Ghidul gravidei pe timp de iarna
Desi gravidei ii poate parea mult mai usor sa faca fata sezonului rece, comparativ cu sezonul cald, cand uneori aerul fierbinte al verii devine irespirabil, temperaturile scazute pot pune si ele probleme serioase viitoarei mamici.
In perioada iernii, gravida este mult mai susceptibila sa contracteze usor infectii ale tractului respirator. Nu numai ca gravida se poate imbolnavi mult mai usor, insa si simptomatologia poate fi mult mai severa si trenanta. De cele mai multe ori, starea generala a gravidei se altereaza rapid, ajungandu-se la forme severe de boala. La aceasta se adauga lista scurta de medicamente simptomatice si antibiotice care pot fi administrate gravidei, facand si mai greu de tratat eficient o viroza agravata.
Probleme cu care se pot confrunta gravidele in sezonul rece
– Ca urmare a influentei hormonilor de sarcina si a cresterii in volum a uterului, cele mai multe gravide au dificultati respiratorii. Daca la acestea se adauga o viroza, chiar si in forma neagravata, dificultatile de respiratie deja existente (determinate de sarcina) vor fi mult accentuate.
– O alta problema cu care se pot confrunta gravidele in sezonul rece este reprezentata de riscul de accidentari.
– Cresterea diametrului abdominal odata cu dezvoltarea sarcinii si accentuarea curburii lombare duce la schimbarea centrului de greutate a corpului gravidei. Pentru a-si mentine pozitia, gravida isi schimba instinctiv postura, astfel incat coloana vertebrala isi accentueaza curburile fiziologice, burta fiind adusa in fata si trunchiul avand tendinta sa vina catre spate.
– De asemenea, pe masura ce gravida creste in greutate, miscarile devin din ce in ce mai greoaie si coordonarea uneori usor deficitara.
Ghid de sarcina in sezonul rece
– Este important in sezonul rece, cand temperaturile scad sub zero grade si apar poleiul si gheata, ca gravida sa fie foarte atenta sa nu alunece si sa nu se accidenteze.
– Incaltarile trebuie adaptate vremii reci si sa fixeze foarte bine glezna, chiar daca pot fi mai greu de incaltat.
– De asemenea, este recomandat ca gravida sa fie insotita pe cat posibil si sa nu aiba genti voluminoase, astfel incat, in caz de accidentare, mainile sa fie libere pentru a putea gasi un punct de sprijin.
– Caderea in fund sau pe burta poate fi extrem de periculoasa atat pentru fat, cat si pentru mama, punand in pericol evolutia sarcinii. Gravida care a suferit un traumatism, in special la nivelul peretelui abdominal anterior, va fi atent monitorizata, intrucat pot aparea complicatii obstetricale de temut – decolarea prematura de placenta, ruperea prematura a membranelor si iminenta de avort sau de nastere prematura. De asemenea, imobilizarea gravidei sau necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale in urma unei eventuale fracturi nu este de dorit. Semnele de alarma la care trebuie sa fie atenta gravida care a suferit un traumatism sunt aparitia durerilor abdominale, hipertonia uterina (nu exista relaxarea uterului), scurgeri sangvinolente sau lichidiene, precum si diminuarea miscarilor fetale. In cazul aparitiei acestor simptome, gravida trebuie sa mearga de urgenta la spital pentru a fi examinata si monitorizata corespunzator.
– In sezonul rece, obiectele vestimentare trebuie adaptate in functie de temperatura exterioara si de varsta de gestatie.
– Este important ca hainele sa fie cat mai lejere si suficient de groase si calduroase pentru a proteja gravida de frig. Functionalitatea hainelor devine mai importanta decat stilul propriu-zis.
– Trebuie avuta grija si la materialul folosit, deoarece unele persoane nu pot tolera anumite fibre in contact direct cu pielea – de exemplu, lana −, dermatita de contact putand fi cu atat mai accentuata la gravide.
– Temperaturile scazute afecteaza bariera cutanata. Pielea se poate usca mai usor in sezonul rece, folosirea cremelor hidratante fiind recomandata. Totusi, acestea vor fi folosite cu prudenta, pentru ca pot declansa aparitia dermatitelor de contact.
– Nu in ultimul rand, gravida trebuie sa se alimenteze si sa se hidrateze corespunzator in sezonul rece. Tranzitul intestinal poate avea de suferit. Hipotonia intestinala data de hormonii de sarcina poate fi accentuata in sezonul rece, ducand la constipatie cronica.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre raceala in timpul sarcinii
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie