Ghidul travaliului
Prin travaliu se intelege totalitatea evenimentelor care insotesc nasterea copilului. La femeile aflate la prima sarcina, acesta poate dura chiar si 10 ore. Travaliul normal inseamna ca, de la primele contractii pana la expulzie, ritmicitatea, intensitatea contractiilor si dilatarea se incadreaza in parametrii obisnuiti.
Inaintea travaliului apar de obicei semnele pretravaliului:
– nopti cu contractii neregulate si dureroase;
– cresterea presiunii pelviene datorata scaderii presiunii abdominale superioare;
– eliminarea cateodata a dopului gelatinos;
– urinari mai dese;
– dureri mai intense de spate;
– scurgeri vaginale rozacee si mai abundente.
Pentru a pregati corpul pentru nastere, se pot face exercitiile Kegel care au rolul de:
– intarire a planseului perineal;
– diminuare a durerilor;
– usurare a efortului de impingere;
– gestionare a disconfortului in cazul nasterii naturale.
Pregatirea pentru nastere poate include si invatarea tehnicilor Lamaze:
– exercitii de respiratie;
– exercitii de diminuare a durerilor;
– schimbarea pozitiei;
– comprese calde/reci;
– mingea de travaliu.
Eliminarea dopului gelatinos presupune inlaturarea dopului de mucus care inchide uterul si se face in momentul in care colul uterin se subtiaza si se deschide. Procesul are loc cu 1-2 saptamani inaintea nasterii, in momentul travaliului, in urma contactului sexual sau la un examen vaginal si are aspectul unei scurgeri asemanatoare menstruatiei. In acel moment, trebuie sa-ti suni medicul.
Petele de sange sunt semn de travaliu – sunt rozalii sau maronii si au textura gelatinoasa. Medicul iti poate confirma daca ai intrat sau nu in travaliu.
Dilatarea colului uterin este un semn de travaliu si presupune deschiderea cervixului. Nu este semnificativa daca apare cu cateva saptamani inaintea nasterii, insa pe masura ce avansezi, deschiderea e mai rapida.
Ruperea apei consta in ruperea si eliminarea prin vagin a sacului amniotic ce inconjoara fatul. In acest moment se ia imediat legatura cu medicul deoarece fatul se poate imbolnavi, nemaifiind protejat de lichidul amniotic.
Travaliul cuprinde patru stadii:
– primul stadiu – declansarea contractiilor, retragerea si deschiderea cervixului= dilatare de circa 10 cm
– stadiul al doilea – coborarea copilului la nivelul muschilor perineului cu ajutorul contractiilor si expulzia fatului
– stadiul al treilea – eliminarea placentei si anexelor fetale; medicul va controla manual uterul pentru a se asigura ca nu au ramas resturi placentare sau membranare
– stadiul al patrulea, post-partum – in care are loc consolidarea hemostazei si inceputul recuperarii mamei prin ameliorarea durerilor
Travaliul timpuriu:
De obicei, la inceputul travaliului, contractiile dureaza 30 de secunde si apar la 10 minute iar spre finalul primei etape dureaza 50 secunde si apar la 5 minute. Exista si multe contractii false, de aceea e greu de stiut daca este real travaliul sau e o alarma falsa. In timpul travaliului timpuriu, desi contractiile sunt dureroase, te poti plimba, vorbi, dormi sau poti face o baie.
Text: Iacob Diana, Farmacist