Granita dintre prietenie si flirt
Majoritatea partenerilor de cuplu au in suflet o urma de neincredere in ceea ce priveste fidelitatea suta la suta a persoanei iubite. O stima de sine mai scazuta, neincrederea in oameni, cateva relatii de cuplu proprii sau a celor din jur finalizate prost, pe motive de infidelitate, pot constitui baza acestei suspiciuni. De regula, infidelitatea este perceputa de majoritatea oamenilor ca ceva dezastruos care presupune tradare, minciuni, neincredere, distanta si dorinta de noutate. Si totusi, exista mai multe forme de infidelitate, de la cea subtila de tip emotional la cea fizica de tip adulter. In esenta, aceasta ar trebui sa fie dovedita printr-o legatura sexuala dintre partenerul sau partenera de cuplu si o alta persoana de sex opus sau nu. Contactul intim este nucleul infidelitatii pentru marea masa de oameni din intreaga lume. Insa, ce parere aveti despre prieteniile aparent inofensive, dar care implica un mare nivel de incredere si intimitate? Chiar daca nu implica un contact sexual, cel putin intr-o prima faza, in timp o astfel de prietenie se poate transforma cu usurinta intr-un adulter. Psihologii gasesc o prietenie apropiata dintre o femeie si un barbat putin bizara. In masura in care implica confidente legate de intimitate, lucrurile pot degenera intr-un pericol real pentru casnicia sau relatia de cuplu oficiala.
10 semne ca iti tradezi emotional partenerul
Dincolo de tradarea fizica, exista si tradarea emotionala care poate fi mult mai dureroasa decat prima. Daca ai banuiala ca te afli intr-o astfel de situatie, verifica urmatoarea lista cu semnele unei astfel de infidelitati:
1. Ai intalniri frecvente cu o persoana de sex opus.
2. Va faceti reciproc confidente si va impartasiti anumite secrete personale sau din intimitatea cuplurilor voastre.
3. In momentele tale de tristete si disperare, preferi sa cauti sprijin si consolare intr-o alta persoana de sex opus decat sa incerci sa comunici cu partenerul sau partenera de cuplu.
4. Ai o tendinta de a te victimiza chiar si in situatii problematice minore care pot aparea in relatia ta de cuplu.
5. Ai o imagine ideala plina de calitati nemaiintalnite a prietenului sau prietenei tale de suflet.
6. Cealalta persoana din afara relatiei tale se afla frecvent in gandurile tale.
7. Vorbesti des cu partenerul sau partenera de cuplu despre prietenul sau prietena ta, crezand ca poti face asta fara ca celalalt sa se supere, mai ales ca relatia voastra nu este una de natura sexuala.
8. Te simti mai compatibil emotional cu cealalta persoana decat cu propria pereche.
9. Prin prisma amicitiei tale excesive, apar probleme inclusiv sexuale in cuplu.
10. Incepi sa ai secrete fata de partenerul de viata, pe care i le destainui celeilalte persoane.
Cum este afectata relatia de cuplu de o prietenie “platonica”?
Asa cum am mai spus, psihologii inca isi pun intrebari in legatura cu posibilitatea existentei unei relatii de amicitie strict nevinovate dintre un barbat si o femeie. Chiar daca nu au gasit un raspuns clar, majoritatea sunt de acord ca o astfel de prietenie “platonica” afecteaza relatia de cuplu oficiala mai putin sau mai mult prin generarea a tot felul de suspiciuni si anxietati. Partenerul de cuplu se poate simti dat deoparte, neglijat si nelinistit. Toate aceste sentimente negative conduc la manifestari de gelozie aparent nejustificate, doar pentru ca relatia de prietenie nu presupune si o legatura sexuala. Insa, o relatie de cuplu nu se fundamenteaza doar pe raporturi sexuale, ci si pe comunicare, incredere si prietenie.
Cum se pot evita astfel de neplaceri?
Atat timp cat fiecare partener este constient de propriile reactii fata de persoane exterioare relatiei si se autocenzureaza, lucrurile sunt sub control. Relatiile de prietenie prea apropiate la locul de munca, de exemplu, pot declansa tot soiul de interpretari.
Centrarea pe propria relatie de cuplu, pe consolidarea sentimentelor de dragoste si atasament, pe descoperirea multiplelor fatete ale personalitatii persoanei iubite ne pot tine la distanta de tentatia apropierii de altcineva.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei