominala, contribuie la o stare generala de relaxare si echilibru.
Cultiva empatia
Empatia este liantul care sudeaza orice familie. Partenerii de cuplu empatici observa ca au mai putine dispute conjugale. Fiecare manifesta intelegere fata de starile emotionale prin care trece partenerul de viata. Exemplu: „Arati obosit, trist. Se pare ca ai avut o zi grea la serviciu”. Efectul este similar in cresterea copiilor. Mediul domestic bazat pe intelegere este propice dezvoltarii sanatoase a creierului bebelusului. Cuplurile care au o relatie solida, definita de empatie se bucura de cea mai mare probabilitate de a creste copii destepti, fericiti si constienti moral.
Text: Psiholog Dana Comanescu