Gingivita de sarcina
Sarcina este o perioada foarte sensibila, in care din cauza modificarilor hormonale generale, organismul are un risc semnificativ mai crescut de aparitie a unor complicatii infectioase.
Gingivitele de sarcina sunt o problema foare des intalnita la femeile gravide. Studiile arata ca aproximativ 50% dintre femei prezinta diferite forme de gingivita.
Ce este gingivita de sarcina?
Gingivita de sarcina reprezinta inflamatia tesuturilor gingiei, papilei si marginii libere a gingiei aparuta datorita modificarilor hormonale induse de sarcina asociate cu placa bacteriana. Modificarile hormonale cresc aportul de sange la nivelul gingiilor fapt care creste riscul inflamatiilor si al infectiilor. In acelasi timp numarul bacteriilor orale creste semnificativ incepand cu saptamanile 13-16 de sarcina pe fondul unui sistem imunitar care la gravide nu functioneza la parametri maximi. Statisticile indica faptul ca in general gingiile revin la starea normala dupa momentul nasterii, cu conditia respectarii unei igiene dentare corecte.
Cum se previne gingivita de sarcina?
Gingivita de sarcina este usor de prevenit insa poate fi dificil de tratat. Preventia implica indepartarea zilnica a placii bacteriane folosind o pasta de dinti cu fluor, ata dentara zilnic si apa de gura cu efect antimicrobian.
Cum se trateaza gingivita de sarcina?
Gravidele care prezinta inflamatii ale gingiilor nu trebuie sa intarzie tratamentul stomatologic. Indepartarea placii bacteriene acumulata la baza dintilor este esentiala pentru sanatatea gingiilor si se face cel mai bine prin periaj profesional si detartraj in cabinetul stomatologic. Detartrajul supragingival si cu minim de traumatism subgingival trebuie urmat intotdeauna de un periaj dentar corect si o igiena orala riguroasa pe toata durata sarcinii. Este necesar tratamentul chirurgical al hiperplaziilor daca devin gigante si interfereaza ocluzia. Altfel, hiperplaziile mici si mijlocii sunt mentinute sub tratament medicamentos si vor fi excizate la circa 4-6 luni dupa nastere deoarece nu dispar singure in mod spontan.
Care sunt complicatiile?
Raspunsul organismului la gingivita de sarcina depinde de la mama la mama. La unele gravide simptomele dispar in primele saptamani dupa nastere. Exista insa riscul ca lasate netratate sa afecteze direct sanatatea mamei si indirect pe cea a fatului. In cazul mamei gingivitele netratate pot duce la afectiuni ale gingiilor mult mai grave locale sau sistemice.
Deoarece in aceasta situatie gingiile ajung sa constituie adevarate rezervoare de bacterii cauzatoare de boli, pot fi afectate ligamentele si chiar oasele ce inconjoara dantura creand abcese similare celor dentare. Din pacate, in aceste cazuri bacteriile ajung in fluxul sanguin si vor fi transportate in tot corpul, chiar si la uter. Astfel se secreta prostglandina ce ar trebui sa apara doar in momentul travaliului si prin urmare se poate declansa nasterea prematura. De asemenea, gingivita de sarcina poate predispune si la aparitia tumorilor dentare, denumite gronulom piogenic care apar la nivelul gingiilor drept raspuns la bacteriile dezvoltate local.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie