Ghidul dezvoltarii bebelusului [0-12 luni]
![Ghidul dezvoltarii bebelusului [0-12 luni]](https://www.safeforyou.ro/wp-content/uploads/2021/11/Ghidul-dezvoltarii-bebelusului-2-660x400.jpg?x31481)
Primele zile de viata ale bebelusului aduc emotie si fericire in cadrul familiei. De asemenea, primul an de viata reprezinta cea mai importanta etapa a dezvoltarii copilului. Noua rutina poate sa fie destul de solicitanta pentru mama in prima luna, dar odata ce se obisnuieste cu noul ritm si cu noile nevoi, devine mai sigura pe ea si incepe sa se descurce din ce in ce mai firesc. In acelasi timp, medicul va evalua antecedentele sugarului, atat pe cele fiziologice cat si pe cele patologice. De asemenea, in urmarirea procesului de dezvoltare, medicul va avea in vedere tipul de alimentatie a copilului si patologia familiala a acestuia.
Pentru o curatare delicata si eficienta a pielii bebelusului dumneavoastra, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Gel curatare par&corp. Acest gel de duseste conceput special pentru pielea sensibila a bebelusilor, care mentine pielea hidratata si protejata datorita provitaminei B5 si vitaminei E.
Inca din prima saptamana de viata a bebelusului, pentru a curata zona scutecului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL Servetele umede. Acestea sunt rezistente si sunt imbibate in lotiune de curatare emolienta, imbogatita cu ingrediente active protectoare. Aceste servetele umede sunt ideale pentru vacanta, sunt hipoalergenice si sunt testate sub control dermatologic.
Etape in dezvoltarea bebelusului (dezvoltarea bebelusului pe luni)
Este recomandat ca dezvoltarea motorie a sugarului sa fie evaluata personalizat, pentru ca fiecare copil are un ritm propriu in care se dezvolta, atat din perspectiva motorie cat si antropometrica.
Bebelusul tau: 0-2 luni
Bebelusul poate sa piarda pana la o zecime din greutatea de la nastere in primele doua saptamani, insa o recupereaza pana la sfarsitul primei luni de viata, ba chiar adauga aproximativ sapte – opt sute de grame. Copilul incepe sa isi poata tine capul fara balans, isi misca mai frecvent membrele si incepe sa duca des mana la gura.
Bebelusul tau la 3 luni
In jurul varstei de trei luni, copilul incepe sa isi poata sustina capul in plan vertical atunci cand sta in pozitia „sezut”. De asemenea, in jurul acestei varste, cel mic incepe sa creasca in greutate cu aproximativ 25 de grame in fiecare zi.
Bebelusul tau la 4 luni
La varsta de patru luni, greutatea pe care o avea la nastere ajunge sa se dubleze. Balansul capului dispare si bebelusul poate sa stea in pozitia „sezut” cateva momente daca este sprijinit. Atunci cand sta pe burta poate sa isi ridice capul in unghi drept, se poate rostogoli pe spate si incepe sa poata tine obiecte cu toata palma. De asemenea, la varsta de patru luni se poate juca cu jucarii, insa daca le scapa nu le mai poate ridica. Incepe sa apuce obiectele cu ambele maini si sa le bage in gura, doarme de doua ori in timpul zilei si aproximativ noua – zece ore pe noapte.
Bebelusul tau la 5 luni
La varsta de cinci luni, bebelusul poate sa stea in pozitia „sezut” daca este sprijinit. Este varsta de la care poate sa fie asezat in scaunul special de la masa, in scaunul rabatabil pentru automobil sau in patul special.
Bebelusul tau la 6 luni
Incepand cu varsta de sase luni, copilul poate sa se intoarca de pe burta pe spate si invers. De asemenea, incepe sa poata sa stea in sezut fara sprijin si se poate misca in directii diferite atunci cand este in patul sau.
Bebelusul tau: 7-8 luni
La varsta de sapte – opt luni, daca i se ofera sprijin, copilul poate incepe sa se ridice in genunchi. De asemenea, incepe sa isi balanseze corpul atunci cand este in pozitia de flotari.
Bebelusul tau: 9-11 luni
De la varsta de 9 – 11 luni, bebelusul are un spor ponderal de aproximativ 15 kilograme in fiecare zi si creste cu aproximativ 1,5 centimetri in fiecare luna. De asemenea, incepe sa se catere si sa poata sta in picioare fa a niciun sprijin. Atunci cand are capul aplecat in jos, stie sa isi intinda mainile inainte pentru prevenirea caderii – acest gest are denumirea de „reflexul parasutei”. Copilul de 9 – 11 luni incepe sa caute obiecte in jur, sa le loveasca intre ele si sa le arunce. Incepe sa poata apuca obiectele intre index si police, ceea ce se numeste „prehensiune digitala”. Este varstala la care poate sa se hraneasca singur apucand alimentele cu degetele.
Bebelusul tau la 12 luni
La varsta de 12 luni, bebelusul are o greutate tripla fata de momentul in care s-a nascut. De asemenea, fata de momentul in care s-a nascut are o lungime cu 50% mai mare. Este varsta la care perimetrul cranian ajunge sa aiba aceeasi dimensiune cu perimetrul toracic. Poate sa stea in picioare daca se tine de mobilier sau daca este sprijinit si poate sa paseasca singur sau daca este tinut de mana. Poate sa apuce obiecte si sa le tina cu varfurile degetelor, loveste jucariile intre ele si le muta dintr-o mana in cealalta.