Ghidul analizelor de infertilitate
Infertilitatea reprezinta o adevarata problema a zilelor noastre deoarece tot mai multe cupluri raporteaza situatii de lipsa a procreatiei si deci, a produsului de conceptie in perioada de 1 an de zile. Pentru a identifica cauza infertilitatii, cuplul trebuie sa efectueze o serie de controale medicale la medicul ce se ocupa cu planingul familial si cu conceptia copiilor si o serie de analize (teste) medicale.
Ce teste trebuie sa faca partenera?
In cazul pacientelor, primul test care trebuie efectuat din multitudinea de teste este analiza temperaturii bazale care determina o usoara crestere a temperaturii bazale a corpului in timpul ovulatiei. Asadar, acest test are rolul de a descoperi si de a cunoaste momentul ovulatiei. Urmatoarea analiza consta in efectuarea unei ecografii transvaginale pentru monitorizarea momentului ovulator. Daca se constata lipsa ovulului la momentul ovulatiei se recomanda efectuarea unei histerosalpingografie, analiza medicala ce are rolul de a elimina infertilitatea de cauza tubara.
Daca toate aceste analize nu confirma cauza infertilitatii se recomanda efectuarea analizelor ce determina statusul hormonal al pacientei, printre cele mai importante fiind nivelurile hormonilor FSH, TSH, LH, Free-T4 si estradiol. Daca si aceste analize nu sugereaza existenta vreunei patologii care sa aiba drept rezultat infertilitatea, se recomanda analize medicale la microscop care sa exprime calitatea mucusului cervical prin prisma analizelor asupra ph-ului, analiza asupra cantitatii si analiza potentialului de filare. Daca nici de data aceasta nu se remarca modificari care sa induca infertilitatea, atunci se efectueaza o analiza a endometrului uterin, asta doar daca nu se poate efectua o analiza a progesteronului la mijlocul fazei luteale care sa indice statusul ovulatiei, formarea corpului galben si efectul progesteronului asupra calitatii endometrului. De asemenea, se recomanda a se efectua si analize medicale care sa determine si eventualele efecte imunologice asupra fertilitatii cat si existenta vreunei patologii hematologice (trombofilia). Au fost raportate de asemenea si cazuri in care infertilitatea a fost de cauza genetica pin prezenta unor anomalii genetice cromozomiale.
Ce teste trebuie sa faca partenerul?
In cazul infertilitatii de cauza masculina se recomanda a se efectua analiza lichidului seminal, determinarea ph-ului acestuia, cat si analize care sa indice capacitatea de fecundare. Daca analizele indica o calitate buna a rezultatelor se recomanda efecturea unor analize ce implica monitorizarea prostatei, analize ce se pot efectua fie cu ajutorul unei ultrasonografii, cat si cu ajutorul unui cistoscop.
Efectuarea unei biopsii testiculare este indicata in cazul azoospermiilor pentru a face in acest mod diagnosticul diferential cu obstructia canalelor ejaculatorii. Biopsia testiculara analizeaza continutul tubilor seminiferi si identificarea spermatogenezei. Toate analizele enumerate anterior au rolul de a determina cauzele de infertilitate atat in cazul partenerului cat si in cazul pacientei, aceasta fiind atitudinea corecta de determinare a cauzelor infertilitatii cuplului.
Citeste si Vedete care au invins infertilitatea ins infertilitatea dete care au invins infertilitatea
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie